Így omlott össze a hagyományos ellenzék – mérlegen a hat párt teljesítménye

2024. június 14. – 12:31

Így omlott össze a hagyományos ellenzék – mérlegen a hat párt teljesítménye
A Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd-Zöldek közös európai parlamenti listás eredményváró rendezvénye a Radisson Blue Béke Hotelben Budapesten 2024. július 9-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos pofonba szaladt bele vasárnap a hat parlamenti ellenzéki párt, amely két éve még a kormányváltás ígéretével fogott össze az országgyűlési választásra. A választók alig több mint hetede (13,6 százalék), mindössze 621 ezer ember voksolt összesen a DK-MSZP-Párbeszéd, a Momentum, az LMP és a Jobbik EP-listájára.

Rengeteg ellenzéki választó Magyar Péterben látta meg a reményt a Fidesz visszaszorítására, több mint kétszer annyian voksoltak a Tisza Pártra, mint a 2022-es összefogás pártjaira együttvéve. Az ellenzékváltó hangulatot mutatja, ha megnézzük az öt évvel ezelőtti EP-választás végeredményét. 2019-ben a hat párt összesen a szavazatok 41,11 százalékát gyűjtötte be, és 8 képviselőjük jutott az Európai Parlamentbe. Most egyedül a DK nyert 2 mandátumot, a többi párt még a közelében sem volt az ötszázalékos bejutási küszöbnek.

Ha a választók el is tűntek a hat párt mögül, a következő országgyűlési választásig várhatóan egyik sem szűnik meg, hiszen 2026-ig biztosított az évi 100-200 millió forintos állami támogatás, és a parlamenti frakciók után is kapnak egy csomó pénzt, és más juttatásokat (lakás, iroda, benzinkártya).

A kudarcos EP-eredmények mellett azonban az önkormányzati választáson fel tudott mutatni sikereket is az ellenzék: visszahódították a Fidesztől Szolnokot, Nagykanizsát és Győrt, de olyan kisebb városokban is fordítottak, ahol évtizedek óta megingathatatlan volt a Fidesz hatalma (pl. Pápa, Mosonmagyaróvár). Cikkünkben végigvesszük, hogy a 2022-es összefogás hat pártja milyen sikert és kudarcot tud felmutatni a vasárnapi választás után, és az elmúlt napokban milyen tanulságot szűrtek le az eredményekből.

Donáth Anna lemondott, a DK-s árnyékkormány feloszlott

A Demokratikus Koalíció három hónapja a legnagyobb ellenzéki pártként arra készült, hogy egy jó eredménnyel teljesen leuralhatja az ellenzéket, és a 2026-os választás előtti tárgyalásokon már ők diktálhatják a tempót. Sőt, Dobrev Klára azt ígérte: előrehozott választásokat követelnek, ha a Fidesz elveszti a többségét. Aztán márciusban jött Magyar Péter, és borította Gyurcsányék terveit.

Siker: A fővárosban a DK-s polgármesterek újrázni tudtak mind az öt kerületben (Kiss László, Niedermüller Péter, László Imre, Cserdiné Németh Angéla, Szaniszló Sándor), és Újpesten a 2019-ben még momentumosként győztes (később a DK-ba igazoló) Déri Tibor helyett induló DK-s Trippon Norbert is nyerni tudott. A DK-s Horváth Jácint elhódította Nagykanizsát a Fidesztől, és 18 év kormánypárti uralmat tört meg a zalai városban. Grőber Attila volt MSZP-s (ma már DK-s) polgármesterjelölt Gyurcsány szülővárosában, Pápán győzött, ahol a rendszerváltás óta minden választást a Fidesz nyerte.

