Lesöpörték az érveinket, három játékosunk lett koronavírusos

2020. október 28. – 05:02

frissítve

Lesöpörték az érveinket, három játékosunk lett koronavírusos
Fotó: A Mol-Pick Szeged játékosai az FC Porto ellen játszott meccsen Lisszabonban 2020. október 16-ánFotó: MOL-PICK SZEGED Kézilabdacsapat / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadszor kerültek karanténba a szegedi kézisek, a múlt héten olyan csapattal játszottak, amelyik késve jelentette, hogy fertőzött játékosa van.

A Mol-Pick Szeged kézilabdacsapatának hat tagja lett koronavírusos szeptember közepén, és nem tudtak kiállni a francia PSG-vel szemben a Bajnokok Ligájában. Azóta három meccset játszottak le, a múlt csütörtökön Belaruszban, Bresztben léptek fel. Mivel továbbra is erősen tartalékosak, a válogatott beállója, Bánhidi Bence például még nem léphetett pályára, három vereséget szenvedtek el. Múlt csütörtöki breszti vereségnél is sokkal komolyabb baj, hogy erős a gyanú, további három játékosuk ezen a meccsen fertőződött meg. Emiatt a csapat ismét karanténba kényszerült tíz napra, a Flensburg ellen így a héten már nem játszhatnak.

Az események rekonstruálásában az elnök, Szűcs Ernő Péter segített a Telexnek. Fanyarul utalt rá elöljáróban, hogy idén nem a Final Four, vagyis a sorozat négyes döntője a céljuk, mert lassan összesen nem marad négy bevethető játékosuk.

„Bizonyítékaink vannak arról, hogy már hétfőn volt egy fehérorosz játékos, akinek a tesztje pozitív lett. Ezt azonban valamiért elmulasztották jelenteni a BL-sorozatot kiíró európai szövetségnek hétfőn. Az EHF-hez mi fordultunk levélben, szerdán, amikor a tudomásunkra jutott ez a dolog, és amikor szerda délután a Breszt hivatalosan is bejelentette a pozitív tesztet. Nem tudom, mi tartott két napig, nem szeretnék az ő fejükkel gondolkodni, de természetesen az felmerült bennem, hogy ők játszani akartak. Az EHF hajthatatlan volt, lesöpörte az érveinket, és egyértelműen jelezték, játszani kell.”

A Meskov elnöke is határozottan jelezte, ők meccset akarnak, a pozitív minta valójában nem is pozitív, hanem csak kétséges. Szerda délutánra kiderült, nem kétséges, hanem vitathatatlanul pozitív az egyik válogatott játékos tesztje.

Csütörtök délben jött az újabb fordulat, amikor kiderült, hogy a Meskov cserekapusa lázas, otthon fekszik, ezért nincs a keretben. A kapus az egész felkészülést végigdolgozta a társaival. A Szeged ismét jelezte, hogy nem szeretné ennek a kiemelt kockázatnak kitenni a játékosait, hiszen már egyszer végigsöpört a járvány a csapaton, jó lenne, ha az egészséges játékosok egészségesek is maradnának. Az EHF ekkor PCR-teszteket végeztetett el, aminek a végrehajtását a szegediek nem látták, csak az eredményt közölték velük, mindenki negatív a bresztiek közül, a meccsnek semmilyen akadálya nincsen, megy értük a busz szálljanak be.

A szegediek pénteken hazatértek, a nemzeti ünnep miatt nem tudtak tesztelni itthon, hétfőn megtették, és kiderült, három újabb játékosuk kapta el a fertőzést, szerencsére jól viselik, de mindenkire újabb tíznapos hatósági karantén vár, ebben a szezonban már harmadszor. A Meskovnál is teszteltek hétfőn, és keddre kiderült, öt játékosuk pozitív. Ha a lappangási idő négy-hat nap, minden esély megvan arra, hogy a csütörtöki meccsen már jó néhányan terjesztették a vírust.

„Lehet, hogy pusztán a véletlen műve, mindenki belátására bízom mennyire hisz a véletlenekben. Mi a szezon kezdete óta fokozottan vizsgáljuk a játékosainkat, a kötelező teszten túl is. A felelősséget azonban szeretnénk minél előbb tisztázni. Ha tudjuk azt, hogy hétfőn pozitív ellenfelünk egyik játékosa, miért csak szerda délután hozták nyilvánosságra? A Veszprém kapusáról hétfőn derült ki, hogy pozitív a tesztje, az EHF engedélyezte a halasztást. A breszti játékosok és az edzőjük is már hétfőn tudták, hogy az egyik társuk pozitív, ezt el is mondták a mi játékosainknak, és edzőinknek. Az EHF ezt figyelmen kívül hagyta, és meccset akart. Szomorú, ami történt, mert a játékosaink egészségét veszélyeztettük. Nem tehetjük meg ezt velük. Meg fogjuk várni azt, amíg valaki lélegeztető gépre kerül? A kézilabda kontaktsport, nagyobb a fertőzés veszélye. Értem, hogy a show-nak folytatódnia kell, értem, hogy fontos kiszolgálni a jogtulajdonos tévétársaságokat, de nekünk a szponzoraink kiszolgálásánál sokkal fontosabb, hogy vigyázzunk a játékosainkra, azok családjaikra. A három érintett három irányba ment, és terjesztette a vírust. Nem hiszem, hogy ez lehet a célja bárkinek. Ép ésszel fel sem tudom fogni.”

Szűcs attól sem riad vissza, hogy jogi lépéseket tegyenek, és a szerinte megdönthetetlen bizonyítékaikat szívesen előtárják.

Az EHF a két ünnep közötti időszakra halasztotta az idén júniusi négyes döntőt, a csapatok Kölnben lépnek fel. Januárban Egyiptomban rendezik világbajnokságot, a nemzetközi szövetség (IHF) elnöke egyiptomi, mindenáron szeretné lebonyolítani az eseményt, a tekintélyes országok háborognak. A Veszprém és a Barcelona is volt karanténban, a Szeged és a Breszt újra ott lesz, a játékosok nem edzhetnek, a formájuk és az erőnlétük minimum ingadozó.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom