Biden nyerte az elnökválasztást, ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke

2020. november 3. – 18:08

frissítve

Biden nyerte az elnökválasztást, ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke
Joe Biden győzelmi beszéde Wilmingtonban november 7-én – Fotó: Tasos Katopodis / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Magyar idő szerint szombat délután egymás után hirdették ki az amerikai nagy tévék és hírügynökségek, hogy a demokrata Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást Donald Trump elnökkel szemben.
  • Bidennek 253 elektora volt, Trumpnak 214, miután pedig a CNN, az ABC, az NBC, a BBC sorra ítélte behozhatatlannak a demokrata jelölt előnyét a kulcsfontosságú Pennsylvaniában, Biden 273 elektorral átlépte a győzelemhez szükséges 270-et.
  • Azóta Nevadát is Bidennek adták a tévécsatornák, így már 279 elektornál jár.
  • Biden pénteken tudott fordítani Pennsylvaniában, ahol 0,5 százalékponttal, több mint 34 ezer szavazattal vezet, és a tévék adatelemzői szerint a hátralévő szavazatok többségét is ő fogja kapni.
  • Még több államban is számolnak, és két másikban is Biden vezet, ezért az előnye tovább nőhet később. Trump viszont Pennsylvania nélkül már nem tudott nyerni.
  • Georgiában is átvette a vezetést Biden, és már több mint 9000 szavazat az előnye, de várhatóan újraszámolás jön az államban.
  • Arizonában Trump került közelebb Bidenhez, de az csak a végére derülhet ki, hogy be tudja-e érni.
  • Biden győzelmi beszédében azt mondta, olyan elnök lesz, aki egyesíteni, nem pedig megosztani akar, minden amerikaiért dolgozni fog, Trump szavazóitól pedig azt kérte, adjanak egymásnak esélyt.
  • Trump bejelentette, hogy nem ismeri el Biden győzelmét, szombaton is azt írta ki a Twitterére, hogy ő nyert sok szavazattal.
  • Trump kampánycsapata több szoros államban bírósághoz fordulna, és újraszámolást akar kérni.

Élő, folyamatosan frissülő hírfolyamunk az amerikai elnökválasztásról

Miközben a világ és Európa számos vezetője (köztük szinte mindenki a Kárpát-medencéből) gratulált már Joe Bidennek, Orbán Viktor még vasárnap délelőtt sem nyilvánult meg a témában, pedig láthatóan dolgozik, nemrég fogadta Parragh Lászlót, az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, akinek gratulált az újraválasztásához. Persze, távolról sem kötelező hajbókolni az USA új vezetőjének, a szerb elnök, Aleksandar Vucic például megjegyezte, hogy jobban örült volna, ha marad Trump, de azért majd küld egy gratulációt Bidennek is.

Orbán Viktor beszédet mond, mielőtt a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést átadja David B. Cornsteinnek, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetének 2020. október 27-én.
Orbán Viktor beszédet mond, mielőtt a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést átadja David B. Cornsteinnek, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetének 2020. október 27-én.

A lehetséges ok, hogy Orbán Viktor miért nem szólalt még meg, talán a 2014-es választások utáni eseményekben keresendő. A választást követően Joe Biden, akkori amerikai alelnök felhívta Orbán Viktort, akinek nem gratulált a pártja újabb kétharmados győzelméhez, hanem Magyarország NATO-tagságának 15. évfordulóját üdvözölte. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke ugyan megpróbálta eladni a sajtónak, hogy Biden a Fidesz választási győzelméhez gratulált, a Fehér Ház honlapjára feltöltött hivatalos beszámoló szerint nem történt ilyen. Ezt a kis epizódot is felevenítettük az amerikai választás magyarországi relevanciáit elemző videónkban.

Megkérdeztük egyébként Havasi Bertalant és a Külügyminisztérium sajtóosztályát, fog-e a kormányfő vagy a külügy hivatalosan reagálni a választás eredményére. Amint válaszolnak, jelentkezünk.

