Ádámmal telefonon közölték, hogy mától megváltoztatták a vezetéknevét

Legfontosabb

2024. január 16. – 07:59

Ádámmal telefonon közölték, hogy mától megváltoztatták a vezetéknevét
Illusztráció: Lerch Julcsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Tehetetlenül állunk az események előtt. Nem gondoltuk, hogy ilyen megtörténhet, egyik napról a másikra átneveztek minket” – mondta olvasónk, Ádám, akinek vezetéknevét egy tollvonással változtatták meg nemrég.

Az egész úgy kezdődött, hogy Ádám decemberben kikérte a születési anyakönyvi kivonatát, mert elvesztette az eredetit. Apja egy autót adott neki, az ajándékozási szerződéshez volt szüksége a hivatalos okmányra. Ám hiába várt hetekig, nem érkezett meg az igényelt dokumentum, ezért felhívta a helyi polgármesteri hivatal anyakönyvi osztályát.

Eddig ez egy hagyományos, kissé stresszes ügyintézési folyamat is lehetne, viszont ezen a ponton nem várt fordulatot vett a történet. Az ügyintéző ugyanis arról tájékoztatta Ádámot, hogy

megkeresésével egyidőben sikerült rögzíteni a családfáját az elektronikus rendszerükben, amiből kiderült, hogy nem egyezik a vezetékneve a felmenőivel.

Az eltérés mindössze egy betű: ugyanis Ádám vezetékneve addig Ferenczy volt y-nal, azonban a felmenői még Ferenczinek írták, i-vel. Az ügyintéző tájékoztatása szerint ezért attól a naptól hivatalból megváltoztatták az ő vezetéknevét is.

Sőt, ha már ez kiderült, nemcsak az ő nevét vizsgálták felül, hanem az édesapjáét és az öccséét is, akik szintén y-nal írták a nevüket. A család évtizedek óta él Ferenczyként, fogalmuk sem volt arról, hogy melyik felmenőjüket hívhatták máshogy.

Ádám a történtek után kiment nagyapja sírjához a temetőbe, akit személyesen nem ismert, de úgy tudta, ő is y-nal írta a nevét. És jól emlékezett: a sírhelyen is a Ferenczy név szerepel. Később ezért szarkasztikusan megkérdezte az anyakönyvi hivataltól, hogy leszedesse-e a sírhelyen az y-t és átírja i-re. Az ügyintéző erre azt felelte: a névváltoztatási kötelezettség csak élő emberekre vonatkozik.

Megkaptam a jegyzőkönyvet, amiben egy olyan név szerepelt, ahogy engem sosem hívtak

Az ügyintéző szerint ők a jelenleg hatályos törvény alapján jártak el. Az elektronikus anyakönyvi nyilvántartást 2014. július 1-jén vezették be. Addig a születési (vagy épp házassági és halotti) anyakönyvi eseményeket településenként, papíralapú születési, házassági és halotti anyakönyvekben vezették.

Az megszokott eljárás, hogy az anyakönyvi kivonat kikérésekor a hivatalnak ellenőriznie kell a felmenők dokumentumait. A digitális rendszer működése óta, ha eltérés van a felmenők anyakönyvi kivonatában, akkor haladéktalanul javítani kell a hibát a rendszerben. Ádám szerint hiába ez a szabály, az eljárás teljesen méltatlan és abszurd. „Mélységesen felháborított minket, nagyon rég éreztem ennyire bizonytalannak magam” – mondta. A hivatal nem kérdezte meg, hogy az észrevett eltérés miatt hogyan szeretnék írni a nevüket. Nem volt szó arról, hogy fellebbezhetnek a döntés ellen, csak kész tények elé állították őket.

„Egy tollvonással olyan nehéz helyzetbe hoztak, ami nem elfogadható, és nincs semmi mozgásterünk. Megkaptam a jegyzőkönyvet, amiben egy olyan név szerepelt, ahogy engem sosem hívtak”

– mondta Ádám.

Olvasónkra most hosszas ügyintézés vár, ugyanis miután a hivatal átírta a nevét a központi adatbázisban, más vezetéknév szerepel a hivatalos okmányain és más a nyilvántartásban. Tehát ha például megállítja a rendőr, akár azt is feltételezheti, hogy a személyi igazolványa hamis.

