Soósból Sóst, Némethből Németet csinált belőlük a hivatal – íme olvasóink névváltoztatós történetei

2022. augusztus 11. – 14:39

frissítve

Soósból Sóst, Némethből Németet csinált belőlük a hivatal – íme olvasóink névváltoztatós történetei
Illusztráció: Fillér Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pár napja írtunk arról, hogy váratlanul arról értesítettek egy magyar családot, hogy egy évszázados adminisztrációs baki miatt már nem úgy hívják őket, ahogy eddig. Közölték velük, hogy már átírták a nevüket, hivatalból másik vezetéknevet adtak a család majd minden tagjának, mindenféle előzetes értesítés nélkül. Nem tudták, mi lesz az igazolványaikkal, a végzettségeiket igazoló papírokkal és az egész eddigi életükkel. És miután a Telex írt a hivatalnak, jött még egy csavar a történetben: az anyakönyvi osztály közölte: vissza az egész, mégis azon a néven élhetnek tovább, amin egész életükben éltek.

Cikkünk megjelenése után jó pár olvasói levelet kaptunk, kiderült, hogy vannak még hasonló történetek arról, hogy hivatalok régi adminisztrációs hibákra hivatkozva átírnak neveket. Összegyűjtöttünk pár esetet.

Három generációt neveztek át önkényesen

Viki családjával is hasonló történt néhány éve, „szintén három generációt neveztek át önkényesen valami levéltári iratra hivatkozva”. Náluk a „felmentő csavar” nem jött el a történet végén. „A Belügyminisztériumnál kellett (a megfelelő illeték befizetésével) névváltoztatást kérvényeznünk azért, hogy a mindig is viselt nevünket visszakapjuk. Nálunk hónapokig tartott a cirkusz.”

Baloghból Balog

Olivér kikérte egy kormányablakban az anyakönyvi kivonatát a közelgő esküvője miatt, elvileg pár napig kellett volna tartania az ügyintézésnek, de több mint egy hónapig nem kapott választ. Közben elment útlevelet csináltatni, és az ottani ügyintézés végén vette észre, hogy nem egyezik a neve a személyi igazolványban lévő névvel, a Baloghból levették a h-t. Kérvényezte, hogy újra Balogh lehessen, ez a folyamat három hónapig tartott.

Odaírta a neve elé a hivatal, hogy Dr., pedig nem is az

„Egy szomorú családi esemény után, ügyintézés közben valaki egy hivatalban talált egy dokumentumot, amin szegény jó nagyapám neve rosszul volt leírva, és úgy döntött, hogy nem az összes azt megelőző vagy azt követő hivatalos irat a helyes, hanem az az egy. Így történt, hogy hirtelen Soós helyett – tudtom és beleegyezésem nélkül – Sós lettem – írta olvasónk. – Az, hogy az összes iratom (a születési anyakönyvi kivonatomat beleértve), szerződésem, igazolványom nem erre a névre szólt, senkit sem érdekelt.” Úgy döntött, kéri vissza azt az o betűt, ezért kérvényt adott be.

„Megreklamálni természetesen csak személyesen, nyomtatva, iktatva, illetékkel, két hónapos hivatali előjegyzéssel” lehetett, amikor az ilyesmit intéző kolléga éppen szabadságon volt, de végül be tudta nyújtani a kérvényt. Két hónap múlva kézhez kapta az értesítőt arról, hogy elfogadták a kérelmét, viszont hozzácsaptak a vezetéknevéhez egy Dr.-t is. Viszont semmilyen olyan végzetséggel nem rendelkezik, ami feljogosítaná erre. „Azóta a NAV és a földhivatal is Dr. Soósként levelez velem.”

A ceremónián szólt az anyakönyvvezető, hogy valami nem stimmel

Dánieléknek a házasságuk előtt minden rendben volt az irataikkal, viszont „a ceremónián szólt az anyakönyvvezető, hogy édesanyám nem használt harmadik neve nem szerepel a személyimben, ezért majd személyit kell cserélnem, nekem és neki is, és ez így nem érvényes, problémát fog okozni”.

Az esküvőnek ez nem volt akadálya, de a személyi igazolványa és a lakcímkártyája 2019-es és 2020-as kiállításakor nem dobta fel a rendszer ezt a hibát, anyukája és a bátyja esetében se. „Eddig nem volt ebből soha semmilyen problémám, lehet, mostantól lesz, ha ez most valahova bekerült.”

