Gulyás Gergely: Bizonytalan vagyok abban, hogy a magyar ember fél pohár bornál meg tud-e állni

2023. július 27. – 12:11

frissítve

Gulyás Gergely: Bizonytalan vagyok abban, hogy a magyar ember fél pohár bornál meg tud-e állni
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely és Kovács Zoltán beszélt a legfrissebb kormánydöntésekről. Kormányinfó percről percre.

A tusványosi fesztivál után pár nappal kormányinfót tartott Gulyás Gergely, ahol ezúttal Kovács Zoltán volt a partnere. Röviden összefoglaltuk a kormányinfó legfontosabb állításait.

  • Gulyás Gergely arról beszélt, blokkoló kisebbség jött létre Brüsszelben a V4-es országok, Németország és Hollandia bevonásával. Leszavazták a menekültelosztási mechanizmus gyorsított tárgyalását, szeptemberig felfüggesztik az eljárást.
  • A magyar kormány 202 millió eurót szeretne lehívni az Európai Bizottságtól, miután elfogadták az igazságügyi reformcsomagot.
  • A miniszter hatvan százalék esélyt lát arra, hogy még idén sikerül rendezni az Erasmus-program finanszírozását az Európai Bizottsággal.
  • Gulyás szerint az év egészére reálisnak tűnik a 1,5 százalékos gazdasági növekedés, jövő évre pedig továbbra is 4 százalékot várnak. Ha minden jól megy, már októberben egy számjegyű lesz az infláció, amit első számú közellenségnek nevezett.
  • 10 514 diák jelentkezett pedagógusnak, ez a miniszter szerint ez az elmúlt hat év legjobb száma.
  • Gulyás szerint az luxus, hogy a magyar állam úgy nyújtson kétféle szolgáltatást (vasút és busz), hogy arra nincs valós igény. A buszok üzemeltetése olcsóbb, és jobb színvonalú, amúgy is a budapesti agglomerációs vasúti vonalakat kellene fejleszteni szerinte.
  • „Az ilyen beruházásoknak örülni szoktak, és szerintem örülni is kell” – monda a kormányinfó előtt pár órával bejelentett újabb kínai akkumulátorgyárról, ami Nyíregyházán épülhet meg.
  • A Fidesz-frakció bojkottálja az ellenzék által összehívott hétfői rendkívüli parlamenti ülést, de ősszel megszavazzák a svédek NATO-csatlakozását.
  • A kormány eddig mindig a zéró tolerancia álláspontját képviselte, amikor a vezetés előtti alkoholfogyasztás engedélyezéséről volt szó. Gulyás továbbra is a zéró tolerancia pártján áll, mert bizonytalan abban, hogy a magyar ember egy fél pohár bornál meg tud-e állni.
  • Gulyás arról is beszélt, a foglalások alapján minden eddiginél jobb szezon lehet az idei a Balatonnál, hiszen júliusban a vendégéjszakák száma már meghaladja az eddigi rekorder 2019-es idényt.
  • Kizártnak tartja, hogy a Fidesz–KDNP támogassa a Győrben újrainduló Borkai Zsoltot a jövő évi önkormányzati választáson.
  • Már biztosra mondta, hogy Varga Judit lesz a Fidesz listavezetője a 2024-es EP-választáson.

„Úgy látom, hogy nem maradt megválaszolatlan kérdés” – mondta Kovács Zoltán, majd szép nyarat kívánt mindenkinek.

A minisztérium tud tájékoztatást adni, hogy milyen egyeztetéseket folytatott le – mondta Gulyás Gergely a tíz bezárt vasútvonalról. A miniszter biztos benne, hogy megalapozott számítások vannak a döntés mögött, egyszerűen nem használják elegen ezeket a vonalakat.

Gulyás rossz irányú találgatásnak nevezte, amikor a Pesti Srácok arról kérdezte, várható-e további vasútvonalak bezárása. A lényeg szerinte az, hogy a kormány egyfajta szolgáltatást tud nyújtani: vasút- vagy buszközlekedést. Arról beszélt, Budapest és Székesfehérvár között busz és vonat is közlekedik, de mindkettő tele van, ezért itt érdemes szerinte támogatást biztosítani. Ahhoz azonban szerinte nem vagyunk és nem leszünk elég gazdagok, hogy olyan vonalakon is járjon busz és vonat, ahol az egyiken öten, a másikon nyolcan utaznak. A buszok üzemeltetése olcsóbb, és jobb szolgáltatási színvonalat biztosít – mondta a miniszter.