A névátírás nemcsak a személyi igazolványát, hanem minden hivatalos iratát, szerződését érinti. Ádámnak például már az i betűs neve került az elajándékozott autó forgalmijába, miközben az ajándékozási szerződésben még az y-os írásmód szerepel.

Van rá esély, hogy Ferenczyként éljenek tovább

Az ügyintéző tájékoztatása szerint Ádám egy dolgot tehet, ha vissza akarja kapni az eredeti vezetéknevét: hivatalos névváltoztatási kérelmet kell beadnia.

Ehhez szövegesen meg kell indokolnia, miért szeretné megváltoztatni (valójában visszaváltoztatni) a nevét. Nemcsak Ádám, hanem apja is benyújtotta ezt a kérelmet. De öccsénél nehezebb a helyzet, ugyanis neki nem egyből változtatták meg a nevét, mint ahogy Ádámnak és apjának. Így viszont a névváltoztatási kérelmét sem tudta még beadni.

Hiába kérték Ádámék, hogy meggyorsítva a folyamatot, öccsének a nevét ne írják át i-re, inkább beadja előre a névváltoztatási kérelmet. Azt a tájékoztatást kapták, ez nem lehetséges, meg kell várni, hogy hivatalból átírják a nevét, utána lehet beadni a kérelmet.

Ilyen esetekben általában jóvá szokták hagyni a kérelmeket. Tehát esélyes, hogy Ádámék egy átmeneti időszak után újra Ferenczyként élhetnek majd tovább, ahogy azt világéletükben tették. A névváltoztatási ügyintézés két-három hét szokott lenni, de ha valami galiba adódik, és hiánypótlásra van szükség, akkor ez az idő kitolódhat.

A névváltoztatás abból a szempontból sem jött jól Ádámnak, hogy előbb egy kéthetes külföldi utazásra indul, majd egy háromhetesre, így különösen fontos, hogy az okmányai érvényesek legyenek, nem tud várni heteket. Ezért az ügyvédjéhez fordult, aki felhívta az anyakönyvi hivatalt, ahol sikerült elintéznie, hogy soron kívül ideiglenesen visszaállítsák vezetéknevét y-ra. Azonban hosszú távon ez sem oldja meg a helyzetet: amikor ugyanis elbírálják a már beadott névváltoztatási kérelmét, akkor visszaváltoztatják ismét i-re a vezetéknevét, hogy hivatalosan utána megint y lehessen.

„Teljes őrület” – mondta Ádám.

Másnak adminisztrációs hiba miatt változtatták meg a nevét

Bár az Ádámmal történtek meglepőnek tűnhetnek, korántsem egyedi esetről van szó. A Telexen korábban több hasonló esetről is beszámoltunk. Volt, ahol egy adminisztrációs hiba miatt lett teljesen más egy család évtizedek óta viselt vezetékneve.

Korábbi cikkünk írásakor megkerestük a Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő szervezetet. Kádár András, a Helsinki Bizottság társelnöke akkor azt mondta, ilyen ügyekben két jog, illetve érdek ütközik: egyfelől az állami nyilvántartások pontosságához és az azokba vetett közbizalom fenntartásához fűződő érdek, másfelől az érintettek névviselési joga, amely lényeges része minden egyén önazonosságának, és ezért a „zavartalan magánélethez fűződő jog fontos részének minősül”. Azt, hogy e kettő ütközése esetén melyik élvez elsőbbséget, mindig az adott ügy körülményeinek alapos mérlegelésével kell eldönteni.

Kádár András szerint lehet, hogy a hivatal szigorúan véve a törvény szerint jár el, de ha így van, akkor a magyar törvények nincsenek összhangban az emberi jogok európai egyezményével. Az ugyanis elvárja, hogy nyomós közérdek hiányában az államok ne avatkozzanak be ilyen önkényes módon a polgáraik magánéletébe, amelynek a névviselési jog is része.

Ami közös az esetekben, hogy az érintetteket nem tájékoztatták előzetesen a változásról, csak kész tények elé állították őket. Kádár András szerint elvárható, hogy ilyen esetben megkeressék a családot, és megpróbálják tisztázni a helyzetet, még mielőtt a javítást elvégzik.

A cikkben olvasónk kérésére nevét megváltoztattuk, de ugyanúgy y végű vezetéknevét változtatták meg a hivatalban i végűre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!