Erdőkertesi háziorvos: Nem vagyok oltásellenes, a körülmények olyanok, hogy nem vállalom a beadást

2021. március 16. – 20:04

frissítve

Erdőkertesi háziorvos: Nem vagyok oltásellenes, a körülmények olyanok, hogy nem vállalom a beadást
A kínai Sinopharm oltóanyaga egy orvos kezében egy vidéki háziorvosi rendelőben 2021. március 10-én – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha így oltunk, akkor a vírus terjedését segítjük, nem pedig gátoljuk. De ha létrejönnének körzeti oltópontok, akkor én is beállnék oltani”

– erről beszélt a Telexnek Kiss Csaba, a vakcinák beadását megtagadó erdőkertesi háziorvos.

Azt mondta, a háziorvosi rendelőjének kialakítása nem megfelelő az oltások beadására, mert nincs elegendő hely, nem lehetne normálisan elkülöníteni a betegeket és az oltásra érkezőket. „Többször volt olyan, hogy a betegek lobogtatva hozták a kezükben a papírt, hogy pozitív lett a koronavírustesztjük. Ráadásul két fogászati rendelővel közös váróhelyiségünk van” – mondta Kiss. Szerinte így fennállna a veszély, hogy az oltásra érkezők pont a rendelőben kapnák el a vírust. „És egészségügyi dolgozóként még én sem kaptam meg az oltást, fel sem ajánlották nekem egyébként.”

Legalább ekkora problémának tartja, hogy szerinte nincs jól megszervezve az oltási kampány. „Borzalmasan szervezetlenül megy a dolog, folyamatosan kapkodás van olyan rövid határidőkkel, amik a napi betegellátás mellett tarthatatlanok. Például fél négykor szólnak, hogy négykor adjunk le egy táblázatot. Ezek egyszerűen kivitelezhetetlenek” – mondta.

Szerinte körzeti oltópontokra lenne szükség. „A kormány most tulajdonképpen lassítja az oltást, jobb lenne, ha körzeti oltópontokat hoznának létre. Olyan helyekre lenne szükség az oltásra, ahol nem történik napi betegellátás, hanem csak az oltással lehet foglalkozni. Tudom, hogy nem lehet nullára csökkenteni a megfertőződés kockázatát, de így legalább minimalizálni lehetne” – mondta.

Nem tudna nyugodt lelkiismerettel oltani

A háziorvosok egy nagyon jelentős része hasonló problémákkal küzd, a jókora többség mégis azt az utat választja, hogy a nehézségek ellenére beadja a vakcinákat, nem lehet kompromisszumot kötni a vírus legyőzése érdekében? – tettük fel a kérdést. Kiss Csaba szerint az orvosok etikai kódexének van egy olyan pontja, amely azt mondja ki, hogy egy orvos lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhat bizonyos dolgokat, ha azt szakmailag nem tartja helyesnek – az oltások ügyében ő élni szeretne ezzel a lehetőséggel, mint mondta, nem tudná nyugodt lelkiismerettel oltani az embereket. „Az AstraZeneca-oltásnál például szinte hetente változik az alkalmazási előirat. Egyik héten azt mondták, hogy hatvan év alattiakat kell vele oltani, következő héten meg már a nyolcvan év fölöttieket kell vele oltani. Nekem ilyenkor az az érzésem, hogy kísérletezgetés megy a vakcinákkal. És én ezt nem szeretném” – vezette le.

Ennek ellenére nem igaz, hogy oltásellenes lenne, semmi köze például a Gődény-féle mozgalomhoz. „Nem vagyok oltásellenes, se vírustagadó. Soha nem mondtam semmi ilyesmit. Elég nehezen gondolnék ilyesmire, napi 14-15 beteget veszek táppénzre koronavírus-fertőzés miatt. Mindig tájékoztatom a betegeimet a vírussal és a vakcinákkal kapcsolatos aktuális tudnivalókról, bár mi is elég kevés információhoz jutunk az oltóanyagokkal kapcsolatban. Tényleg nagy járvány van, sok áldozattal, és lassan tényleg össze fog roppanni az egészségügyi ellátórendszer. De én soha nem tagadtam a vírust, csak vitatom a kormány oltásokkal kapcsolatos intézkedéseit.”