Arról, hogy visszautasították a főváros szolidaritási hozzájárulásra vonatkozó keresetét a bíróságon, Gulyás elmondta, hogy a jogszabályok Budapest főpolgármesterére is vonatkoznak. „Jól néznék ki, ha bíróságon lehetne megtámadni adófajtákat.”

A „demarsról”, amit a miniszterelnök a tusványosi beszéde előtt kapott a román külügytől, Gulyás azt mondta, hogy az a diktatúráknál gyakori, a demokráciáknál ritka. „Magyarországon mindenki szabadon beszélhet” – tette hozzá.

Ismét arról beszél Gulyás, hogy valótlanságokat tartalmaz a Hvg.hu cikke, amelyben arról írtak, hogy Pintér Sándor ősszel távozhat a kormányból.

A miniszter szerint a fő szabály az, hogy Orbán Viktor négy évre alakít kormányt, és csak olyan váratlan helyzetben van változás, mint például amikor Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter EP-képviselő lett 2019-ben, vagy most, amikor az utódja, Varga Judit is lemondott, hogy a Fidesz listavezetője lehessen a 2024-es EP-választáson.

A kormányzati szereplők korábban arról beszéltek, még nincs döntés arról, hogy ki vezetheti a Fidesz EP-listáját.

Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt hetekben sokan kaptak olyan számlát, ahol az átlagosnál jóval nagyobb tartozásuk mutatkozott – annak ellenére, hogy általánydíjasok –, illetve az ezzel kapcsolatos elszámolási anomáliáról azt mondta Gulyás, hogy itt több kategória keveredik.

A miniszter szerint az 1,7 millió általánydíjas ügyfélből eddig 90 ezret érint ez a számlázással kapcsolatos kérdés. Gulyás elmondta, hogy ebből az látszik, hogy az emberek többségét nem érinti a rezsicsökkentés átalakítása, de ennek a 90 ezer embernek biztosítják a 12 havi automatikus részletfizetést.

Gulyás Gergely elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hogy az elmúlt időszakban nagyon gyakran elromlik az informatikai rendszer a határellenőrzésnél. Szerinte ki kell vizsgálni, mi okozza a gyakori leállást.

Az új, frissen bejelentett nyíregyházi akkumulátorgyárról Gulyás elmondta, hogy a beruházóval kötött szerződésből látszik, hogy a magyar kormány milyen kötelezettséget vállalt, de általában az infrastruktúra fejlesztés terheli a költségvetést.

„Az ilyen beruházásoknak örülni szoktak, és szerintem örülni is kell”

– tette hozzá, kiemelte, hogy a magyar GDP jelentős részét a külföldről érkező tőke biztosítja. Szerinte van bőven elegendő munkaerő az ország keleti felében, de akár Kárpátaljáról is érkezhetnek majd munkások.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A várható gazdasági növekedésből indult ki Orbán Viktor, amikor azt mondta Tusványoson, hogy 2030-ra 160 ezer milliárdra növelnék a magyar GDP-t. Gulyás is reális célnak tartja ezt.

A miniszter megnézte azt a tusványosi beszélgetést, ahol Pesty László a Lölő-jelenséget úgy jellemezte, hogy „a kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk”. Gulyás nem talált értelmet és összefüggést a beszélgetésben. „Ilyen jelenséget nem ismerek” – mondta a Lölő-jelenségről.

Gulyás azt is mondta, nem igaz, hogy tömegével mondanak fel a pedagógusok a státusztörvény miatt. Ötszázra tehető a felmondott tanárok száma, ami a miniszter szerint megfelel a korábbi évek átlagának, és ebbe a számba tartoznak azok is, akik egy másik iskolába mennek át.

