Egyre több fővárosi kerületben kötelező a maszkviselés minden utcában

2020. november 11. – 10:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csepelen, Újbudán, Kispesten, és Pestszentlőrincen villámgyorsan döntöttek a maszkviselés teljes közterületi kiterjesztéséről. A kerületek többsége szintén a teljes utcai maszkviselés kötelezővé tételéről gondolkodik. Van olyan külső kerület azonban, ahol életszerűtlennek tartják a teljes tiltást.

A koronavírus elleni védekezés kapcsán kedd késő este megjelent kormányrendelet szerint minden 10000 főnél nagyobb település önkormányzata maga határozza meg, melyik közterületén teszi kötelezővé a maszkot, melyiken nem.

A fővárosi önkormányzatnál jelenleg azon dolgoznak, hogy egy egész Budapestre érvényes ajánlást tegyenek a közterületi maszkviseléssel kapcsolatban, ami valószínűleg a szigorúbb, teljes változatot tartalmazza majd – tudtuk meg városházi forrásokból. A fővárosi önkormányzat ugyanis csak – nem kötelező érvényű – ajánlást tehet a a kerületi polgármesterek számára, minden kerület maga dönti el a részletes szabályokat.

Csepelen gyorsan döntött is Borbély Lénárd polgármester (Fidesz): hat éves kor felett Csepel teljes közterületén (kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, zöldterületeken) kötelező a száj és az orr eltakarására alkalmas maszk viselése. A piacon és a kutyafuttatókon is kötelező a maszk. (Valószínűleg nem véletlen a villámgyors reagálás, Borbély Lénárd maga is elkapta a koronavírust.)

Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester lapunknak úgy fogalmazott: csak teljes körű közterületi maszkviselés előírásának látja az értelmét. Mint mondta, folyik az egyeztetés a szomszéd kerületek vezetőivel a rendelkezések összehangolásáról. Időközben meg is született a rendelet.

A külvárosokban azonban más a helyzet: nagyobb, szellősebb közterületek vannak. Déri Tibor, újpesti polgármester elmondta: azon a véleményen van, hogy nem érdemes, életszerűtlen mindenhol előírni a maszkviselést. Ezért azt tervezi, hogy a rendeletben a köznevelési, közoktatás intézmények, posták, gyógyszertárak, piac 50 méteres körzetében lesz kötelező a maszk, valamint a BKV-megállók 100 méteres körzetében. Viselni kell ezen kívül a gyalogátkelőhelyeknél, kutyafuttatón, játszótereken. Mint hozzátette: a rendőrségnek is könnyebbség ez, mert koncentráltan könnyebben is ellenőrizhető a maszkviselési szabályok betartása.

A szigorúság mellett döntött Újbuda polgármestere is: „a mai naptól VALAMENNYI újbudai közterületen kötelező a maszk viselése a 6 éven felettiek számára. A kormányrendelet kivételt tesz a parkok, zöldterületek vonatkozásában, az önkormányzati rendelet ezzel összhangban úgy fogalmaz, hogy a parkok, zöldterületek, zöldterületen lévő játszóterek területén ajánlott, de nem kötelező a maszk viselése. Szintén ajánlott a maszkhordás a liftek, társasházi közös helyiségek területén, valamint autóban ülve abban az esetben, ha a sofőrön kívül a járműben ülő személyek nem együtt élő családtagok.” – írják a kerület közösségi oldalán.

Kispesten szintén teljes szigor van: november 11-től 6 éves kor felett valamennyi közterületen kötelező a maszkhasználat, hirdette ki Gajda Péter polgármester. Csakúgy, mint Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, kivétel a Péterhalmi-erdő, a Bélatelepi-erdő, a Kapocs utcai kiserdő, illetve a közparkok területe.

Az I. kerületben differenciált szabályokat hoznak. Az érintett területek kijelölése még folyamatban van. Amint a lista végleges, azonnal tájékoztják a lakosságot, addig is azt javasolják, hogy mindenhol, ahol a szűk családjukon kívül mással is találkoznak, viseljenek szájat és orrot eltakaró maszkot, áll a kerület közösségi oldalán.

A Hegyvidéki Önkormányzat járványügyi szakemberekkel folytatott konzultáció után, a Hegyvidéki lakosok véleményének figyelembe vételével hozza majd meg a döntését a közterületeken történő maszkviseléssel kapcsolatban, jelezte lapunknak Arató Zsolt szóvivő. Hozzátette: külön zónák kijelölése nem tűnik sem hatékony, sem jól ellenőrizhető megoldásnak. Az eddigi vélemények alapján valószínűleg két megoldás képzelhető el: vagy nem jelölnek ki külön zónákat a kerületben, vagy a Hegyvidék valamennyi közterületén kötelező lesz a maszkviselés, tette hozzá.

Kötelező az összes közterületen a maszk Soroksáron is és a XIII. kerületben is. A legtöbb kerülethez hasonlóan Pesterzsébeten is kötelező a maszk viselése a közterületeken, kivétel a parkok, zöldterületek és a Duna-part – tájékoztatta lapunkat Szabados Ákos polgármester.

Az V. kerület minden közterületén kötelező a maszk viselése, kivéve sporttevékenység során, valamint a parkokban és a zöldterületeken. A közterületi maszk viseléséről szóló rendelet itt elérhető. „A Belvárosi Közösségi Tér a járványügyi előírásoknak megfelelően továbbra is működik, a kutyafuttatóink pedig 0-24 órában nyitva tartanak” – írja Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester.

A többi kerületnél egyelőre folyik az egyeztetés. A koalíciós pártok által vezetett kerületek szeretnének egységesen fellépni, hogy a lakók ne zavarodjanak meg a kerülethatáronkénti más-más szabályozás miatt. Információink szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a polgármesterek többsége a teljes tiltás híve, azaz az összes közterületen előírná a maszkviselést. (Kivéve a kormányrendelet által meghatározott parkokban, zöldterületeken.)

A városokban érvényes új szabályokról írt cikkünket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!