Kudarc: A DK a 2011-es megalakulása óta választásról választásra erősödött, és minden egyes választás után több képviselője lett. Ezért is lehet nagy pofon nekik, hogy a 2019-es EP-választáshoz képest 8 százalékot zuhant a párt támogatottsága, és 4 helyett most csak 2 képviselőt küldhetnek Brüsszelbe. Jelen állás szerint a 33 tagú Fővárosi Közgyűlésben is csak 2 DK-s képviselő lesz, és nem sikerült bevenniük a DK-s polgármesterjelölteknek egyetlen fideszes kerületet sem.

Következmény: „Minden bizonnyal egy picike, új fejezet kezdődik a magyar politika történetében” – fogalmazott a választás éjszakáján Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerint a vasárnapi választás eredménye „jelentősen átalakította a magyar politika térképét”, de ő azt szűrte le, hogy a szociáldemokrata-baloldali irányt mostantól kezdve kizárólag a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség képviseli. Az újabb történelmi vereség után sem mondott le Gyurcsány Ferenc a párt éléről, hétfőn azonban bejelentették, hogy befejezi munkáját a DK-s árnyékkormány. Dobrev Klára ex-árnyékminiszterelnök szerint új, a korábbiaktól eltérő módszereket kell keresniük az Orbán-rendszerrel szemben álló szavazók megszólítására.

A Momentum a legutóbbi országgyűlési választás után a DK-val akart megküzdeni az ellenzék vezető szerepéért. Hamar lemaradtak a versenyben, és a választás előtti hónapokban már leginkább csak abban bízhattak, hogy nem zuhan ki az Európai Parlamentből mindkét képviselőjük. Nem sikerült, története legsúlyosabb válságát éli a liberális párt.

Donát Anna, a Momentum azóta lemondott elnöke a párt eredményváró rendezvényén a választás éjszakáján – Fotó: Ránki Dániel / Telex
Donát Anna, a Momentum azóta lemondott elnöke a párt eredményváró rendezvényén a választás éjszakáján – Fotó: Ránki Dániel / Telex

Siker: Szinte az egyetlen öröme a Momentumnak vasárnap az lehetett, hogy zuglói polgármesterjelöltjük, Rózsa András leváltotta az MSZP-s Horváth Csabát, és a képviselő-testületben is a Momentum szövetségesei kerültek többségbe. Soproni Tamás magabiztosan tartotta meg Terézvárost, és a párthoz kötődő polgármesterjelölt nyert Vámospércsen és Bánrévén. A 19-ből 17 vármegyei közgyűlésbe bejutottak a Momentum képviselői, Pest vármegyében a második legnagyobb politikai erő lettek a Fidesz mögött.

Kudarc: Nem jutottak ki az Európai Parlamentbe, több mint 6 százalékot és 2 mandátumot vesztettek az öt évvel korábbi eredményhez képest. Hiába dicsérték az egész kampányban, Cseh Katalin és Donáth Anna teljesítményét nem díjazták a választók. Nem lesznek ott a Fővárosi Közgyűlésben sem, ami komoly kudarc annak a pártnak, amelynek hagyományosan a fővárosban van a legnagyobb bázisa. Kikapott a Momentum jelöltje Rákosmentén, Csepelen és Soroksáron, és egyetlen vidéki nagyvárosban sincs már polgármesterük. Debrecenben bíztak, de Mándi László csak a harmadik helyen végzett a polgármesterek versenyében.

Következmény: „A lelkiismeretem (…) úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és lemondok a pártelnöki pozícióról” – jelentette be a választás másnapján Donáth Anna, a Momentum elnöke. Távozik a párt teljes elnöksége is, és július elején tisztújítást tartanak. Fekete-Győr András, a párt korábbi elnöke már be is jelentkezett az elnöki posztra. Facebook-posztjában azt írta: a választási eredmény drámai mélypontja a párt történetének, de készen áll arra, hogy megfordítsa a lefelé tartó tendenciát.

Kunhalmi csalódott, az LMP 0,87 százalékos párt lett

Az MSZP az ellenzéki összefogásban látta a túlélése zálogát, jó egy évig lobbiztak a közös ellenzéki EP-lista mellett. Végül a DK-val és a Párbeszéddel álltak össze, de talán pontosabb, ha úgy fogalmazunk: a DK felvette a listájára a szocialistákat és Karácsony pártját.

