Oroszországban három olyan medikus is megfertőződött, akik orosz vakcinát kaptak

2020. november 11. – 07:21

frissítve

Oroszországban három olyan medikus is megfertőződött, akik orosz vakcinát kaptak
Az egészségügyi dolgozók testhőmérsékletet mérnek az orosz koronavírus vakcina, a Sputnyik V nevű oltás beadása előtt – Fotó: Georgiy Zimarev / Sputnik / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a legfontosabb hírekkel a koronavírusról, szerdán.

Péntektől éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe a koronavírussal fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése miatt Görögországban, írja az MTI.

A tilalom este kilenc órától reggel öt óráig lesz érvényben, ekkor csak munka vagy nyomós egészségügyi indok miatt léphet ki bárki az utcára. A napközbeni szigorú határozatok ellenére egy nap alatt 2752 új fertőzöttet azonosítottak és 43-an haltak meg a vírus miatt. A tárcavezető-helyettes szerint különösen aggasztó a helyzet Szalonikiben, ahol a fertőzöttségi mutató 32 százalék, az egészségügyi ellátás pedig az összeomlás szélén áll.

A kormány szerdától életbe lépő korlátozásai szerint 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lép életbe, az éttermek házhozszállításra állnak át, a fitnesztermek, fedett uszodák, színházak, múzeumok, állatkertek bezárnak. A többi üzlet is csak hétig lehet nyitva, a szállodák pedig nem fogadhatnak turistákat. A kedd este megjelent kormányrendelet az egyházaknak azonban szabad kezet ad a vallásgyakorlásra.

Kedden már napközben bejelentette a katolikus egyház, hogy náluk továbbra is látogathatók a misék, a református egyház pedig amellett döntött, hogy a tavaszi hullámhoz hasonlóan inkább az online térbe térnek át. Az evangélikus egyház szerdán adta ki közleményét, miszerint

az evangélikus templomokat nem zárják be, az istentiszteletek is megtarthatók, de azokon az éneklés és az úrvacsoraosztás nem megengedett.

A püspökök azt kérték, nyilvános istentiszteletet csak ott tartsanak, ahol a templom mérete vagy a közösség kis létszáma megengedi a biztonságos szertartást. Más esetben az alkalmak elhalasztását és az online térbe való áttérést javasolják. A lelkészeket arra is kérik, hogy végezzenek telefonos és internetes lelkigondozást, írja az MTI.

Csehország a járvány terjedésének legutóbbi adatai szerint nagy valószínűséggel már túl van a csúcson, ezért érdemes mérlegelni az óvintézkedések óvatos és fokozatos enyhítését – mondta Jan Blatny egészségügyi miniszter szerdán Prágában. Szerinte két-három hétig még számolni kell azzal, hogy magas marad a kórházban kezeltek száma, mert az óvintézkedések hatása rendszeresen mintegy kéthetes késéssel mutatkozik csak meg. A cseh egészségügyi minisztérium kimutatása szerint a járvány terjedése az utóbbi napokban lassult, míg a kórházban kezeltek száma stagnál.

A szerdai adatokból kiderült, hogy kedden 9016 új igazolt fertőzést regisztráltak, ami alacsonyabb a korábbi napi átlagnál, és nagyjából 3000-rel alacsonyabb, mint egy hete. A kórházakban 8059 személyt kezelnek koronavírussal, akik közül 1191 állapota súlyos. Kedden az eddigi kimutatás szerint 109-en haltak meg, de ez az adat a későbbi pontosítások nyomán mindig jóval megemelkedik.

Csehországban október első felében zárták be az általános iskolákat, de ez a lépés nem talált egyértelműen pozitív fogadtatásra. A szülők egy része is ellenezte, mert a kiskorú gyerekek nem maradhattak otthon felügyelet nélkül, ami sokak számára komoly gondot okozott. A középiskolák és az egyetemek már október elején áttértek a távoktatásra. (MTI)

Olaszországban szerdán 32 961 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig az ország átlépte a járvány kezdete óta mért egymillió fertőzést. Az olaszok a harmadikak Európában, akik elérték ezt a számot, Spanyolország és Franciaország mellett. A legtöbb ember viszont itt halt meg a járványban, 42 953 halálesetet regisztráltak. (The Guardian)

Optimista forgatókönyv szerint a jövő év első három hónapjában megkezdődhet a koronavírus elleni oltókampány az Európai Unióban – mondta szerdán Andrea Ammon, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója.