A szlovák miniszterelnök, Ódor Lajos bírálatáról és a szlovák–magyar kapcsolatokról azt mondta a miniszter, hogy nehéz ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolni, mert egy ügyvivő kormány van a szomszédos országban. „Örülünk annak, hogy egy magyar ember a miniszterelnök, de várjuk azt, hogy a szlovákoknak egy stabil kormánya legyen” – mondta.

Borkai Zsolt, győri polgármesteri székért való újraindulásáról azt mondta Gulyás, hogy kizárt, hogy a Fidesz–KDNP beálljon mögé a jövő évi önkormányzati választáson.

Csak a horizontális feljogosító feltételek blokkolják a pedagógusok béremelését – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter hatvan százalék esélyt lát arra, hogy még idén sikerül rendezni az Erasmus-program finanszírozását az Európai Bizottsággal. Ehhez nem kell rendkívüli parlamenti ülést összehívni augusztusban, ráér októberig elfogadni a megegyezéshez szükséges jogszabályokat.

Gulyás Gergely szerint a miniszterelnök véleménye hasonló a zéró tolerenciáról, mint az övé. A közlekedési szabályokat jelenleg áttekintik, egészen a gyorshajtástól a zéró toleranciáig, de a belügyminiszternek mindig az volt a véleménye, hogy a zéró toleranciának maradnia kell Magyarországon.

A magyar kormány értelmezhetetlennek tart minden olyan költségvetési módosítást, ami egy EU-n kívüli országnak úgy adna pénzt a költségvetésből, hogy egy tagállam még mindig nem kapott – mondta a miniszter az Európai Békekeretről, amiben 20 milliárd euróval támogatnák Ukrajnát, de a magyar kormány azt jelenleg nem támogatja.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A választópolgárok majd eldöntik – mondta Gulyás Gergel arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergely belebukhat-e a 99 Mozgalomhoz érkező rejtélyes 506 millió forint ügyébe. Gulyás szerint az ország leggazdagabb önkormányzatának titulált főváros nehezen mehet csődbe, de ha erre is képes lesz, a budapestieknek érdemes lesz egy jobb vezetőt keresni.

Gulyás arról is beszélt, a foglalások alapján minden eddiginél jobb szezon lehet az idei a Balatonnál, hiszen júliusban a vendégéjszakák száma már meghaladja az eddigi rekorder 2019-es idényt. Vagy rekordbeállítás, vagy rekorddöntés lesz – tette hozzá Gulyás.

„Azért állítottuk fel a határvadász századokat, hogy a határvadászok minden eszközzel védjék meg az országot” – mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint nem értik Brüsszelben, hogy egy ország nem létezik határok nélkül, a határt pedig erővel, erőszakkal is meg kell védeni.

Gulyás szerint az elmúlt években az elővárosi vasút esetében jelentős fejlesztések voltak. A további fejlesztéseknél arra lesznek tekintettel, hogy melyiket használják többen.

A kompetenciamérések eredményeire – miszerint siralmas a magyar diákok szövegértése – azt reagálta a miniszter, hogy azoknak a módszertanát meg kell nézni. Elismerte, hogy továbbra is integrációs nehézségek vannak, „ott, ahol a cigány gyerekek száma magas, ott ezek a problémák magasabb számban jelentkeznek” – tette hozzá. „Ma egy gyerekre több tanár jut, mint korábban” – mondta arra a felvetésre, hogy összefüggésben állhat az eredmény az egyre növekvő tanárhiánnyal.

Gulyás Gergely szerint semmi szükség arra, hogy rendkívüli ülést tartsanak a svéd-csatlakozás miatt, majd a rendes ülésszakban döntenek. Arról, hogy jelenleg, hogy áll a Fidesz-frakció a csatlakozáshoz a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a kormány szeretné a ratifikáció jóváhagyását, de a frakcióban továbbra sincs teljes egyetértés. Továbbra is várják a svédek válaszát arra, hogy miképp tudják orvosolni ezeket a kétségeket.

Gulyás Gergely szerint a hvg.hu teljesen valótlan cikkel igyekszik növelni a megcsappant olvasottságát a nyári uborkaszezonban, amikor arról írt, ősszel kormányátalakítás várható. A lap információi szerint távozhat Pintér Sándor belügyminiszter, és a helyét Gulyás Gergely veheti át.

