Lassult a járvány terjedése Csehországban

2020. november 11. – 20:12

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország a járvány terjedésének legutóbbi adatai szerint nagy valószínűséggel már túl van a csúcson, ezért érdemes mérlegelni az óvintézkedések óvatos és fokozatos enyhítését – mondta Jan Blatny egészségügyi miniszter szerdán Prágában. Szerinte két-három hétig még számolni kell azzal, hogy magas marad a kórházban kezeltek száma, mert az óvintézkedések hatása rendszeresen mintegy kéthetes késéssel mutatkozik csak meg. A cseh egészségügyi minisztérium kimutatása szerint a járvány terjedése az utóbbi napokban lassult, míg a kórházban kezeltek száma stagnál.

A szerdai adatokból kiderült, hogy kedden 9016 új igazolt fertőzést regisztráltak, ami alacsonyabb a korábbi napi átlagnál, és nagyjából 3000-rel alacsonyabb, mint egy hete. A kórházakban 8059 személyt kezelnek koronavírussal, akik közül 1191 állapota súlyos. Kedden az eddigi kimutatás szerint 109-en haltak meg, de ez az adat a későbbi pontosítások nyomán mindig jóval megemelkedik.

Csehországban október első felében zárták be az általános iskolákat, de ez a lépés nem talált egyértelműen pozitív fogadtatásra. A szülők egy része is ellenezte, mert a kiskorú gyerekek nem maradhattak otthon felügyelet nélkül, ami sokak számára komoly gondot okozott. A középiskolák és az egyetemek már október elején áttértek a távoktatásra. (MTI)