„Optimista becsléseim szerint 2021 első negyedében sor kerülhet rá, de ennél pontosabbat nem tudunk egyelőre mondani” – jelentette ki a stockholmi székhelyű EU-ügynökség vezetője az AFP-nek adott interjújában. (MTI)

Szerdán 595 halálozást jelentettek a brit hatóságok, ezzel 50 365-re nőtt a koronavírus okozta halálos áldozatok száma. Jelenleg 22 950 pozitív esetet tartanak számon, a tegnapi 20 412-höz képest. (Sky)

A Korall-zátonyokon található Vanuatuban (népesség: 276 244 fő 2017-ben) csak most jelent meg a vírus, ráadásul egy olyan 23 éves férfitől, aki az Egyesült Államokból tért haza az otthonába. Vanuatuban nem fognak ezért iskolákat és munkahelyeket bezárni, de megkérik a lakosságot, hogy kövessék a higéniai előírásokat. (CNN)

A járványügyi helyzet miatt szerdától általános maszkhordási kötelezettség lépett életbe a MÁV-csoportnál: a járműveken, a MÁV és a MÁV-HÉV állomásain, illetve megállóhelyein, valamint a Volánbusz állomásain és megállóiban is kötelező az orr és a száj maszkkal történő eltakarása.

A MÁV szerdán azt közölte, a kedden megjelent kormányrendelet kimondja, hogy a maszkviseléssel kapcsolatban eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azaz a 6. életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi-, munkavédelmi-, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot viselni, olyan módon, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje, többek között a tömegközlekedési eszközön és minden olyan helyiségben, ahol tömegközlekedési eszközre várakoznak az utasok.

Hangsúlyozták: szerdától nemcsak a vonatokon és autóbuszokon, illetve a zárt utasforgalmi terekben kell maszkot viselni az utasoknak, hanem az állomások, megállóhelyek és megállók teljes területén is. Jelezték, hogy ha a szabályszegő utas a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, 8000 forintos pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból, további ellenszegülés esetén pedig a személyzet rendőri segítséget kérhet. Kérik, hogy aki teheti, vásároljon jegyet- és bérletet elektronikusan. (MTI)

Budapest XIII. kerületének polgármestere a Facebookon jelentette be, hogy:

  • a kerület teljes közigazgatási területén a közterületeken és a közforgalom számára átadott magánterületeken kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése;
  • kivételt ez alól az egyéni sportolás, a zöldterületek és a parkok jelentenek.
  • A kutyafuttatók a megszokott rendben tartanak nyitva, a maszk viselése itt is kötelező.

Az új rendelet szerint ugyanis a 10 ezernél nagyobb lakosú településeken a polgármester hatásköre dönteni arról, hol írja elő a kötelező maszkviselést, Budapesten pedig a kerületi polgármesterek dönthetnek saját hatáskörben.

Három olyan medikus is megfertőződött a szibériai Altaj körzetben, akiket a koronavírus ellen Oroszországban fejlesztett Szputnyik V vakcinával oltottak, írja a Moscow Times alapján a 444.hu. A fejlesztők előbb azt állították, hogy a medikusok a klinikai tesztek során placebót kaptak, majd pedig azt, hogy talán már azelőtt megfertőződtek, hogy a vakcina hatni tudott volna, vagyis kialakult volna a védettségük.

A Szputnyik V védőoltásról Vlagyimir Putyin már augusztusban úgy beszélt, mintha kész volna, de a mostani hírek szerint egyelőre csak a klinikai tesztek harmadik fázisában vannak.

Miközben elkezdtek érkezni a biztató hírek a nyugati világban fejlesztett vakcinákról, a magyar kormány alternatív útvonalon próbál a menet élére vágni: orosz és kínai vakcinák beszerzését, sőt gyártását készíti elő. Ez a különutas stratégia a járványhelyzet miatt jogilag működhet, de kockázatos is. Minderről itt írtunk bővebben.