Bence --> Bencze --> Bence

Olvasónk feleségének vezetékneve Bence volt, de valamiért a Bencze nevet írták be az anyakönyvbe. „Akkoriban (80-as évek) próbáltak reklamálni a hivatalnál, sikertelenül. Ezután jött 2017 nyara, nem is határozatot, hanem csak valamiféle értesítést kapott, hogy javították a nevét, mert most fésülik össze az anyakönyveket a digitális rendszerben, és észlelték a hibát.”

Úgy döntöttek, megpróbálják „visszaszerezni” a cz-s változatot, névváltoztatási kérelmet adtak be, amit a belügyminiszter elfogadott, és méltányosságból elengedték az illetéket.

Nem mindegy, hogy th vagy csak simán t

Egy másik olvasónk családneve Németh, ez szerepel a születési anyakönyvi kivonatában, évtizedekig így élt. Aztán amikor az édesapja harmadszor is megházasodott, kiderült, hogy a nagyapjuk anyakönyvében nem Németh, hanem Német szerepelt h nélkül, annak ellenére, hogy ő is h-val élte le az életét. „Édesapám akkor ebbe nem állt bele, és inkább elviselte, hogy a hivatal leszedte az esküvője előtt a h betűt, és minden papírját újra kellett csináltatnia.”

Aztán pár év múlva olvasónk is megházasodott, amikor a fenti okok miatt közölték vele, nem egyezik a neve az édesapjáéval. „Az esküvő közelsége miatt abban maradtunk, hogy inkább a kisebb ellenállás irányába megyünk, és leszek ideiglenesen Német, majd utána elrendezzük a dolgokat, ha lehet.” De aztán „rájöttünk, hogy sokkal komolyabb következményei lesznek ennek az egy betűnek, ugyanis éppen folyamatban volt egy ingatlanvásárlás, egy hitelfelvétel, és én egyébként egyéni vállalkozó voltam, tehát a családnevem a cégnevem része is”.

Az esküvő előtt gyorsan az összes iratot újra kellett gyártatni, minden szolgáltatónál, szerződésnél frissíteni kellett mindent. „Stratégiai okokból a feleségemmel úgy döntöttünk, hogy ne vegye fel a nevemet a házasságkötésnél, csak később. (…) Pár hónappal az esküvő után, amikor meg volt már az új ház és minden lenyugodott, akkor ugyanezt a folyamatot megcsináltam visszafelé. (…) Jelenleg három, teljesen hivatalosan kiállított születési anyakönyvi kivonatom van papíron, ebből egy Németh-es a 90-es évekből, egy Német-es 2020-ból és a legutolsó Németh-es 2021-ből.”

„Nem is tudom, hogy összesen mennyi időbe, rohangálásba és idegbe került ez az egész történet. Azért, mert a múlt század elején egy anyakönyvvezető rosszul végezte a munkáját, és most a hivatal nem tud nagyvonalú lenni.”

Mária --> Maria

Olvasónk nyugdíjas édesanyja új iratokat csináltatott az eredeti anyakönyvi kivonata alapján, amin viszont a keresztneve „Maria” alakban volt írva „Mária” helyett. „A szemfüles ügyintézőt nem is tudta eltántorítani a javítástól, így nyugdíjas korában hivatalból megváltoztatták visszamenőleg édesanyám nevét, sőt a születési nevét is.” Fél évvel később aztán olvasónk is értesítést kapott arról, hogy neki is új iratokat kell csináltatnia emiatt. „Az érvénybe léptetett »helyes alak« nyilvánvalóan helytelen, és egy (kb. 70 évvel ezelőtt történt) elírás következménye. Miért nem lehet azt javítani?” – tette fel a kérdést.

Az apja rosszul adhatta meg a nevét

Egy másik olvasónk édesanyjával is hasonló történt, közölték vele, hogy mostantól nem Miskolczi a leánykori vezetékneve, hanem Miskolci. Aztán a gyerekei unszolására kérte a nevének visszaváltoztatását. A testvérei nevét nem változtatták meg, csak az övét, ezért azt gyanítja, születésekor az apja rosszul adta meg a nevét a hivatalban, aki egyébként ott az édesanyja születési dátumát is rosszul adta meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!