Véget ért az augusztus 20-i tűzijáték

2024. augusztus 20. – 09:57

frissítve

Véget ért az augusztus 20-i tűzijáték
A drónnal készült felvételen tűzijáték Budapesten az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepén 2024. augusztus 20-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • A HungaroMet kiadta a riasztást, heves zápor-zivatar várható Budapesten. Kovács Zoltán az augusztus 20-i rendezvények lebonyolítását felügyelő operatív törzs vezetője azt írta, kedvezőnek látják az időjárást, megtartják az esti tűzijátékot;
  • Az eredetileg tervezett este 9-es időpont helyett a megérkező zivatar miatt este 10-re halasztották a tűzijátékozást;
  • A legmagasabb állami kitüntetést is megkapta a Nobel-díjas Krausz Ferenc augusztus 20-a alkalmából;
  • Drága augusztus 20-a az országban, kétezer forintért adnak limonádét és lángost Budapesten, de végül nagy nehezen megtaláltuk a 380 forintos sört is.
  • Eközben az államalapítás ünnepén tesz utcára több ezer kárpátaljai menekültet a magyar állam;
  • Lukasenko pedig gratulált Orbán Viktornak augusztus 20-a alkalmából. Antony Blinken külügyminiszter is kiadott egy ünnepi közleményt, amiben azt írta: reméli, hogy „ezen a napon az Egyesült Államok és Magyarország közötti szorosabb, a demokratikus értékekben, a közös biztonságban és a jólétben gyökerező kapcsolat kialakításán tudnak dolgozni.”

Győrben klasszikus búcsúval ünneplik augusztus huszadikát, ugrálóvárak, ringlispílek, egy kis hullámvasút, dodzsem és koncert. Délelőtt kezdtek szállingózni az emberek, a Szentlélek tér egyelőre félig üres, de estére várják a tömeget.

Étel- és italárak:

  • csapolt sör: 900 Ft
  • dobozos sör: 1250 Ft
  • üdítő: 850 Ft
  • csavaros fagyi (nagy): 1500 Ft
  • gyros tálban 3500 Ft, pitában: 2500 Ft
  • pop-corn: 1000 Ft

A játékokért külön kell fizetni, a kisebb gyerekeknek a program kiváló, de a felnőttek a zsebükbe nyúlnak. Egy-egy játék 1500-2000 forint személyenként, egy anyuka panaszolta, hogy idén már nem ülhetett fel egy jeggyel a kétéves kislányával az egyik ringlispílre, a tavalyi búcsúban ilyen problémája még nem volt és a programot is gazdagabbnak érezte. Az árak szerinte nem emelkedtek jelentősebben. „Húsz perce jöttünk és már elment tízezer forint, horgásztunk és ringlispíleztünk egyet.”

Fotó: Laczó Balázs / Telex
Fotó: Laczó Balázs / Telex

Szegeden a helyi szokások szerint augusztus huszadikát külön rendezvényeken ünneplik a két nagy politikai tömb hívei, a jobboldal délelőtt, a város baloldali-liberális önkormányzata pedig délután tart megemlékezést. A kormányzati oldal ünnepi programja reggel kilenckor szentmisével és kenyérszenteléssel kezdődött a kiskundorozsmai Szent János-templomban.

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Ezután a Kiskundorozsmai Dísz téren tartott ünnepségen először Mihálffy Béla, a Homokhátság és Szeged Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője verset szavalt, Juhász Gyula Új ének István királyhoz című költeményét mondta el. Utána Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára beszédében felidézte, hogy államalapításunk idején milyen fontos volt a magyaroknak az önállóság, azaz a szuverenitás és a kereszténység. Szerinte az utóbbi is olyan örökség, amelyet meg kell tartanunk akkor is, ha Európában szinte már múzeumba száműzték. Nagy-Vargha Zsófia elmondta, hogy előző este megnézte a Szegedi Szabadtéri Játékok István a király című előadását, és ebből idézett.

Az egyik helyen 2200 forintért árulják, máshol 3500 forintot is elkérnek érte.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

És évek óta nincs a városi rendezvényeken tűzijáték Győrben, az októberig regnáló Dézsi Csaba András – elsősorban az állatok védelmére hivatkozva – ezt a döntését a megválasztása után meghozta és 4,5 éves ciklusa alatt tartotta is magát hozzá. Nem nézik tehát ma az eget Győrben, holott az ország északnyugati részére mondják a zivatarokat. A város tűzijáték helyett drónshowt kapott a nagyrendezvényeken, legutóbb a nyárnyitón, ilyen most nem lesz. Hevesi Tamásra, Molnár Tamásra és Irigy Hónaljmirigyre lehet majd bulizni délután, illetve este.

