Ismét elbontotta a Karmelita előtti kordont a Momentum, de a követeléseiket nem tudták átadni Orbánnak

2023. október 18. – 07:47

Ismét elbontotta a Karmelita előtti kordont a Momentum, de a követeléseiket nem tudták átadni Orbánnak
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A budai Várban akciózott a Momentum szerda reggel, a párt országgyűlési képviselői és aktivistái ismét lebontották a miniszterelnök hivatala körül felállított kordonokat.

Hadházy Ákosék meglepetésszerűen érkeztek fél nyolckor a Karmelitához, de az épület bejáratánál hamar felállt egy rendőri sorfal. A kerítés szétszedését nem akadályozták meg a rendőrök, a kordon elemeit a momentumosok egymásra pakolták.

Ismét szerették volna átadni azt a 7 pontos követelést Orbán Viktornak, amit az első, márciusi kordonbontáskor kiragasztották a Karmelita falára. Ebben többek között szabad sajtót, tiszta és szabad választást, a rendeleti kormányzás megszüntetését, a korrupció felszámolását, a munkavállalói jogok visszaállítását, valamint fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát követelnek.

„A kordonbontás nem egy öncélú akció, és nem egy panaszlistát hoztunk, hanem követeléslistát”

– fogalmazott Hadházy a Gulyáságyú élő videójában. Arról is beszélt, hogy mostanra a kormány is bevallotta, nem az építkezés miatt épült a kordon, hanem „a miniszterelnök gyávaságából” személyvédelemre.

A képviselő szerint a rendőrök azt mondták neki, hogy senki nincs az épületben, így legfeljebb postán tudják elküldeni a miniszterelnöknek a követeléseket. „Mindenki Pekingben van Putyinnal. Lehet, hogy még a portást is magukkal vitték” – jegyezte meg Hadházy. Az akció hamar véget ért, de a végén több résztvevőt is igazoltattak a rendőrök.

A Momentum és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az elmúlt hónapokban már több alkalommal is szétszedték a Karmelitánál felállított kerítést, a párt közleménye szerint a mostani volt a tizedik ilyen akció. Legutóbb augusztus 24-én, az ukrán függetlenség napján vonultak a miniszterelnök hivatalához a momentumos aktivisták és politikusok, de több diáktüntetés is itt ért véget.

Újra és újra lebontják a hatalom szimbólumának nevezett kordont

„Ez a kordon annak a hatalomnak a szimbóluma, amelyik lebontotta a demokráciát, szimbóluma a rendeleti kormányzásnak. Ez a kordon védi a propagandagépezetet is, amivel a kormány el tudja terelni a figyelmet a csalásokról” – mondta az első kordonbontás után, március 14-én Hadházy Ákos.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Március 29-én ismét szétszedték a kordont, másfél perc alatt sikerült felszámolni a hivatal köré vont kerítést. A harmadik alkalommal, április 5-én már a kormányülésre érkező miniszterekkel is találkoztak a kordont bontó politikusok. Május 9-én meglepetésként érte a rendőröket a Momentum akciója, és nem akadályozták meg a kordon lebontását, csak igazoltatták a résztvevőket. A kormányülésre érkező Semjén Zsolt szánalmasnak nevezte az ellenzéket, a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan pedig reménytelen helyzetben lévő politikusok kétségbeesett erőlködésének minősítette a kordonbontást.

Június közepén is tartott hasonló akciót a Momentum, a rendőrök akkor nem akadályozták meg a kordon lebontását, de mindenkit – köztük a sajtó képviselőit is – igazoltatták, és később rongálás miatt büntetőeljárást indítottak. A Momentum országgyűlési képviselője, Tóth Endre egy osztálynaplót akart átadni a miniszterelnöknek, amiben egyesre értékelték a kormány munkáját, de a rendőrök nem engedték közel a Karmelita bejáratához sem.

Július 14-én is akciózott a Momentum a miniszterelnök hivatala előtt, vagy ahogy Hajnal Miklós, a Momentum képviselője fogalmazott ekkor: egy „udvarias kordonbontás” történt. A politikus azt mondta, hogy rutinos kordonbontókként gyorsan, olajozottan ment az akció, a rendőrség és az aktivisták is udvariasak voltak.

Két éve nem lehet megközelíteni a Karmelitát

2021 novemberében zárták le teljes hosszában az I. kerületi Színház utcát, ahol Orbán Viktor hivatala, a Miniszterelnökség épületegyüttese, valamint Rogán Antal irodája található. A hivatalos indoklás szerint azért volt szükség erre, mert „megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának daruállítással is járó szerkezetépítési szakasza”, de sokáig nem látszottak az építkezés nyomai. Mindez azért volt fontos, mert a Színház utca volt az utolsó hely, ahol még érdemben lehetett kérdezni a kormányülésre érkező minisztereket, államtitkárokat.

Igazoltatás az akció végén – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Igazoltatás az akció végén – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Telex újságírói (Fábián Tamás és Szilágyi Máté) a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt nyújtottak be a rendőrségnél a kordon miatt. A Fővárosi Törvényszék pedig azt mondta ki: szükségtelen és aránytalan volt a rendőrség intézkedése, amikor 2020. december 2-án kordont húztak a Karmelita köré, hogy a helyszínen lévő újságírók ne tudják kérdezni az érkező kormánytagokat és a miniszterelnököt a Szájer-botrány után.

Bár a kormány idén augusztusig ragaszkodott hozzá, hogy az építkezés miatt van szükség a kordonokra, Rétvári Bence a kormányból elsőként elismerte, hogy objektumvédelem áll a háttérben. Ezt megelőzően egyébként V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester májusban azt írta Hadházy Ákos országgyűlési képviselő kérdésére, hogy a védett személyek biztonsága érdekében zárták le a Színház utcát, „ezt a Készenléti Rendőrség jogszabályi felhatalmazás alapján megteheti”.

Az ország leghíresebb kordonjának rövid és páratlan történetéről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!