A V4-ek közül egyedül Magyarország nem gratulált még Biden győzelméhez

2020. november 7. – 21:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A visegrádi négyek közül egyedül a magyar kormány nem reagált az amerikai elnökválasztás végeredményére, vagyis Joe Biden győzelmére.

Miloš Zeman cseh államfő táviratban gratulált Joe Bidennek, akinek azt írta, hogy a választás eredménye azt mutatja, hogy az amerikaiak változásokat akarnak. A cseh elnök kifejezte reményét, hogy a jövőben az Egyesült Államok nyitottabb lesz Európa irányában. Andrej Babiš cseh kormányfő Twitter-üzenetében fontosnak nevezte, hogy „az új államfő aktívan foglaljon állást a NATO szövetségi rendszere mellett, és igyekezzen kereskedelmi megállapodásokat kötni az Európai Unióval”.

„Megszólaltak a polgárok. Szoros együttműködésünk folytatódni fog” – írta gratulációjában a Twitteren Igor Matovič szlovák kormányfő. Matovič közölte: bízik abban, hogy a jövőben az Egyesült Államok és az Európai Unió erős partnerekké válnak.

A lengyel elnök Twitter-oldalán gratulált az amerikai politikusnak választási kampányához. „Várva az elektori kollégium jelölésére, Lengyelország elszánt arra, hogy megőrizze a lengyel-amerikai stratégiai partnerség magas szintjét és minőségét, a még erősebb szövetség érdekében” – írta Andrzej Duda.

A lengyel államfői kabinetfőnök és külügyi államtitkár, Krzysztof Szczerski egy korábbi rádióinterjúban felidézte: az utóbbi négy évben Duda nagyon jó viszonyt ápolt a jelenlegi amerikai elnökkel, Donald Trumppal. Ugyanakkor aláhúzta: az érdekeket, az államközi kapcsolatokat tekintve „nyugodt a lengyel-amerikai kapcsolatok jövőjét illetően”.

Közép- és Kelet-Európából gratulációját fejezte ki Klaus Iohannis román államfő is, aki azt írta, „Gratulálok Joe Biden megválasztott elnöknek a győzelméhez. Türelmetlenül várom, hogy még szilárdabbá tegyük erős és dinamikus stratégiai partnerségünk minden dimenzióját. Románia továbbra is azon lesz, hogy megerősítse transzatlanti közösségünk biztonságát, jólétét és ellenálló képességét.

Andrej Plenković horvát kormányfő a kétoldalú kapcsolatok és a transzatlanti partnerség megerősítése érdekében indított együttműködésről írt gratulációja mellé, írja összefoglalójában az MTI.

Szombat este fél 12-ig Zuzana Čaputová szlovák államfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is csatlakozott a gratulálók sorához. Előbbi azt írta, hogy az amerikaiak a ”megbékélés és a stabilitás„ útját választották a rendelkezésükre álló két lehetőség közül, míg Zelenszkij üzenete optimista együttműködésről és még erősebb barátságról írt.

A szlovén kormányfőt nem hatotta meg az eredmény

A szlovén kormányfő, Janez Janša viszont érdekesnek nevezte szombaton az amerikai elnökválasztás eredményének kihirdetését: a bíróságok még nem döntöttek, de már ünneplik a győztest.

”Óvásokat nyújtottak be minden amerikai államban, ahol szoros volt az eredmény. A bíróságok még el sem kezdtek dönteni. Ennek ellenére a fősodratú média (nem valami hivatalos szerv) győztest hirdetett. A gratulációk érkeznek minden oldalról. Ez ám a jogállamiság"

– írta Twitteren Janša, aki szerdán még Donald Trump győzelméhez és a Republikánus Párt erőteljes eredményéhez gratulált.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!