Trump hiába várhatja saját győzelme hírét a bíróságoktól

2020. november 7. – 18:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint kedd estig lehetett szavazni a 2020-as amerikai elnökválasztáson, de több államban elhúzódott a szavazatok feldolgozása a postán feladott levélszavazatok miatt. Joe Biden – akit minden mértékadó amerikai híroldal elnöknek kiáltott ki – nagyot hajrázva fordította meg több államban is az állást a levélszavazatoknak köszönhetően (a demokraták közül sokkan többen szavaztak levélben, a republikánusok közül pedig többen személyesen), erre válaszul pedig sorra adta be a kereseteket Donald Trump elnök kampánystábja választási csalást és illegálisan beérkezett szavazatokat emlegetve.

Rudy Giuliani, Donald Trump ügyvédje és egyik legfőbb szövetségese is részt vett az elnök kampánystábja által szombatra, Philadelphiába összehívott sajtótájékoztatón, ahol Giuliani elmondta, hogy hétfőn több keresetet is beadnak a philadelphiai választási eredményeket megtámadva, mert több halott nevében – köztük a színész Will Smith apjáéban is – adtak le szavazatot. (Erre még nem hoztak nyilvánosságra bizonyítékot.)

Giuliani szerint a Pennsylvaniában látott előnyt nem lehet nem korrupt módon elveszteni, és legalább 50-60 választási megfigyelőt tud, akiket nem engedtek a levélszavazatok egyetlen részletét sem megtekinteni. Hasonló ok miatt már indított egy keresetet az államban a Trump-kampány, de ott az derült ki, hogy ugyanannyi megfigyelőjük ugyanúgy dolgozhatott, ahogy a demokrata oldal emberei tehették.

Rudy Giuliani, Donald Trump ügyvédje a Trump-stáb 2020. november 7-i, philadelphiai sajtótájékoztatójánFotó: Eduardo Munoz / Reuters
Rudy Giuliani, Donald Trump ügyvédje a Trump-stáb 2020. november 7-i, philadelphiai sajtótájékoztatójánFotó: Eduardo Munoz / Reuters

Szombaton a Szövetségi Választási Bizottság is nyilatkozott az ügyben, szerintük nincs bizonyíték választási csalásra, és arra sem, hogy törvénytelen szavazatokat adtak volna le, vagy vettek volna számításba.

De lehet esélye bármelyik államban Donald Trumpnak a bíróságon megváltoztatni az eredményt? Ennek járt utána a BBC.

Trump és stábja több államban már vissza is pattant a bíróságokról, például Michiganben és Pennsylvaniában is hiába kerték a szavazatszámlálás leállítását. Pennsylvaniában továbbá szeretnék elérni, hogy ne számítsák azokat a szavazatokat, amelyeket ugyan feladtak a választás napjáig, de csak három napon belül érkeztek meg.

Matthew Weil, egy politikai kutatóközpont választási projektvezetője szerint könnyen lehet, hogy több szavazatot is törölnek utólagosan a kereset miatt, ám ahhoz nagyon-nagyon szoros állás kellene, hogy ez módosítson az eredményeken, mert nagyon kevés szavazat késett el a törvényi határidőhöz képest.

A keddig érvényesen feladott, és a pénteki határidőig beérkező szavazólapokat pedig külön is számolják, így később könnyebb levonni őket az összesítésből, ha erre szükség van, sőt, ha ezek nélkül is jelentős lesz Joe Biden előnye, akkor tulajdonképpen okafogyottá válik a nem is számolt szavazólapok figyelmen kívül hagyása. A kedd és péntek között érkező érvényes levélszavazatokról a helyi vezetés azt mondta, hogy nincs belőlük annyi, hogy befolyással legyenek a végeredményre. Jelenleg még számolnak az államban, de Biden előnye 34 ezer szavazat, és folyamatosan nő.

Wisconsinban abnormális dolgokat tapasztaltak állításuk szerint Trump kampányának emberei a választás napján, erre alapozva követelnek újraszámlálást. Az államban november 17-ig lehet felülvizsgálni a szavazatokat, az újraszámolás csak ezután következhetne. Itt 20 539 szavazat a különbség Trump és Biden között.

Wisconsinban 2016-ban is volt újraszámolás, de csak párszáz szavazatnyit módosult a végeredmény, ennek fényében is beszélt arról a Columbia Egyetem jogi professzora, Richard Briffault arról, hogy az ilyen újraszámolások általában nem az eredmények módosításáról, csak pontosításáról szólnak.

Michiganben a levélszavazatok számolásának felfüggesztését kérte Trump stábja, de hamar elutasította a keresetet egy szövetségi bíró, mondván se nem prezentált erre erős indokot a Trump-stáb, se nem jelentették a panaszt időben. Michiganben 147 897 szavazat a különbség Biden javára.

Georgiában nagyjából 50 szavazólap miatt adtak be keresetet Trumpék, de az ügyet tárgyaló bíró szerint nem kapott bizonyítékot arra, hogy bármiféle szabálytalan dolog történt volna. Georgiában 7264 szavazat Biden előnye Trump előtt, de még több szavazatot számolnak, és mivel 5 millió szavazat után is rettentő szoros az állás, itt a helyi vezetés szerint újraszámolás fog következni. Viszont Bidennek Georgia nélkül is megvan a győzelemhez szükséges 270 elektora.

Trump viszont korábban, szerdán azt is mondta, hogy a legfelsőbb bíróságig viszi a választási csalás ügyét, miközben a szavazás megszüntetését követelte. Ekkor már nem lehetett szavazni, csak a korábban beérkezett levélszavazatok feldolgozása zajlott. Ugyanakkor az biztos, hogy a legfelsőbb bíróság általában nem tárgyal választási ügyeket, ahhoz nagyon komoly és nagyon megalapozott gyanú kell nagyon súlyos esetben, hogy ez megtörténjen.

A BBC-nek nyilatkozó jogi szakértők alapján tehát – kellő mennyiségű erős bizonyíték nélkül – nem látni esélyt arra, hogy Trump jogi úton fordítsa meg az elnökválasztás eredményét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!