Kásler Miklós: A magyarországi helyzet nem hasonlít a bergamóihoz

2020. november 11. – 10:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált Szabad Zoltán nyilatkozatára Kásler Miklós, az Emmi minisztere. A Magyar Orvosok Szakszervezetének új elnöke azt mondta a Népszavának, hogy szerinte „kártyavárkánt omolhat össze az egészségügy”. Kásler szerint Szabad politikai nyilatkozatot tett, és szerinte „szó sincs arról, hogy a jelenlegi magyar helyzet hasonlítana a bergamóihoz”. Az epidemiológusok két és fél, három hétre tudnak előre tekinteni, és ebben az időszakban a magyar egészségügy a rendelkezésére álló kapacitásaival helyt tud állni – közölte a miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Beszélt arról is, hogy a járvány második hullámában négy hét után lesz látható a szigorítások eredménye.

Orosz és olasz orvosok dolgoznak egy járványkórházban Bergamo városában 2020. április 14-én – Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / Sputnik / AFP

A halasztható műtétek felfüggesztése tehermentesíti a magyar egészségügyet – ezt is mondta a műsorban Kásler szerdán. A miniszter beszélt arról, hogy a hatályos rendelet szerint minden halasztható egészségügyi beavatkozást, műtétet fel kell függeszteni a közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézményekben, kórházakban. Az életveszélyes állapot esetén szükséges és a sürgősségi beavatkozásokat továbbra is el kell végezni, valamint minden olyan műtétet is, amelynek halasztása tartós egészségkárosodást okozhat. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a kardiológiai ellátásokat és a transzplantációkat. Koronavírusos betegek ellátásában 77 kórház vesz részt. Közölte: az időarányos halálozás idén 4-5000-rel alacsonyabb, mint általában, az „izolált életforma” a fertőzések számát jelentősen csökkentette, továbbá megelőzte nagyon sok potenciális betegség kialakulását. (MTI)