Siker: Az MSZP megtartotta a három budapesti kerületét, ahol népszerű polgármesterei vannak: Őrsi Gergely nagy arányban nyert a II. kerületben, Tóth József a nyolcadik ciklusát kezdheti meg októberben a XIII. kerületben, és Gajda Péter is folytathatja a munkát a XIX. kerületben. Vidéken a párt legnagyobb sikere, hogy a szocialista Győrfi Mihály visszahódította Szolnokot a Fidesztől, Nemény András nyert Szombathelyen, Szitka Péter megőrizte Kazincbarcikát, Pécsen pedig Péterffy Attila újrázott. Több kisebb városban is győzni tudtak az MSZP-s polgármesterek: Máté Antal Nyírbátorban, Vass Péter Szigetváron, Fülöp György Tiszaújvárosban kapott újra bizalmat.

Kudarc: Magyarország uniós csatlakozása óta most először nem jutott be MSZP-s képviselő az Európai Parlamentbe. Tüttő Kata a DK-MSZP-Párbeszéd listájának ötödik helyéről messze volt a mandátumszerzéstől. A Fővárosi Közgyűlésben mindössze egy képviselőjük lesz, és mindeközben Horváth Csaba elvesztette Zuglót, és Lukoczki Károly sem tudta bevenni Rákosmentét. Az MSZP országos leépülését jól mutatja, hogy egyetlen vármegyei közgyűlésbe jutottak csak be: Borsod-Abaúj-Zemplénben lesz egy képviselőjük.

Következmény: „A hazai baloldal volt, van és lesz. A hazai baloldalt megőriztük” – jelentette ki a választás éjszakáján Kunhalmi Ágnes. Az MSZP társelnöke csalódott volt az eredmény miatt, de szerinte ilyen a politika: a baloldalnak újra és újra meg kell harcolnia az igazáért. „Ennél lényegesen jobb eredményre számítottunk. Abban hittünk, hogy a közös listánk 4-5 mandátumig el fog menni” – ismerte el a Telexnek másnap a parlamentben Molnár Zsolt is. Az MSZP pártigazgatója szerint az utolsó hetekben mágnesként áramlottak az ellenzéki választók Magyar Péterékhez. Komjáthi Imre az RTL-nek azt mondta: jövő héten lesz a párt választmányi ülése, ott dőlhet el például az, hogy lesz-e tisztújítás.

Az LMP az elmúlt két évben eltávolodott a korábbi szövetségeseitől, és az idei választáson mindent Vitézy Dávid főpolgármesteri kampányára tettek fel.

Siker: Cikkünk megjelenésekor még nem tudni, hogy ki lesz a következő főpolgármester az érvénytelen szavazatok újraszámolása után. Ha Vitézy Dávid nyerne, az óriási sikert jelentene az LMP-nek, amely minden bizonnyal fontos pozíciókat kapna a támogatásért cserébe. Jelen állás szerint 1 képviselőjük bejut a Fővárosi Közgyűlésbe, ami pontosan eggyel több, mint a mostani ciklusban. Győrben az LMP-hez köthető Pintér Bence nyert, és a párt szolnoki polgármesterjelöltje pedig a Mi Hazánkat beelőzve majdnem 10 százalékra volt képes.

Kudarc: Az EP-választáson története legrosszabb eredményét érte el az LMP: alig 39 ezren szavaztak a zöldpárt listájára (0,87 százalék). Egyetlen vármegyei közgyűlésbe sem jutottak be, és nincs LMP-s polgármester az országban. Ha Vitézy nem nyer, nehéz évek várnak Ungár Péterékre.

