Kötelező maszkviselés a városokban: buszmegállóktól az összes közterületig

2020. november 11. – 16:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eltérő szigorral hozták meg rendeleteiket polgármesterek a közterületekre érvényes maszkviselési szabályokról azután, hogy a kedd este vírus elleni védekezéssel kapcsolatban újabb rendelkezésről tett bejelentést Orbán Viktor. Eltérően ítélték meg a polgármesterek azt is, hogy a kormányfő a felelősséget hárította át a polgármesterekre a közterületi szabályok megalkotásánask lehetőségével, vagy racionálisan ítélte meg, hogy érdemes erről a helyismeret birtokában településenként dönteni.

Körképünk alapján a szabályozás országszerte változatos a 10 ezer főnél nagyobb településeken a közterületekre érvényes maszkviselésről:

Miskolcon minden közterületen kötelező lesz a maszk – kivéve a kormányrendeletben egyébként is kivételt jelentő zöld területeket. A szabályozás csütörtökön nulla órakor lép érvénybe. Veress Pál szerint hozhatott volna központilag is döntést minderről a kormány, így nem zárja ki, hogy a felelősség áthárítása is szerepet játszott, de nem tartja hátránynak, hogy erről helyben dönthetnek.

Szintén csütörtöktől lép életbe a kötelező maszkviselés Nagykanizsán is, ahol Balogh László polgármester rendelkezése alapján vasárnaponként nem nyit ki a vásárcsarnok és elmarad a bolhapiac is. Csütörtöktől rendelte el a maszkviselést Ács Rezső, Szekszárd polgármestere, illetve Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is. Szemereyné azt írta, a maszkhordás kötelezettsége az összes nyilvános- és közterületet érinti. Szemereyné hozzátette posztjában,

Jómagam se szeretem hosszú ideig viselni a maszkot. Néha úgy érzem megfulladok tőle, de mások védelme érdekében meg kell tennem és el kell viselnem.

Hasonlóan döntöttek Szegeden is, ahol szintén minden közterületen kötelező a maszk viselése. „A mai naptól városunk teljes belterületén kötelezővé tesszük a maszk viselését a közös biztonságunk érdekében”, jelentette be Botka László polgármester a Facebookon. A maszkviselést a szabálysértési törvény alapján a rendőrség és a honvédség ellenőrzi majd. Akik nem tartják be a szabályokat, 5 ezertől 500 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak, tette hozzá.

Pécs városában szerda délután jelentette be a polgármester, Péterffy Attila Facebookon, hogy három park és mecseki területek kivételével kötelező a maszkhasználat a pécsi közterületeken. A kivétel alá eső helyeken is ajánlott a maszkviselés, amennyiben „nem megoldható a megfelelő távolság betartása”. Emellett kötelező marad a maszkhasználat a pályaudvarokon, piacokon, a tömegközlekedésen és a kutyafuttatókban is. A nyíregyházi polgármester, Kovács Ferenc is minden közterületen és kutyafuttatóban kötelezővé tette az arc eltakarását.

Pécshez és Nyíregyházához hasonló döntést hozott Sopron polgármestere, Farkas Ciprián is, ő azonban felmentést adott a maszkviselés alól a kutyafuttatókban, erdőkben és zöldterületeken.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere arról írt, szerdától a nyilvános- és közterületeken kötelező a maszkviselés, a helyi kutyafuttatót pedig bezárják. Hasonlóan döntött a maszkviselésről Kaposvár polgármestere, Szita Károly is: itt a kötelező maszkhasználat mellett a közös használatú sporttelepek bezárása mellett is döntött a városvezetés, csak a futókörök, kondiparkok, játszóterek maradnak nyitva.

A maszk hordását rendelték el közterületek nagy részén, buszmegállókban és azok közelében vagy várakozásra alkalmas területeken például Székesfehérváron, Szombathelyen és Szolnokon. Utóbbiban három piacon idősávot is vezettek be, ezeken 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak. Ezekhez a városokhoz hasonlóan Veszprém is kötelezővé tette a maszkviselést a megállókban, a belvárosban és a vásárcsarnokban.

A saját mozgásteret egyértelműen jónak tartja Hódmezővásárhely polgármestere. Márki-Zay Péter szerint helyes, hogy nem központilag szabályozták a 10 ezer főnél nagyobb településeken a közterületekre vonatkozó maszkhasználat szabályait.

„Mi ismerjük jobban, milyen közterületeken szokott lenni nagyobb zsúfoltság.”

Mivel az utcákon ez nem jellemző, ezért a Csongrád megyei városban a maszkviselés csak a buszmegállókban, a buszpályaudvaron és a vasútállomásnál kötelező.

Minden egyéb helyen csak ajánlott, ahol nagyobb eséllyel fordulhat elő, hogy nem tartják be folyamatosan a másfél méter távolságot, jellemzően az ATM-eknél és a posta bejáratánál.

Az utcákon sok hódmezővásárhelyi egyébként is visel maszkot – mondta Márki-Zay.