A demokrata politikus Wilmingtoni otthonában, családja körében követte az elnökválasztás eredményeit. A megválasztott elnök és felesége épp a kertben volt, amikor üdvrivalgást hallottak a házból, az unokák szaladtak, hogy elmondják a hírt, egyikük, Naomi pedig kitett Twitterre egy képet a család ünnepléséről:

Korábbi posztunkban arról is írtunk, hogy Biden az unokáitól tudta meg, hogy győzött.

Az M1 vasárnap délelőtti híradójában ismét foglalkoztak az amerikai elnökválasztással, eredményt azonban még továbbra sem hirdettek. Hiába könyvelte már el a fél világ, köztük az EU számos vezetője és a régióból is Magyarország kormányán kívül mindenki, az állami tévében még mindig arról van szó, hogy sokan gratuláltak Joe Bidennek, sokan nem, Trump nem ismeri el a vereségét, egyébként pedig van, ahol újra fogják számolni a szavazatokat.

Joggal merülhet fel a gyanú, hogy Joe Bidennek gratulált a miniszterelnök, a világ kormányfői szép számmal tettek így az elmúlt néhány órában. Havasi Bertalan tájékoztatása szerint azonban Orbán Viktor nem Bidennek gratulált, hanem Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, akit október 29-én választottak újra a kamara küldöttei. Orbán és Parragh vasárnap délelőtt találkoztak a kormányfő hivatalában.

A CNN tudósítója két fehér házi forrásra hivatkozva azt állítja, hogy Trumpot a veje és egyik főtanácsadója, Jerad Kushner próbálja rávenni, hogy ismerje el a vereségét. Az elnök eddigi megnyilvánulásai szerint kitart amellett, hogy ő nyert, egyébként pedig a demokraták csaltak, azonban utóbbi állításra egyelőre nem mutatott bizonyítékot és a Szövetségi Választási Iroda szerint sem történt ilyen.

Kate Bedingfield, a Biden-Harris kampány helyettese tegnap este arról beszélt a CNN-en, hogy nem történt még kommunikáció Trump és Biden között, valamint a stábok magas beosztású illetékesei között sem. A csatornán szintén tegnap este a Fehér Ház 2000 és 2002 közötti szóvivője azt mondta, hogy szerinte még napokba vagy akár hetekbe is telhet, míg Trump elismeri a vereségét.

Aleksandar Vucic bejelentette, hogy vasárnap tervez hivatalos gratulációt küldeni Joe Bidennek, de Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnöknek is küld egy levelet, amelyben megköszöni, hogy meghallgatta Szerbia gondjait. Elmondta, hogy Joe Bidennel ugyan többször találkozott már, mint Donald Trumppal, de úgy vélte, ez utóbbival könnyebb lenne az együttműködés.

Aleksandar Vucic szombaton késő este arról beszélt, sokan támadták azért, mert Donald Trumpot dicsérte, ám véleménye szerint a bírálatokat azok fogalmazták meg, akik a másik oldalnak akarnak megfelelni. Hozzátette: az ellenzéki bírálók talán abban reménykednek, hogy Joe Biden elnökségével Szerbia nehéz helyzetbe kerül, így ők kaparinthatják meg a hatalmat. Ám kiemelte: minden, amit szeretne megvalósítani, azt 2022 tavaszáig, az elnökválasztásig megvalósítja, így nincs mitől félnie. (MTI)

Közép-Kelet Európából lassan már tényleg csak Orbán Viktor nem szólt hozzá nyilvánosan Biden megválasztáséhoz. A V4-ek közül Szlovákia, Csehország és Lengyelország, a környékről pedig Ausztria, Románia és most már Szerbia is gratulált az új amerikai elnöknek.

126742 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak szombaton, ez negyedik napja rekord az Egyesült Államokban, ahol most már összesen közel 10 millióan kapták el a Covid-19-et, a járvány következtében pedig közel 237 ezren vesztették életüket. A pandémia az elnökválasztási kampányban is központi téma volt, Joe Biden első feladatának nevezte a járvány elleni fellépést.