A Semmelweis Egyetem rektora az M1-nek adott interjút kedden, amiben elmondta, hogy a kedd éjféltől hatályos járványügyi korlátozások remélhetőleg 60 százalékkal csökkentik majd az embrek közötti kontaktálások számát, és ha a maszkhasználati fegyelem is eléri legalább a 80 százalékot, akkor körülbelül két hét múlva talán már csökkenő napi új fertőzésszámot lehet látni. A Portfolio cikke szerint a rektor már mindenképpen eredményként tekintene a stagnáló esetszámokra is. Kitért Merkely arra is, hogy a halálozási adatokban a korlátozások hatása 5-6 hét múlva mutatkozhat meg, akkortól szerinte a halálozások számában „jelentős csökkenés fog bekövetkezni”. Beszélt arról is, hogy a vírus miatti halálozás „korspecifikusan, esetekre lebontva megfelelőződött”, vagyis míg a járvány első hullámában a 80 év feletti betegeknél 30% felett volt a halálozás, ez most 15% a körükben, és ez így igaz más korosztályokra is.

Azt, hogy a mostani intézkedéseken kell-e szigorítani, Merkely szerint az alapján is meg lehet határozni majd, hogy csökkenő tendenciát mutat-e az elvégzett tesztek pozitivitási aránya. Az oltásról is beszélt, erről azt mondta, hogy Európában április-május környékén lehet egy olyan átoltottsági szintet elérni, aminek már eredménye lesz, és hozzátette azt is, hogy az eddigi információk alapján nincs jele annak, hogy rövid úton megszűnne a védettség az oltás esetén. Szerinte az oltás decemberben kezdődhet meg Európában.

A Pick Szeged kézilabda csapata hivatalos honlapján jelentette be, hogy három újabb játékosa fertőződött meg koronavírussal. A szegedieket most negyedszer érinti a járvány, először még szeptemberben hat, aztán egy, majd három, és a legújabb tesztelésnél ismét három játékosnak lett pozitív a tesztje. Nagy a gyanú, hogy a harmadik fertőzést a fehéroroszországi Bajnokok Ligája meccsen kapták el, mert a hazai csapat nem jelentette időben, hogy vírusos játékosa van.

A klub most neveket nem árult el, a csapattagok mindenesetre negyedszer vannak karanténban, a meccseiket elhalasztják.

A válogatott beálló Bánhidi Bence az elsők közt, még szeptemberben kapta el a vírust, és a 130 kilós beállósnak súlyos tünetei voltak, lázas lett, napokig csak feküdt. Azóta sem játszott meccsen.

A polgármesterek, önkormányzatok településenként dönthetnek arról, hol és milyen mértékben kívánják előírni a szabadtéri maszkviselést, az ezt szabályozó határozatok a keddi Magyar Közlöny óta folyamatosan érkeznek is. Botka László, Szeged polgármestere például a város minden közterületére kötelezővé tette a maszkot.

„Ma reggel egészségügyi, rendvédelmi és közigazgatási szakemberekkel egyeztettem. A szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy egyedül akkor van értelme a kötelező maszkhasználatnak, ha az Szeged teljes közterületére vonatkozik. Ezért a mai napon a kormányrendelet felhatalmazása alapján elrendeltem, hogy városunk teljes belterületén kötelező legyen a maszk viselése. A rendelet a kihirdetése után azonnal hatályba lép.”

Mint Facebook-bejegyzésében is írja, a maszvkiselést a rendőrség és a honvédség ellenőrzi majd a maszkviselést a városban, akik pedig nem tartják be a szabályokat, azok 5 ezertől 500 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthatnak.

„A koronavírus-járvány miatt az Alaptörvény módosítása is szükségessé vált. A járványhelyzetre vonatkozó módosítások mellett a most benyújtott javaslat a következőket is tartalmazza, hiszen korunk kihívásaira az Alaptörvénynek is reagálnia kell” – így vezeti fel Novák Katalin családügyi miniszter azokat a módosításokat, amik a családfelfogásról és gyereknevelésről szólnak. Részletesebben erről itt olvashat.