Egy férfi a perecstand mellett így szólt egy másikhoz:

„Ez kiállítás, vásár és ünnepély. Hál’ Istennek, itt nincsenek drogosok. De tényleg.”

A szerényebbek beérhetik az ezerforintos ásványvízzel.

Fotó: Kaiser Orsolya / Telex
Fotó: Kaiser Orsolya / Telex

Átok kísérte felállítása előtt huszonkét éven át a győri Szent István lovasszobrot, amit eredetileg kétszer akkorának szántak. De vajon miért alakult így a sorsa?

Nehéz dolga van annak, aki az olcsó sört keresi a Várban. De aki keres, talál. Itt van ez a kis fabódé, elszeparálva a többitől.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Ez az:

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Máshol 1300 forintért láttunk dobozos Drehert, a Soproniért 1500 forintot kértek.

A Tisza Párt a margitszigeti Nagy-réten tart pikniket. Magyar Péter pártelnök beszéde 18 órakor kezdődik, addig pódiumbeszélgetéseket hallgathatnak az érdeklődők, és kötetlen családi napon vehetnek részt.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

De feltétekkel feltornázhatjuk akár háromezerig is.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Tisztavatással, ünnepélyes zászlófelvonással és a Magyar Honvédség légi parádéjával kezdődött reggel az augusztus 20-i állami ünnepségsorozat a Kossuth téren.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A rendezvényen az MTI tudósítása szerint ott volt mások mellett Sulyok Tamás köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is.

A budapesti tűzijáték után az esti vonatok hosszabb szerelvényekkel indulnak majd a budapesti pályaudvarokról, és a HÉV-ek is nagyobb kapacitású járművekkel közlekednek. Éjszakai Bagolyvonatok is indulnak a Budapest—Székesfehérvár—Nagykanizsa–Keszthely vonalon, a Balaton északi partjára székesfehérvári átszállással lehet eljutni a 22:56-kor induló Bagolyvonattal. Emellett több nagyvárosba induló vonatot is nagyobb kapacitással indítanak a tűzijáték után. További részletek itt>>>

Korábban írtuk, hogy a Duna-parton 1500 forintot is elkérnek egy perecért. A szervezőktől kapott tájékoztatás szerint „a SZIN bisztrókban a perec ára: 300 forint, a pogácsáé pedig 275 forint”. Ebben a hírfolyamban igyekszünk mindenről pontosan tájékoztatni, az ünnepi árakról is.

„A kenyér mindig az élet és a megmaradás üzenetét hordozza, éppen ezért hálával tartozunk a gazdáknak, akik munkájának és kitartásának köszönhetően augusztus 20-án megszeghetjük az új kenyeret” – mondta Nagy István agrárminiszter.

Az őszi búza idei, több mint 864 ezer hektáros területén az országos termésátlag elérte az 5,8 tonnát hektáronként. Ez az érték kis mértékben meghaladja a tavalyi és az elmúlt öt év termésátlagait is. (MTI)

Délelőtt a Várban van a nap szívcsakrája, ezért aztán sokan is akarnak ide feljutni. A Széll Kálmán térről szokás szerint a mini 16A busszal lehet feljönni, de gondoltak a sok emberre: bár egy busz gyorsan megtelik, egy-két perc múlva már be is áll a következő a megállóba.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

„Dik, a Mesterségek Ünnepe. Csingiling, száncsengő”

– így lépett be egy férfi a Várnegyedbe.

Díszes jelmezben, Aranyvonattal, huszárokkal osztott meg közös fotót Vitályos Eszter kormányszóvivő, fideszes országgyűlési képviselő Facebookon.

Bejegyzésében azt írja: az Aranyvonatot 1938-ban, Szent István király halálának 900. évfordulójára építették a Szent Jobb országjárására. A második világháborúban azonban elégett a vonat. Nyolc évtizeddel később újjáépítették az ereklyeszállító szerelvényt, a 2020-ban átadott Aranyvonatot az Alkotmány utcában állítják ki az augusztus 20-i ünnepségek alatt.

A tűzijáték háziállatokra gyakorolt hatására hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület, miután az a tapasztalatuk, hogy az állatokra a tűzijáték fénye és hangja sokkhatásként hat, amitől elszökhetnek, illetve az ijedt kutyák, macskák félelemből támadhatnak, harapást is okozhatnak. Seres Zoltán az állatvédő egyesület vezetője négy jó tanácsot is adott, ezeket itt lehet elolvasni>>>

Liszt, víz, élesztő és körülbelül egy teljes nap várakozás. Ezt ígéri a legendás „dagasztás nélküli kenyér” recept, ami az egész világ kenyérről alkotott képét megváltoztatta a 2000-es években. Valóban új találmány volt ez, vagy csak egy ősi módszert neveztek el és fogalmaztak újra ügyesen? Ha így van, miért olyan fontos gasztrotörténeti momentum mégis, hogy ennyire virális lett? A kenyér ünnepe alkalmából ezekre a kérdésekre keresünk választ, és persze meg is mutatjuk a kenyeret, amit bárki meg tud sütni.

Fotó: Mondovics Péter / Telex
Fotó: Mondovics Péter / Telex

„A józan észt támadják, akik azt mondják, hagyjunk fel nemzeti hovatartozásunkkal, adjuk fel a nemi identitásunkat” – fogalmazott Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a makói Szent István Király Plébániatemplomban, ahol ünnepi misét tartott délelőtt. A püspök szerint a józan ész a keresztény hittel együtt viszont megvéd mindent, amit Szent István létrehozott.

Fotó: Koller Hanna / Szegeder
Fotó: Koller Hanna / Szegeder

Kiss-Rigó László – Lázár János építési és közlekedési miniszter jelenlétében talán nem meglepő módon – egy olyan részletet olvasott fel a Bibliából, amelyben Jézus az építkezésről beszél. Szerinte ez az ünnephez is kötődik, mivel, hogy Szent István biztos alapokra helyezte a nemzetet. „A másik kettő nemzeti ünnep éppen azt igazolja, hogy neki lett igaza, mert minden vihar ellenére áll” – utalt március 15-re, október 23-ra, és hogy még áll a nemzet. A misén a hajléktalanok és a betegek mellett Ukrajnáért, a köztisztviselőkért, és a házastársak hűségéért is imádkoztak.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

Miközben kis túlzással az egész ország azt várja, hogy megtartják-e az augusztus 20-i tűzijátékot, technikai gondokkal küzd a HungaroMet Zrt. „Technikai problémák miatt jelenleg nem frissülnek a produktumaink!” – írták az állami vállalat Facebook-oldalán. Részletek itt>>>

Kilenc és tíz óra között légi bemutatót tartottak a Duna felett. A Margit híd és a Lánchíd között mindkét oldalon tele a Duna-part. Közben persze az üzlet sem áll le: a perec 1500, a rétes szelete 2000 forint.

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex


A tűzijáték, fényfestés és drónshow mellett rengeteg gasztronómiai és kulturális esemény, sok koncert várja az érdeklődőket Budapesten. Az állami események a zászlófelvonással kezdődtek meg a Kossuth Lajos téren, ezt ugyanott a tisztavatás, majd a Magyar Honvédség légi parádéja követte.

Este hatig díjmentesen meg lehet nézni a Szent Koronát az Országházban, és ugyaneddig tart nyitva a Szent Jobb Aranyvonat, illetve a Városok Sétánya kiállítás az Alkotmány utcában. Fél tízkor ennyien vártak arra, hogy bejussanak a Parlamentbe:

Fotó: Presinszky Judit / Telex
Fotó: Presinszky Judit / Telex

A programok teljes listáját itt lehet böngészni>>>

Szerintük nem lehet ennyi pénzt erre költeni, amikor az állam az élet szinte minden területén működésképtelen. Részletek itt>>>

Több mint negyvenötezer különálló pirotechnikai effekttel, drónshow-val és fényfestéssel készülnek a szervezők. Azt írják, az idei nemzeti ünnepen tűzmozsár, kartács, római gyertya, görögtűz, szikraszökőkút és lángeffektek teszik látványossá a tűzijátékot. A huszonkilencezer pirotechnikai elemet közel ötszáz pontról – köztük 9 folyami uszályról, 65 pontonról, a Szabadság, az Erzsébet és a Margit hídról – lövik majd a magasba. A teljes cikk>>>

A rendezvények lebonyolítását felügyelő operatív törzs reggel 7 órától ülésezik Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vezetésével. Kovács azt mondta, az operatív törzs egész nap tanulmányozza az időjárási előrejelzéseket, és ha kedvezőtlenül alakulna az időjárás, akkor kora délutánig meg fogják hozni a szükséges döntéseket az esti tűzijáték biztonságos megtartásáról. A teljes cikk>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!