Alexander Van der Bellen osztrák elnök gratulált Joe Biden győzelméhez, és örül annak, hogy az Egyesült Államok visszatérhet a „párizsi klímakonferencia asztalához”. Sebastian Kurz osztrák kancellár is gratulált, és megemlítette, hogy a terrorizmus elleni harcban „közös fellépésre van szükség, az Európai Unió és az Amerikai Egyedsült Államok közti együttműködés mélyítésére” – írta az MTI.

Heiko Mass, német külügyminisztérium is gratulált Biden és Harris győzelméhez; szerinte számos kihívás van a világon, de ezeket képesek lehetnek megoldani, ha egyesítik az erőiket. A külügyminiszter szerint készek újraindítani a transzatlanti kapcsolatokat, Biden pedig a választási kampányában világossá tette, hogy csapatban akar játszani, ha nemzetközi politikáról van szó. „Azt akarjuk, hogy a Nyugat újra csapatként működjön” – írta.

Magyar idő szerint vasárnap reggel Benjamin Netanjahutól is befutott egy gratuláció a megválasztott amerikai elnökhöz. „Joe, közel negyven éve ismerjük egymást, kapcsoltunk szivélyes, tudom, hogy nagyszerű barátja vagy Izraelnek” – írta Twitteren az izraeli elnök, aki reméli, hogy Bidennel tovább tudják erősíteni az USA és Izrael közötti különleges kapcsolatot.

Egy következő bejegyzésben Netanjahu megköszönte az elmúlt négy évet Trumpnak, és hogy segítségével minden korábbinál jobb lett a két ország közötti viszony. Netanjahu a személyes barátságukra is kitért, ami sokat nyomot a latba a diplomáciai előrelépésekben. Korábbi cikkünk szerint az izraeli elnök is azon külföldi politikusok közé tartozott, akinek széles körben terjesztett udvarlással, fejedelmi fogadásokkal, netán a Trump-család céghálózatának kedvező üzletekkel sikerült bekerülnie a Trump-barátja kategóriába, ami után szabad kezet kapott a törekvéseihez.

<<< A Telex legfrissebb híreit itt találja >>>

A ciklus talán leglátványosabb sikereit is így aratta a Trumphoz a republikánus párton keresztül is ezer szállal kötődő Benjámin Netanjahu, aki Jeruzsálem és a Golán-fennsík státuszában és a ciszjordániai telepek jogszerűségének évtizedek óta visszafogott amerikai megítélésben egyaránt áttörést tudott elérni – írtuk korábbi, Trump külpolitikáját elemző cikkünkben.

Emlékezetes és még biztos sokszor előkerülő pillanat, hogy Trump éppen a Fehér Háztól 40 km-re golfozott, amikor a nagy amerikai tévétársaságok és hírcsatornák projekciója szerint Joe Biden megnyerte a választást. A BBC elnöki tudósítója megosztott néhány részletet a napról, amikor Trump elveszítette a választást.

A beszámoló szerint a Fehér Ház újságírói sem értették, hogy Trump miért golfozik még órákkal azután is, hogy már rég elkönyvelte mindenki, hogy Biden lesz a következő elnök. Arra számítottak, hogy rövidesen az eredmények megjelenése után megszakítja a programját. Valószínűleg Trump is pontosan látta az eseményeket, mert minden nyilvánosan elkapott pillanatában úgy ábrázolják, hogy a kezében volt a telefonja.

A visszatérés pillanataFotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP
A visszatérés pillanataFotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Visszatérve a Fehér Házba, Trump egy oldalsó bejáraton ment be az épületbe, amit elnökök ritkán szoktak használni. Összefutott néhány tudósítóval is, akiknek odaköszönt. A beszámoló szerzője szerint Trump gesztusa enerváltabb volt a szokásosnál, nem emelte magasba a kezét vagy rázta az ökét, ahogy ilyenkor szokta. Összességében a riporter szerint Trump személyesen nagyon más benyomást tett ahhoz képest, hogy Trump Twitteren a győzelmét és a magára leadott szavazatokat ünnepelte.