Ha látja, hogy ekkora járvány dúl, akkor minden nehézség ellenére, az orvosok döntő többségéhez hasonlóan nem az lenne a megoldás, hogy részt vesz az oltások beadásában? – kérdeztük. „Mindenki úgy dönt, ahogy a lelkiismerete, vagy szakmai megítélése alapján jónak látja” – érkezett a válasz. „Le kéne ülni, és meg kéne beszélni, hogy hogyan lehetne ezt az egészet jobban csinálni. Meg kéne nézni, hogy tőlünk nyugatabbra hogyan csinálják. Mindenhol igyekeznek olyan helyeken oltani, ahol nagyobb mennyiségben lehet beadni az oltásokat. Arra, hogy ugráltatnak bennünket, arra nekem nincs már kapacitásom” – tette hozzá.

Nincs róla meggyőződve, hogy szakmai döntés született

Korábban, egy Átlátszónak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a keleti vakcinákban nem bízik, mert nem rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Mint mondta, „gyógyszerkísérletben nem veszek részt”. Most arról beszélt, hogy „az, ha a Szijjártó Péter azt mondja, hogy szerinte lehet engedélyezni a keleti vakcinákat, az nekem nem releváns”. Felhívtuk rá Kiss Csaba figyelmét, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI), és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is engedélyezték a keleti vakcinákat. „Nem vagyok róla meggyőződve, hogy ott szakmai döntés született” – felelte. „Ennek ellenére egyetlen betegemet sem beszélem le róla, ha megkérdezi valaki a véleményemet, azt szoktam mondani, hogy ha ő személy szerint megbízik benne, akkor adassa be magának. De az én lelkiismeretem nem engedi, hogy részt vegyek ebben. Egy nőgyógyász is mondhatja, hogy nem végez terhességmegszakítást, mert a lelkiismerete nem engedi.”

De ha az Európai Gyógyszerügynökség úgy dönt a jövőben, hogy engedélyezi a keleti vakcinákat, akkor sem oltana, mert nem ez a legfőbb gondja. „Nekem az a fő problémám, hogy ilyen oltási módszerekkel a vírus terjedését segítjük, nem pedig gátoljuk. Ha létrejönnének körzeti oltópontok, akkor nyilván én is beállnék oltani. Ez a humánkapacitást is racionalizálná, és nem az lenne, mint most, hogy több ezer helyen oltunk országszerte, mert így minden egyes helyen kell az adminisztrációra is egy orvos meg két asszisztens. Nem tudom mennyire tudják, de ezeknek nagyon macerás az adminisztrálása. A körzeti oltópontokkal sokkal kevesebb orvosnak kellene részt vennie az oltásban. De ezt nemcsak én mondom, hanem mondja ezt más is.”

„Nincs olyan ellenzéki oldal, ahová be lehetne állni”

Szerinte a praxisába tartozó lakosok közül senki nem esik el az oltásoktól, állítása szerint Veresegyházon, a Misszió Egészségügyi Központban oltják a betegeit, „ott sokkal alkalmasabbak a körülmények”. Az erdőkertesi önkormányzat korábban belengette, hogy felfüggesztik a szerződését, de Kiss Csaba értelmezése szerint azóta elálltak ettől a szándékuktól. A tisztifőorvosi szolgálattal is közölte, hogy nem olt, „hogy az ő következő lépésük mi lesz, azt nem tudom” – mondta.

Kiss Csaba a 2018-as országgyűlési választáson az LMP jelöltjeként indult, az Origo ezért baloldali háziorvosként hivatkozott rá, de Kiss most azt mondta, „nekem az LMP-vel sem előtte, sem azóta semmiféle kapcsolatom nem volt, nincs is. Nem is voltam akkor sem tagja az LMP-nek. Én már 2018-ban elmondtam, hogy ha nyerek, ha nem, az LMP-be nem kívánok belépni. Ők egy támogató szervezetként álltak mögöttem, de én a saját utamat akarom járni. Rólam már Gyurcsány idején is azt mondták, hogy ellenzéki vagyok, meg a Fidesz idején is, és ez így is volt. Most viszont úgy látom, hogy nincs olyan ellenzéki oldal, ahová be lehetne állni” – vezette le.

