Tordai Bence: Amikor választók megelőzik a politikusokat a helyzetfelismerésben, az már régen rossz

2024. június 10. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

Tordai Bence közvetlenül a vasárnapi urnazárás után jelentette be, hogy kilép a Párbeszédből azért, mert pártja a Demokratikus Koalícióval és a Magyar Szocialista Párttal indult egy listán az EP-választáson is, ami szerinte önfeladás volt. Tordai a saját pártjára sem tudott szavazni, inkább a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot támogatta. Az országgyűlési képviselő kilépéséhez hétfőn Orbán Viktor is gratulált a parlamentben.

Tordai a Telex stúdiójában azt mondta, hogy tulajdonképpen megkönnyebbült, amikor ezt a döntést meghozta, de már lélekben és kommunikációban korábban eltávolodott attól, hogy ezt az EP-listát támogassa.

A parlamentben a továbbiakban függetlenként jelenlévő politikus azt mondta, nem azért lépett ki, mert például a Tisza Párt vonzaná, az zavarta, hogy szembementek a stratégiai céljukkal. Arra a kérdésre, hogy a korábbiakban miért nem érezte problémásnak azt, hogy a Párbeszéd akár az MSZP-vel, akár a DK-val már indult valamilyen formációban, azt válaszolta, hogy azokat önazonos döntésnek gondolta. Az országgyűlési választásokon, miután a választási törvényt a Fidesz magára írta, szükség volt az összefogásra. „Most viszont EP-választás volt, egyenesen arányos listás rendszer, ehhez kell alkalmazkodni, nem volt összefogáskényszer” – mondta.

Tordai úgy véli, hogy 2026 után nem nagyon van jövője politika értelemben a Párbeszédnek. Azt mondta, Karácsony Gergely ebben az összefogásban látta a párt túlélését, de Tordai szerint félelemből nem lehet politizálni. „Jaj, csak baj ne legyen, éljük túl valahogy, ez nem megfelelő attitűd az ellenzéki politikában egy ilyen rezsimben.” Úgy látja, hogy Karácsony „kicsit más buborékban mozog, mint akik többet vannak random választókkal. 90-100 órát voltam kint a Moszkva téren, nagyon sok ember van, aki tisztán látja a helyzetet. Karácsonynak erre már kevesebb a lehetősége, azt gondolta, hogy talán ez még elmegy. A fővárosi szövetségesek, jobban megragadnak a fejében. DK-sok, MSZP-sek érdekeltek abban, hogy minden ugyanúgy menjen tovább, ahogy eddig. Pedig új szelek fújnak, ezekre jó lenne odafigyelni, amikor választók megelőzik a politikusokat a helyzetfelismerésben, akkor már régen rossz. Megint ez történt, volt már néhány ilyen fáziskésés, hogy nem vették észre a Városházán” – mondta Tordai.

A Párbeszéd volt politikusa szerint Karácsony főpolgármesterként érdemes a támogatásra, mert nagyon progresszív politikát visz, de a pártpolitikai mezőben nem mozog otthonosan, a konszenzusok embere, amit ő is elismer magáról.

Torda szerint ártott Karácsonynak, hogy egy plakáton és listán szerepelt Dobrev Klárával, nélkülük jobb eredményt érhetett volna el a fővárosban. „Szereti, ha van egy stabil többség mögötte, ezt gondolta, hogy ez a hármas felállás még kiegészülhet a Momentummal és a Kutyapárttal. Amikor megkötötték ezt a koalíciót, már lehetett tudni, hogy felfordulás van a rendszerben (utalt a Tisza Pártra), és minden feje tetejére áll, érdemes lett volna alkalmazkodni."

A képviselő arról is beszélt, hogy miért nem tudtak kitörni a buborékukból, és marad a Párbeszéd 0-3 százalékos támogatottságú párt. Tordai szerint egyéni márkákat jól építettek, van is társadalmi igény a zöld baloldali politikára, de a szervezeti építkezés mindig háttérbe szorult. Ő egyébként mozgalmi pártot szeretett volna csinálni.

Azt látja, hogy vannak olyan ellenzéki politikusok, akik belefásultak az állandó kudarcélménybe, vagy egyszerűen nem vállalnak fel valós kockázatot, de a jó fizetés miatt inkább kapaszkodik a képviselői széke karfájába, de szerinte azért tartják őket az állampolgárok, hogy újra és újra felálljanak, ha leütik őket.

Tordai Bence szerint hiány van azokból a képviselőkből, akikben van kraft. „Drukkolok Magyar Péteréknek is, hogy tudjanak találni és felépíteni embereket, különösen a vidéki Magyarországon. Nem biztos, hogy el kell dobni mindenkit, aki valaha foglalkozott ezzel. A jó emberek és a használható figurák elszórva vannak a különböző pártokban, a párstruktúra viszont eléggé elkorhadt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!