Következmény: „Segít az bármit?”- kérdezte Ungár Péter a Telex riporterétől, amikor az került szóba a parlamentben, hogy lemond-e az LMP vezetéséről a vasárnapi választás után. Egy hónap múlva lesz az LMP tisztújító kongresszusa, addig már nincs értelme szerinte lemondani, de úgy fogalmazott: „természetesen vállalom a felelősséget”. Ungár szerint az lehet a súlyos vereség oka, hogy „a teljes parlamenti ellenzékről rendkívül rossz véleménnyel vannak az ellenzéki választópolgárok.”

Ungár Péter és Vitézy Dávid a főpolgármester-jelölt eredményváró rendezvényén – Fotó: M. Schmidt János / Telex
Ungár Péter és Vitézy Dávid a főpolgármester-jelölt eredményváró rendezvényén – Fotó: M. Schmidt János / Telex

Az LMP-nél is nagyobbat bukott a Jobbik, amely a megszűnés szélére sodródott a vasárnapi választás után.

Siker: Több jobbikos polgármester is meg tudta őrizni a pozícióját, Pintér Tamás Dunaújvárosban, Budai Lóránt Jászberényben, Janiczak Dávid Ózdon nyert. Igen ám, csakhogy mindegyikük civil szervezet színeiben indult, és nem vesz részt a Jobbik életében.

Kudarc: Az EP-választáson mindössze 45 ezer szavazatot kapott a Jobbik listája, ez a szavazatok kevesebb mint 1 százalék. Messze van már az a Jobbik, amely a 2018-as országgyűlési választáson 19 százalékon szerepelt, de az öt évvel ezelőtti EP-eredményt is visszasírhatják Gyöngyösi Mártonék: 2019-ben a szavazatok 6,63 százalékával egy mandátumot szereztek. Nincs hivatalosan győztes polgármesterük, és csak két vármegyei közgyűlésbe (Heves és Jász-Nagykun-Szolnok) jutott be a Jobbik, amely egykor a vidék pártjának nevezte magát.

Következmény: „A Jobbik és sok ellenzéki párt életében nem korrekcióra, nem egy kis kiigazításocskára van szükség, hanem szembenézésre, a katasztrofális helyzet belátására” – mondta Z. Kárpát Dániel a választás utáni napon a parlamentben. A Jobbik képviselője szerint teljes újratervezésre van szükség. A párt elnöksége már hétfőn bejelentette a lemondását, és heteken belül tisztújítást tartanak.

A Párbeszéd-Zöldek legnagyobb politikai teljesítménye évek óta, hogy 0-1 százalékos pártként önálló parlamenti frakciójuk van, és jó pár önkormányzatban vannak képviselőik, alpolgármestereik. Az idei választáson összeálltak a DK-val és az MSZP-vel, de nem jöttek ki jól a közös indulásból.

Siker: A párt egyetlen sikere az lehet, ha Karácsony Gergely marad a főpolgármester. Még ez sem biztos, mert pénteken számolják újra a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait. Karácsony egyébként az újraszámlálás eredményétől függetlenül azt szeretné, ha megismételnék a főpolgármester-választást. A Fővárosi Közgyűlésben két képviselőjük is lesz, Barabás Richárd és Béres András.

Kudarc: Az I. kerületet elvesztette V. Naszályi Márta, és Sopronban sem jött össze a bravúr a párbeszédes polgármesterjelöltnek, Jakál Adriennek. Az EP-ben most sem jut szerep a Párbeszédnek, Barabás Richárd csak a DK-MSZP-Párbeszéd közös listájának hetedik helyén volt.

Következmény: „Nem szerepelt a legjobban a mi EP-listánk sem” – ismerte be Szabó Tímea a Telex riportjában, de úgy látja: megmarad a Párbeszéd. A párt társelnöke szerint teljes átrendeződés lesz az ellenzéki oldalon és a magyar politikában. Nagy érvágás lehet a Párbeszédnek, hogy még vasárnap, az urnazárás után bejelentette az egyik legismertebb politikusuk, Tordai Bence, hogy kilép a pártból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!