A kormány eddig mindig a zéró tolerancia álláspontját képviselte, amikor felmerült az ötlet – reagált Gulyás Gergely arra a hírre, hogy Lázár János minisztériumában vizsgálják a vezetés előtti alkoholfogyasztás engedélyezésének lehetőségét. „Én a zéró tolerancia pártján állok, mert bizonytalan vagyok benne, hogy a magyar ember egy fél pohár bornál meg tud állni” – tette hozzá a miniszter.

Úgy tudja, a Fidesz-frakció nem fog részt venni a hétfői rendkívüli parlamenti ülésen, amit az ellenzék kezdeményezett, és ahol a svédek NATO-csatlakozásáról lesz szó.

A svédek NATO-csatlakozásáról azt mondta a miniszter, hogy a szavazás még az idén megtörténhet. Ő támogatja a csatlakozást, mivel a kormány tagja, és a kormány terjesztette a parlament elé a javaslatot. Azt Gulyás sem tudja, hogy a török vagy a magyar parlament hagyja-e jóvá előbb a svédek immáron egy éve húzódó NATO-csatlakozási kérelmét.

Gulyás arról, hogy érdemes-e olyan nyomtatott alapú lapokat fenntartani állami hirdetésekkel, amik már nem gazdaságosak, azt mondta, hogy mivel hírverseny van, már sokkal gazdaságosabbak az online lapok, de ő szeret printet is olvasni. „Nem tudom, megéri-e tízezer nyomtatott Nemzeti Sportot vásárolnia a kormánynak, de aki olvassa, annak biztosan” – mondta.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Nem vonatozott mostanság Gulyás Gergely Nyugat-Európában. Több mint húsz évvel ezelőtt Németországban ült utoljára nyugat-európai vonaton, Németországban – mondta a miniszter a Telex kérdésére. A nyugat-európai vasúti szolgáltatások színvonala jobb, az ára magasabb, mint a magyar szerinte.

Nem ért egyet Vitézy Dáviddal abban, hogy az összeomlás szélén lenne a MÁV, de azt ténykérdésnek tartja, hogy vannak fennakadások és nehézségek.

„Az egy luxus, hogy (…) egyidejűleg úgy nyújtsunk kétféle szolgáltatást, hogy arra nincs igény”

– fogalmazott Gulyás a bezárt vasútvonalakról. Szerinte meg kell vizsgálni, hogy a közszolgáltatás hasonló színvonalon folytatható-e, ha buszjáratokat indítanak. A szaktárca úgy látta, hogy a Volán el tudja látni a szolgáltatást, ahol 3-5-10 ember használ egy-egy járatot.

Arról is beszélt Gulyás a Telex kérdésére, hogy a vasútvonalak több mint kétharmada a budapesti agglomerációhoz kötődik, szerinte inkább ezeket a vonalakat kellene fejleszteni. Fontos még a Budapest–Balaton-vonal, és a fővárost a megyei jogú városokkal összekötő vonal is.

Gulyás Gergely a BKK vonaljegy árainak emelésére azt mondta, hogy most mindenkinek azért kell küzdenie, hogy minél alacsonyabban tartsa az árakat. „Mindent meg kell tenni, hogy a közszolgáltatások ára ne emelkedjen” – mondta.

Karácsony Gergely, illetve mozgalma „el nem számolt pénzei” miatt Karácsonynak súlyos erkölcsi, és lehet jogi felelőssége is van – mondta a miniszter.

Nincs jelentősége és nincs realitása, hogy a magyar uniós elnökségre ne kerüljön sor 2024-ben – reagált a sajtóhírekre Gulyás Gergely.

A miniszter szerint a legkorruptabb európai intézmény az Európai Parlament. A parlament akarja számonkérni a tagállamokat, miközben a leglátványosabb és legvisszatetszőbb korrupciós ügyek a brüsszeli intézményhez kötődnek.

Gulyás gratulált annak a 95 ezer egyetemistának, akit szerdán felvettek egyetemre. Jó hírnek tartja, hogy 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma, de azt is fontosnak gondolja, hogy 10-ből 8 hallgató állami támogatással kezdi meg tanulmányait.