Alig hagyott időt a kormány

Dunaújvárosban csak két helyen kötelező a maszk szabad téren: a vásártéren és a piactéren. „Azt még vizsgáljuk, hogy a buszpályaudvaron szükség van-e a szabályozásra” – mondta Pinté Tamás, aki egyébként úgy látja, hogy a kormány elsősorban a felelősséget akarta ráterhelni az önkormányzatokra, a maszkhasználat ugyanis népszerűtlen dolog.

„Rengeteg üzenetet kaptam, telefonon, Facebookon, hogy ne vezessünk be korlátozást.

Nyilván nálunk nem annyira tiszta a levegő a vasmű miatt, de az emberek elvárják, hogy legalább az utcán szabadabban lélegezhessenek” – mondta a polgármester.

Pintér szerint az emberek felelősségteljesen betartják a járványügyi szabályokat – ez a helyi rendőrség, katasztrófavédelem tapasztalata is –, de fogytán a türelem, így most az ellenérzés inkább a helyi szabályokról döntő polgármesterekre hárul. Szerinte a kormány „dönthetett volna úgy is, hogy országosan kötelező és kész.”

Egyébként sem kaptak túl sok segítséget a polgármesterek: „Semmilyen hivatalos értesítőt nem kaptunk, mi is csak közlönyből tájékozódhattunk” – mondta Pintér.

Ezt kifogásolta Gödöllő polgármestere is. A 32 ezres várost 30 éve vezető Gémesi György szerint nem könnyítette meg a városvezetők dolgát, hogy csak éjfél előtt néhány perccel tudhatták meg a feladatokat és az összes kormányzati döntést a járvánnyal kapcsolatban.

A helyi rendelet így csütörtöktől léphet érvénybe. Eszerint a maszkviselés kötelező lesz

  • a játszótereken, a piac külső helyszínein,
  • kutyafuttatóknál, ahol csak tíz ember lehet bent egyszerre,
  • a tömegközlekedési járművek megállóhelyein,
  • reggel és délután iskolák, óvodák bejáratánál, ahol várakozniuk kell a szülőknek.

Emellett a közterületek további részein ajánlott a maszkviselés, de nem kötelező – mondta Gémesi, aki szerint nagyon is racionális, hogy erről az önkormányzatok rendelkezhetnek, mert

„A kormány jól tudja, hogy nekünk van információnk, mi látjuk azokat a pontokat, ahol ezek a szabályok szükségesek.”

Más kérdés, hogy általában, ha önkormányzatokról van szó, a kormány elvonásokban gondolkodik és az önkormányzatiság autonómiájának szűkítés van előtérben

– mondta Gémesi, aki egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, megemlítve, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének „dilettáns, minősíthetetlen” felvetését az iparűzési adó felfüggesztéséről, amit Parragh László a kormányfőnek javasolt.

„Most várjuk, hogy mi lesz a döntés, és hogyan kerül padlóra az önkormányzati rendszer, miközben számítanak ránk, feladatokat kapunk, amit emberileg is legprofibb módon kell ellátnunk. Együtt kell működni a kormánnyal, az operatív törzzsel, minden lehetőséget meg kell ragadni, a járvány visszaszorításának érdekében.

”Örülnék , ha kormány is partnereket látna bennünk és nem ellenségeket„

– mondta Gémesi.

Egerben is meghozták a döntést, ez is aprólékosabb: eszerint a maszkviselés kötelező a buszmegállókban, valamit a boltok, trafikok, benzinkutak boltjai és nevelési-oktatási tevékenységet folytató intézmények bejáratának öt méteres körzetében.

”Nem akartunk betarthatatlan intézkedéseket hozni, a rendeletet a rendőrséggel egyeztetve hoztuk meg, hiszen annak betartását a rendőrség ellenőrzi és szükség esetén ő szankcionál. Ez is elég necces lesz”

– mondta Mirkóczky Ádám. Eger polgármestere szerint is lehetett volna központi szabályozás, ahogyan ez a szabadtéri dohányzással kapcsolatosan is létezik, de nem állítja, hogy ebben a felelősség áthárítása volt a kormányfő elsődleges szempontja.

A veszélyhelyzet alapján a polgármesterek által meghozott rendeletben nem kellett kitérni a büntetési tételekre, azok ugyanis benne vannak a kormányrendeletben, így a rendőrség a büntetési tételekről és kiszabásukról annak alapján dönt.

Dunakeszi polgármestere, Dióssi Csaba szerda reggel a Facebookon jelentette be, hogy a városban a Casalgrande tér lépcsővel határolt részén teszik kötelezővé egyedileg a maszkviselést. Ez ahhoz képest jön be plusz előírásként, hogy buszmegállókban, vasútállomásokon maszkot kell hordani.

Esztergomban is léptek: a város belterületén található összes közterületen kötelező a maszk viselése, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban és a zöldterületeken. Debrecenben részleges rendelkezést hoztak, itt a a játszótereken, a piacokon és a vásárokon lesz kötelező a maszk viselése.

Tatabányán csak a piacokon és a tömegközlekedési eszközökre várakozás közben kell maszkot hordani, Tatán pedig kötelező a maszkviselés a buszmegállókban, az üzletek saját parkolóiban és a városi piacon.

A fővárosi kerületek szabályairól itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!