A világ kis túlzással hónapok óta a lélegzetét visszafojtva figyeli, hogyan haladnak a vakcinafejlesztések, és melyik jelöltből válhat először valódi oltás. Ezzel párhuzamosan elindult a helyezkedés is. A világ kormányai azon dolgoznak, hogy mindenki mást megelőzve, már előre biztosítani tudják a majdani befutót a saját állampolgáraiknak. Miközben elkezdtek érkezni a biztató hírek a nyugati világban fejlesztett vakcinákról, a magyar kormány alternatív útvonalon próbál a menet élére vágni: orosz és kínai vakcinák beszerzését, sőt, gyártását készíti elő. Ez a különutas stratégia a járványhelyzet miatt jogilag működhet, de kockázatos is. Cikkünket ide kattintva olvashatja!

Orosz, koronavírus elleni oltóanyag a Gamaleja Intézetben – Fotó: Russian Direct Investment Fund / AFP
Orosz, koronavírus elleni oltóanyag a Gamaleja Intézetben – Fotó: Russian Direct Investment Fund / AFP

A közrend, a kijárási tilalom és az egészségügyre nehezedő terhek viselése miatt egyezetett a katonák járványügyi védekezésbe történő bevonásáról Orbán Viktor, illetve a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter – derült ki a miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett videóból. A katonák alkalmazásának pénzügyi, jog és személyi feltételezit tisztázták szerdán, a kormányülés előtt. Még formális döntések várhatóak, hogy azután alá tudja írni az erről szóló rendeletet.

Abszurd, hogy a maszkviselési szabályok kidolgozását Budapest esetében „a felelősséget a 23 kerületi polgármesterre terhelték, mert így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni” – reagált Karácsony Gergely a Facebookon az új rendeletre, miszerint a 10 ezernél nagyobb lakosú településeken a polgármester hatásköre dönteni arról, hol írja elő a kötelező maszkviselést. Karácsony azt is írja, mindenesetre egyeztetnek a kerületekkel, hogy „a védekezés hatékonyságát közös szabályozással erősítsük”.

A koronavírus lassítását célzó, kedd késő este megjelent kormányrendelet szerint minden 10000 főnél nagyobb település önkormányzata maga határozza meg, melyik közterületén teszi kötelezővé a maszkot, melyiken nem. Csepelen például villámgyorsan döntöttek is a maszkviselés teljes közterületi kiterjesztéséről. A kerületek többsége szintén a teljes utcai maszkviselés kötelezővé tételéről gondolkodik. Van olyan külső kerület azonban, ahol életszerűtlennek tartják a teljes tiltást. A fővárosi önkormányzatnál jelenleg azon dolgoznak, hogy egy egész Budapestre érvényes ajánlást tegyenek a közterületi maszkviseléssel kapcsolatban – tudtuk meg városházi forrásokból. A fővárosi önkormányzat ugyanis csak – nem kötelező érvényű – ajánlást tehet a a kerületi polgármesterek számára, minden kerület maga dönti el a részletes szabályokat. A témában készült cikkünket itt találja.

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi koronavírustesztje pozitív lett – jelentette be a Magyar Labdarúgó Szövetség Twitter oldalán. Hogy vannak-e tünetei, arról egyelőre nem írt az MLSZ. Rossi így nem lehet ott a csapat csütörtök esti pótselejtezőjén Izland ellen 20.45-től. A győztes részt vehet az idénről jövőre halasztott Európa-bajnokságon, a vesztes nem. Visszavágó nincs.

Míg múlt héten még háromezer fölött is volt a napi új fertőzöttek száma Szlovákiában, az elmúlt napokban már kétezer alá mérséklődött, ám mára ismét 2000-nél több fertőzöttet jelentettek az országban. A kedden vizsgált esetek 15,96 százaléka lett pozitív, és 24 újabb koronavírusos elhunyt esetében igazolták, hogy a fertőzésnek köze volt a halálukhoz. Ezzel a járvány halálos áldozatainak száma már 414-re emelkedett Szlovákiában. A kórházban ápolt koronavírusos vagy fertőzésgyanús betegek száma 33-mal csökkent. (Paraméter)

A koronavírus további terjedésének megelőzése érdekében hozott kormányzati intézkedéseknek eleget téve valamennyi moziját bezárja határozatlan időre a Cinema City november 11-től.