A miniszter elmondta, hogy 10514 diák jelentkezett pedagógusnak, Gulyás állítása szerint ez az elmúlt hat év legjobb száma, itt minden területen növekedést tapasztaltak.

A kormány arról is döntött, hogy támogatja a Károli Egyetem új kampuszának megépítését – mondta Gulyás Gergely. 2024-ben, 2025-ben és 2026-ban évi 15 milliárddal, majd 2027-ben 45 milliárddal támogatják. Jó esetben 2027-ben befejeződhet az építkezés.

A legvisszafogottabb becslések szerint több mint 310 ezren haltak meg az orosz-ukrán háborúban – folytatta Gulyás Gergely. A rendelkezésre álló adatok szerint az oroszoknak nagyobb a vesztessége, de a tartaléka is. Az ukrán ellentámadás eddig érdemi eredményeket nem hozott a miniszter szerint, a rendelkezésre álló adatok szerint az ukrán haderő 200 négyzetkilométeres területet tudott visszafoglalni.

A magyar kormány álláspontja megalapozott, amikor mielőbbi tűzszünetről és béketárgyalásokról beszélnek – vonta le a tanulságot Gulyás Gergely, aki szerint minden félnek és Magyarországnak is ez az érdeke.

A kormány jobb gazdasági kilátásokkal számol a második félévre, Gulyás szerint az év egészére reálisnak tűnik a 1,5 százalékos gazdasági növekedés, jövő évre pedig továbbra is 4 százalékot várnak.

„Az első számú közellenséget le fogjuk törni, ha minden jól megy, már októberben egy számjegyű lesz az infláció.”

Gulyás azt mondta, hogy innentől minden hónapban 3-4 százalékos inflációcsökkenésre számítanak. Hozzátette: az árstop be nem tartása miatt már 3,1 milliárdnyi büntetést szabtak ki, „nincs mindenki velünk az infláció elleni versenyben”. A jövő évi költségvetésben szereplő tervet, miszerint 2024-ben már csak 6 százalék lesz az éves infláció, reálisnak tartják.

A magyar kormány elküldi a számlát Brüsszelnek, miután elfogadták az igazságügyi reformcsomagot, amely pontos szövegéről az Európai Bizottsággal egyeztettel.

A magyar kormány 202 millió eurót szeretne lehívni az Európai Bizottságtól.

A Bizottságnak 90 napja van, hogy visszaigazolja a költségeket, majd 60 napja, hogy átutalja a pénzt. Ahogy megérkezik Brüsszelből a szükséges forrás, a pedagógusok bérét is emelni fogjuk – mondta Gulyás Gergely.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Brüsszelből a sok rossz hír mellett egy jó hír is érkezett szerdán – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

A V4-es országok, Németország és Hollandi ellenállásának köszönhetően sikerült blokkolni a menekültelosztási mechanizmus gyorsított tárgyalását Brüsszelben, az eljárást felfüggesztették szeptemberig.

A kormányinfó előtt néhány órával jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszer, hogy újabb kínai akkumulátorgyár épül Magyarországon. A világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója a kínai Sunwoda 580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét.

Szijjártó arról beszélt, hogy ezzel a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül már öt jelen lesz az országban. Az üzem a Déli Ipari Park területén helyezkedik majd el, az építkezés jövőre indul, és a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik el a termelés.

A MÁV múlt pénteken jelentette be, hogy augusztustól tíz magyarországi vasútvonalon megszűnik a közlekedés. Vitézy Dávid volt államtitkár szerint a döntés rossz, és egy sor érvet hozott fel amellett, hogy miért nem lenne szabad ezt meglépni. A MÁV a bezárást azzal indokolta, hogy jármű- és személyzethiány van.

A vasútvonalak bezárása ellen mások mellett Balassagyarmat és Nagyatád polgármestere is tiltakozott, a Magyar Közlekedési Klub és több más szervezet nyílt levelet írt Orbán Viktornak, a Közlekedő Tömeg Egyesület szerint pedig a terv európai uniós jogszabályba ütközik. A MÁV problémáiról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban, a Karcag és a Tisza-tó között közlekedő öreg Bzmot motorvonaton pedig tettünk egy kört, és megnéztük, mit szólnak az intézkedéshez a térségbeliek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!