Tordai Bence kilépett a Párbeszédből

2024. június 9. – 19:13

Másolás

Vágólapra másolva

Tordai Bence kilépett a Párbeszédből. A párt frakcióvezetője vasárnap este a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a továbbiakban független ellenzéki országgyűlési képviselőként, a Budai Zöld közösség tagjaként folytatja politikai karrierjét. „Az elhatározás már korábban megszületett bennem: azután, hogy a Párbeszéd testületei úgy döntöttek: a párt a 2024-es EP- és a 2026-os országgyűlési választáson is a DK listáján indul” – írta.

Tordai szerint jó oka van annak, hogy most, június 9-én 19 óra 1 perckor, az urnazárás után, de még az eredmények megismerése előtt jelentette be a döntését, mivel nem akart ártani Karácsony Gergely főpolgármesternek és a többi ellenzéki önkormányzati jelölt kampányának.

„Az EP-kampányban azonban nem tudtam együtt menni a Párbeszéddel: meggyőződésem, hogy a DK-val és MSZP-vel kötött megegyezés nem összefogás, hanem önfeladás volt” – írta.

Hozzátette, hogy emiatt a DK-MSZP-Párbeszéd közös listát nemcsak a kampányban, de még a szavazatával sem tudta támogatni. „Úgy gondolom, hogy a DK melletti elköteleződés (2024-re és egyúttal 2026-ra is) a Párbeszéd részéről végzetes stratégiai hiba volt, amely súlyosan roncsolja a párt önazonosságát és hitelességét” – írta.

Tordai véleménye szerint a Párbeszéd „matrica lett a DK bukósisakján”.

Szerinte a DK-val való összefogással sem a rendszerváltáshoz, sem a zöld-baloldali értékvilág hatékony megjelenítéséhez nem jutottak közelebb. Állítása szerint a Párbeszéd intellektuális értelemben kezdett elfáradni. Az intellektuális kiürülés jele volt a párt kommunikációjában az üres ellenzéki frázisok folyamatos puffogtatása, a tárgyszerű kritikát és értelmes alternatívát nélkülöző O1G-kommunikáció térnyerése is" – írta.

Tordai szerint a Párbeszéd szervezeti, működési kultúrája sem méltó egy zöld párthoz, és nem is alkalmas egy országos pártszervezet eredményes működtetéséhez. Azt írta, amikor 2022 júliusában a párt társelnöke lett, az volt a célja, hogy egy erős, mozgalmi politikán alapuló pártműködést alakítson ki, de a párt egésze ezt szerinte nem akarta átvenni. “A Párbeszéd egyre inkább, és a DK alá való betagozódással végképp alkalmatlanná vált a zöld ügy szolgálatára, ezért kell fájó szívvel otthagynom eddigi politikai otthonomat” – tette hozzá.

Tordai szerint ma a zöld politikának nincs hiteles képviselete Magyarországon: “A két zöld párt egyike a Fidesz, másik a DK uszályába került. A zöld ügy ennél többet érdemel, és én azon fogok dolgozni, hogy középtávon felépüljön az eredményes zöld politika szervezeti bázisa” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!