A cég visszautalja az online megvásárolt jegyek árát, a pénztárban vásárolt jegyeket pedig a blokk és a jegy bemutatása ellenében fizetik vissza a mozivezető irodájában. Amennyiben nincs blokk a vásárlásról, csak a mozijegy, ez esetben 90 napos rendkívüli felhasználású jegyet biztosít a Cinema City.

A be nem váltott ajándékjegyek érvényességét, melyek november 11. után járnak le, a mozihálózat az újranyitás dátumától számított plusz fél évre automatikusan meghosszabbítja.

„Ha a járványhelyzet és a mozis piac is normalizálódik, abban bízunk, hogy az idei elhalasztott nagy premiereket mihamarabb be tudjuk pótolni” – közölte Buda Andrea, a Cinema City marketing és PR igazgatója.

Reagált Szabad Zoltán nyilatkozatára Kásler Miklós, az Emmi minisztere. A Magyar Orvosok Szakszervezetének új elnöke azt mondta a Népszavának, hogy szerinte „kártyavárkánt omolhat össze az egészségügy”. Kásler szerint Szabad politikai nyilatkozatot tett, és szerinte „szó sincs arról, hogy a jelenlegi magyar helyzet hasonlítana a bergamóihoz”. Az epidemiológusok két és fél, három hétre tudnak előre tekinteni, és ebben az időszakban a magyar egészségügy a rendelkezésére álló kapacitásaival helyt tud állni – közölte a miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Beszélt arról is, hogy a járvány második hullámában négy hét után lesz látható a szigorítások eredménye.

Orosz és olasz orvosok dolgoznak egy járványkórházban Bergamo városában 2020. április 14-én – Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / Sputnik / AFP
Orosz és olasz orvosok dolgoznak egy járványkórházban Bergamo városában 2020. április 14-én – Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / Sputnik / AFP

A halasztható műtétek felfüggesztése tehermentesíti a magyar egészségügyet – ezt is mondta a műsorban Kásler szerdán. A miniszter beszélt arról, hogy a hatályos rendelet szerint minden halasztható egészségügyi beavatkozást, műtétet fel kell függeszteni a közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézményekben, kórházakban. Az életveszélyes állapot esetén szükséges és a sürgősségi beavatkozásokat továbbra is el kell végezni, valamint minden olyan műtétet is, amelynek halasztása tartós egészségkárosodást okozhat. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a kardiológiai ellátásokat és a transzplantációkat. Koronavírusos betegek ellátásában 77 kórház vesz részt. Közölte: az időarányos halálozás idén 4-5000-rel alacsonyabb, mint általában, az „izolált életforma” a fertőzések számát jelentősen csökkentette, továbbá megelőzte nagyon sok potenciális betegség kialakulását. (MTI)

3945 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az, velük 122 863 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 101 beteg, így az elhunytak száma 2697 főre emelkedett, 28 808-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 91 358. 6352 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 473-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 27 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti – jelentette be szerdán az elmúlt 24 óra adatait a koronavírusról tájékoztató honlap. 20 987 tesztet végeztek, ezeknek kb. 18,8 százaléka lett pozitív.

Kedden délután tesztelték a BL-győzelemre idén is esélyes győri női kézilabda csapatot, és négy pozitív esetet regisztráltak. A neveket ezúttal nem hozták nyilvánosságra, korábban az már kiderült, hogy Fodor Csenge és Veronika Kristiansen esett át a fertőzésen.

A csapatnak a szabályok szerint 10 napot karanténban kell töltenie, ezért kezdeményezték a montenegrói Buducsnoszt elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés elhalasztását.

Világszerte már 51 395 233 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 270 706, a gyógyultaké pedig 33 490 724 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Az Egyesült Államok a legfertőzöttebb ország jelenleg a világon, itt több mint 10 millió koronavírusos beteget regisztráltak eddig a napig. A járványba 239 628-an haltak meg, és 3 961 873-an gyógyultak meg. Indiában is rengeteg, 8 591 730 fertőzöttet, míg Brazíliában 5 699 005 fertőzöttet jegyeztek fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!