Egy háziorvos kiveszi a hűtőszekrényből az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagát vidéki rendelőjében 2021. március 10-én – Fotó: Balázs Attila / MTI
Egy háziorvos kiveszi a hűtőszekrényből az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagát vidéki rendelőjében 2021. március 10-én – Fotó: Balázs Attila / MTI

Megbírságolták

Kedd délután derült ki, hogy egymillió forintos egészségügyi bírságot szab ki a Pest Megyei Kormányhivatal az erdőkertesi orvos praxisára. A kormányhivatal közlése szerint a háziorvos oltásmegtagadása ellentmond az orvosszakmai, etikai és a jogi előírásoknak is. A praxisbírság azt jelenti, hogy nem közvetlenül az orvos fizeti ki a büntetést, hanem lényegében ennyivel kevesebb praxispénzt kap majd az államtól a feladatainak ellátására, azaz ennyivel kevesebből kell majd gazdálkodnia.

Erre Kiss Csaba annyit mondott, hogy ez az összeg nagyjából a praxis bevételének a fele. „Ha őszintén kimondanám, amit gondolok, azt ki kellene sípolni, vagy ki kellene pontozni. Azt hiszem, ez egyértelműen politikai megrendelésre készült” – tette hozzá. (Frissítés: Kiss az ATV-nek később azt mondta, hivatalosan még nem értesítették a büntetésről, csak a médiából értesült róla. Hozzátette: „Meg fogjuk nézni, úgy gondolom, hogy jogászi segítséggel meg fogjuk támadni”)

Erdőkertes polgármestere közben közleményt adott ki, melyben azt írta, „az összes vakcinát felhasználtuk, ami a településre érkezett. Oltópontra irányítással oldjuk meg Dr. Kiss Csaba háziorvos körzetébe tartozó betegek oltását. Ebben a körzetben is közel 300 erdőkertesi lakos kapta meg a védőoltást.”

A MOK elhatárolódik

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) vasárnap délután kiadott egy közleményt, amelyben nem hivatkoznak egy konkrét esetre, de vélhetően az erdőkertesi orvos ügye miatt hangsúlyozzák, hogy a MOK elnöksége a hippokratészi esküvel ellentétesnek tart minden olyan megnyilvánulást, amely oltásellenes, illetve alábecsüli a járvány veszélyességét és az egyéni védekezés jelentőségét.

„Ezen kijelentések rombolják az egészségügybe vetett bizalmat és a járvány megfékezésére tett közös erőfeszítéseinket. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége határozottan elhatárolódik a MOK etikai normáival összeegyeztethetetlen tevekénységű, megnyilatkozású orvosoktól” – írták.

Orbánt is kérdezték róla

Kiss Csabáról Orbán Viktort is megkérdezték a Kossuth Rádió vasárnap reggeli miniszterelnöki interjújában. Orbán úgy fogalmazott, „egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal meg a baloldallal, és a baloldal meg nem a vakcina ellen küzd, hanem ellenünk”. Beszélt arról is, hogy egy háziorvos látja, hogy ha kevesebb embert oltanak be, akkor többen halnak meg a vírus okozta betegségben, Orbán nem tudja, hogy egy háziorvos hogyan számol el a lelkiismeretével ennek tudatában. De most nem a felelősségre vonás ideje van itt, hanem a munkáé, tehát a miniszterelnök szerint most az az elsődleges, hogy az ország minden pontján, akár Erdőkertesen is hozzájussanak az emberek az oltáshoz.

Majd azt mondta, a baloldalnak, és „az eszement orvosoknak” is abba kell hagyniuk az oltásellenes kampányt. „Bocsánat, hogy így beszélek róluk, de akik elvesztették a józan eszüket orvos létükre, nekik is abba kell hagyniuk az oltásellenes kampányt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!