A demokraták bíznak a szenátusi többségben is

2020. november 8. – 21:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Demokrata Párt esélyesnek tartja magát Georgiában két szenátusi helyre – közölte Stacey Abrams volt georgiai demokrata párti kormányzójelölt a CNN televíziónak nyilatkozva.

Abrams szerint, ha megszerzik mindkét helyet, akkor az meghatározó tényező lesz abban, hogy megoldják az egészségügy és az igazságszolgáltatás kérdéseit.

Az elnökválasztással egy időben tartott törvényhozási választások elég kiegyensúlyozottak voltak. A képviselőházban maradt a demokrata többség, de kisebb arányúvá vált. A százfős szenátusban, tehát a felsőházban eddig 53 fővel republikánus többség volt, de ez megfordulhat. Januárban Georgiában két helyért is második fordulót tartanak, és ha a demokraták mindkét helyet megszerzik, akkor a most szerzett plusz hellyel együtt már az övék lehet a többség. Ekkor még csak 50-50 lenne az állás, de döntetlen esetén az alelnök, aki egyébként nem tagja a szenátusnak, szavazata dönt. Ez pedig most a demokrata Kamala Harris lesz.

Georgiában elemzők szerint szorosnak ígérkezik a verseny. A 33 éves John Ossof demokrata párti szenátorjelölt és David Perdue republikánus szenátor, illetve Raphael Warnock tiszteletes, a demokraták jelöltje és Kelly Loeffler hivatalban lévő republikánus szenátor között dől el a verseny. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!