<<< A Telex legfrissebb híreit itt találja >>>

Havannában dudálással és tapsolással fogadták a választás eredményét. Kuba fővárosában azért örültek, mert míg Barack Obama elnöksége alatt enyhült a két ország egyébként feszült viszonya, Trump idején újra bekeményített az Egyesült Államok; számos intézkedést visszavontak és visszatértek Washington embargós politikájához.

Biden egyik névtelenséget kérő külpolitikai tanácsadója a Reutersnek a múlt héten azt mondta, hogy a demokraták, ha győznek ez elnökválasztáson, felülbírálják a döntéseket, amelyek családtagokat választanak el egymástól, korlátozzák a két ország közötti utazást, a pénzküldést.

A kubaiak abban is reménykednek, hogy Biden ismét „feltölti” a havannai amerikai nagykövetség személyzetét, amelyet Trump a minimálisra csökkentett az ott dolgozó diplomaták között előforduló – máig rejtélyes – egészségügyi panaszok miatt. Az ügyintézés leállása miatt a kubaiak csak külföldön tudnak amerikai vízumot szerezni, hogy meglátogathassák a népes floridai kubai diaszpórában élő családtagjaikat. (MTI)

Andrés Manuel López Obrador úgy nyilatkozott, hogy több tucatnyi kollégájával ellentétben egyelőre nem gratulál Bidennek a győzelemhez, inkább megvárja, hogy mi lesz a vége a jogi csatározásnak.

Korábban írtuk, hogy a V4 országok vezetői közül egyedül Orbán Viktor nem gratulált Bidennek a győzelemhez.

Noha a BBC-nek nyilatkozó jogi szakértők szerint nem látni esélyt arra, hogy Trump jogi úton fordítsa meg az elnökválasztás eredményét, az elnök kampánystábjának egyik vezető tagja a CBS-nek úgy nyilatkozott, hogy az elnöknek van még esélye a győzelemre. Azt mondta, Trumpnak már sikerült őrültebb dolgokat is véghezvinnie. A kampánystáb például felállított egy „csalásbejelentő” hotline-t is, hogy tudomást szerezhessenek minden egyes gyanús esetről, aminek kapcsán pert indíthatnak.

A lehetséges jogi csatákról itt írtunk bővebben. >>>

Közben a CNN értesülései szerint – Trump belső köréből elsőként – Jared Kushner, Ivanka Trump férje és az elnök egyik főtanácsadója felvetette az Trumpnak a vereség elsimerésének lehetőségét.

Donald Trump az első elnök George H. W. Bush óta, aki kénytelen elhagyni a Fehér Házat mindössze négy év után. Viszont az Egyesült Államokban az van csak kikötve, hogy egy elnök legfeljebb két ciklust tölthet ki, az nem, hogy ezeknek egymást követőknek kell lenniük, vagyis nem kizárt, hogy Trump megpróbálna 2024-ben újra elindulni.

Nem ő lenne az első. Grover Cleveland 1885-től 1889-ig volt először az USA elnöke. Az 1888-as választáson is sikerült megszereznie a szavazatok többségét, azonban az elektori szavazatok tekintetében alul maradt Benjamin Harrisonnal szemben. Négy évvel később azonban újra elindult, és ez alkalommal már sikerült felülkerekednie Harrisonon, aki nem mellesleg a kilencedik elnök unokája volt. Így Cleveland az egyetlen kétciklusos elnök az amerikai történelemben, aki nem két egymás utáni ciklusban lakott a Fehér Házban.

97 százalékos feldolgozottságnál Biden előnye már csak 18 610 szavazat, azonban úgy tűnik, ez elég lehet a végső győzelemhez az államban akkor is, ha Trump tovább faragna a hátrányából a következő napokban. A frissen megválasztott elnök előnye alig több mint fél százalék.

Fulton megyében azután döntöttek így, hogy szombat reggel hibás adatokat töltöttek fel a megye választási weboldalára. Az említett 5 012 szavazat provizórikus és katonai szavazatok voltak. Az államban 9 160 szavazattal vezet Joe Biden.

Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Fotó: Jim Watson / AFP
Fotó: Jim Watson / AFP

A megválasztott elnök beszélt arról is, hogy szeretné egyesíteni az országot, és ehhez bizony együtt kell majd dolgozni a republikánusokkal. „Az hogy nem dolgozunk együtt a republikánusokkal az egy választás, nem kényszer. Tehát dönthetünk úgy, hogy végre együttműködünk egymással” – mondta. „Véget kell vetnünk a démonizáció kegyetlen korszakának.”

„Mindig is hittem, hogy Amerikát lehet egy szóban definiálni: lehetőség. Esélyt kell adnunk mindenkinek. Nem hagyhatunk senkit sem az út szélén” – jelentette ki.

Beszédét egy anekdotával zárta:

A nagypapám mindig mindig azt mondta, „Joey, őrizd meg a hited!”, a nagymamám pedig mindig azt válaszolta erre, hogy „Joey, ne megőrizd a hited, hanem terjeszd.” Isten áldjon mindannyiótokat!

Biden azt mondta, hogy azért indult az elnökségért, hogy visszaszerezze Amerika lelkét, segítsen a középosztálynak, és hogy újra tisztelet övezze Amerikát világszerte. Azt mondta, hatalmas megtiszteltetés, hogy ennyien szavaztak erre a vízióra.

Méltatta azokat a szavazókat, akik győzelemhez segítették, demokraták, republikánusok, függetlenek, fiatalok, idősek, városiak, vidékiek, fehérek, feketék, latinók koalícióját. Utána Trump támogatóihoz szólt, mint mondta, megérti a csalódásukat. „Adjunk egymásnak esélyt” – mondta. „Itt az ideje, hogy magunk mögött hagyjuk a durva retorikát, hallgassuk meg újra egymást. Ne az ellenségeinkként kezeljük az ellenfeleinket. Nem az ellenségeink, hanem amerikaiak” – jelentette ki.

Azt mondta, itt az ideje a sebek begyógyításának Amerikában. „Ugyanolyan keményen fogok dolgozni azokért, akik nem rám szavaztak, mint azokért, akik igen” – mondta.

Joe Biden győzelmi beszédet mond november 7-én WilmingtonbanFotó: Tasos Katopodis / Getty Images via AFP
Joe Biden győzelmi beszédet mond november 7-én WilmingtonbanFotó: Tasos Katopodis / Getty Images via AFP

Biden szerint az első legfontosabb feladat a koronavírus-járvány kezelése lesz. „Csak így térhetünk vissza az életünkhöz” – mondta. Elmondta, hogy hétfőn kinevez vezető tudósokból és szakértőkből egy tanácsadó stábot, akik az átmeneti időszakban segítenek a terveiket olyan formába önteni, hogy 2021. január 20-án, a beiktatása után azonnal neki tudjanak kezdeni a munkának.

Biden a beszéde elején azt mondta, hogy az ország állampolgárai véleményt mondtak, és egyértelmű győzelmet hoztak. Hozzátette, hogy a valaha kapott legtöbb szavazattal, 74 millióval nyerte meg az elnökválasztást.

„Ígérem, hogy olyan elnök leszek, aki nem megosztani, hanem egyesíteni akar. Aki nem vörös, és kék államokat, hanem az Egyesült Államokat látja maga előtt” – mondta. Amerika az emberekről szól, jelentette ki, és azt ígérte, erről fog szólni a kormányuk is.

A frissen megválasztott alelnök magyar idő szerint hajnali fél háromkor szólt a támogatókhoz Wilmingtonban Joe Biden felvezetéseként. „A Reményt, az Egységet, a Tisztességet, a Tudományt és az Igazságot választottátok. Joe Bident választottátok” – mondta.

