Nagyatád polgármestere is levélben kéri, hogy ne szűnjön meg a település vasútvonala

2023. július 26. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

Levelet írt Nagy Bálint közlekedési államtitkárnak Nagyatád ellenzéki polgármestere, Ormai István, amelyben azt kérte, mégse szüntessék meg a vasútközlekedést Nagyatád és Somogyszob között – írja a Népszava.

A polgármester a lapnak azt mondta, hivatalos információt még nem kaptak, ezért továbbra is reménykednek benne, hogy megmarad a vonalon a személyszállítás. Szerinte „elképesztő szakmaiatlanság lenne”, ha mégis buszok váltanák a vonatokat a nyolc kilométeres szakaszon.

„Ezért is írtam Nagy Bálint közlekedési államtitkárnak, kérve, ne állítsák le a személyforgalmat, vagy ha elkerülhetetlen, akkor a leggyorsabban állítsák vissza, ugyanis a helyiek életének szerves része a vonatozás” – mondta.

„Talán nem véletlen, hogy noha már két kormány is tervbe vette korábban, hogy bezárja ezt a szárnyvonalat, végül mindkét alkalommal visszakoztak” – tette hozzá.

A MÁV múlt hét pénteken jelentette be, hogy augusztus 1-jétől tíz mellékvonalon megszűnik a vasúti közlekedés. Ez ellen több érintett település is tiltakozott, Balassagyarmat fideszes polgármestere is levélben kérte Lázár Jánost, hogy gondolja át a döntést.

Az érintett mellékvonalakon korábban Bz motorvonatok közlekedtek, a MÁV azonban hangsúlyozta, hogy a vonalak bezárása nincs összefüggésben a hodászi Bz-balesettel. A vasúttársaság szerint a mellékvonalak megszüntetését a jármű- és személyzethiány indokolta. Ennek ellenére Ormai István is azt mondta a Népszavának, „ezekkel a motorvonatokkal évek óta rengeteg a probléma, mi is tapasztaljuk, csak az elmúlt hónapokban többször járt vonatpótló a vonalon, mivel meghibásodtak a Bz-k”.

Szerinte azonban ezt a problémát orvosolni lehetett volna azzal, ha felújítják a járműparkot, vagy használt szerelvényeket vásárolnak a vonalakra.

A Nagyatád–Somogyszob-vonalon 2020-ban a napi 16 vonatpárból mindössze egy maradt a menetrendben. Akkor utasforgalmi adatokra hivatkoztak, de a polgármester szerint az adatokat torzította, hogy a járványügyi intézkedések bevezetése után mérték a forgalmat. „Ez itt nem kirándulóvonat, hanem hivatásforgalmi, komoly kihasználtsággal” – hangsúlyozta.

Augusztustól a Tiszafüred–Karcag-vasútvonal is megszűnik. Ujvári Imre, Tiszafüred fideszes polgármestere szerint számítani lehetett a lépésre, de ő is reménykedik benne, hogy legalább a nyári szezonban újranyithat majd a vonal.

A polgármester szerint ugyanis rengeteg kerékpáros turista érkezik hozzájuk vonaton, az ő kiszolgálásuk érdekében az üzemeltetőnek meg kellene fontolnia – és erre tesznek is majd javaslatot –, hogy legalább késő tavasztól kora őszig járjanak szerelvények. A Népszavának azt mondta, ehhez akár a város is kész támogatást nyújtani, ha arról testületi döntés születik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!