Kiemelte, hogy még soha nem szavaztak ennyien elnökválasztáson az amerikai történelemben. Egyben megköszönte a szavazóbiztosoknak és a szavazatszámlálóknak az áldozatos munkájukat, amivel megvédték az amerikai demokráciát

Kamala HarrisFotó: Tasos Katopodis / Getty Images via AFP
Kamala HarrisFotó: Tasos Katopodis / Getty Images via AFP

Harris megemlékezett Beau Bidenről, a frissen megválasztott elnök 2015-ben elhunyt fiáról is, akivel évekkel ezelőtt együtt dolgozott. Beszélt anyjáról, Shyamala Gopalan Harrisről is, aki 1958-ban vándorolt be az Egyesült Államokba. Beszélt arról is, hogy minden kislány aki látja ezt, tudja, hogy semmi sem lehetetlen. Azt mondta, ő az első, de biztos benne, hogy nem az utolsó nő az alelnöki pozícióban.

„Az előttünk álló út nem egyszerű, de Amerika készen áll, ahogy Joe és én is” – jelentette ki. „Mindent megteszek majd, hogy olyan alelnök legyek, mint Joe volt Obamának. Lojális, őszinte és felkészült, aki mindannyiótokért dolgozik.”

Először a színpadra érkező Kamala Harris megválasztott alelnök mond beszédet.

Az államban 9160 szavazatra nőtt Biden előnye közel ötmillió szavazat összeszámolása után. Georgiában újraszámolást fognak tartani, úgyhogy egy ideig még nem fogjuk megtudni a végeredményt, de Bidennek jó esélye van ennek a 16 elektornak az elnyerésére is az eddigi 279 mellé. Bill Clinton 1992-es győzelme óta először nyerne itt demokrata jelölt.

Előbb Kamala Harris leendő alelnök fog beszélni, ő vezeti fel Joe Biden győzelmi beszédét.

Biden-rajongók várnak a frissen megválasztott elnök győzelmi beszédére WilmingtonbanFotó: Joe Raedle / Getty Images via AFP
Biden-rajongók várnak a frissen megválasztott elnök győzelmi beszédére WilmingtonbanFotó: Joe Raedle / Getty Images via AFP

Biden győzelmét napra pontosan 48 évvel azután jelentették be a nagy tévék és hírügynökségek, hogy 1972. november 7-én megnyerte első szenátorválasztását Delaware-ben, mondta a CNN tudósítója a megválasztott elnök győzelmi beszédére várva Wilmingtonban. 29 évesen választották be először a szenátusba, és az állam leghosszabb ideig hivatalban lévő szenátoraként ötször választották újra, mielőtt Barack Obama felkérte alelnökjelöltjének 2008-ban.

Biden napközben az ideje nagyrészét családjával töltötte, miközben vártak az eredményekre. A kampánycsapatának egy tagja azt mondta a CNN-nek, hogy így aztán egészen konkrétan az unokái mondták neki, hogy a nagy tévék és hírügynökségek bejelentették a győzelmét az elnökválasztáson.

Biden két unokájával még november 3-án, a választás napjánFotó: Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES via AFP
Biden két unokájával még november 3-án, a választás napjánFotó: Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES via AFP

December 8.: Legkésőbb ekkora kiderül a hivatalos végeredmény minden államban.

December 14.: Az 538 elektor leadja szavazatát.

Január 3.: Megtörténik a kongresszus új tagjainak beavatása

Január 5.: A georgiai szenátusi választások második fordulója

Január 6.: Összeül a kongresszus, és megszámolják az elektorok által leadott szavazatokat.

Január 20.: Beiktatják az elnököt.

Ohio idáig elmondhatta magáról, hogy 1964 óta mindig a győztes jelöltre szavazott, most viszont nem vetítette előre az ottani eredmény az elnökválasztás végeredményét is. A közvélemény-kutatásokban szorosnak jelzett Ohiót végül a négy évvel ezelőttihez hasonló, 8 százalékpontos különbséggel nyerte Trump. A Hillary Clinton által elveszített rozsdaövezeti államok közül Pennsylvaniát, Michigant és Wisconsint azonban megnyerte Biden, ami a végső győzelmet is jelentette neki. (New York Times)

A Fehér Ház tájékoztatása alapján Trump nem fog sajtótájékoztatót tartani. (CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!