Balassagyarmat fideszes polgármestere levélben kéri Lázárt, hogy ne szűnjön meg a város melletti vasútvonal

2023. július 21. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

A MÁV pénteken kora délután jelentette be, hogy augusztus 1-től tíz magyarországi vasútvonalon megszűnik a vasúti közlekedés, de a sajtóban már csütörtök este megjelentek arról szóló hírek, hogy a vasúttársaság és a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium erre készülhet. Még a hírek megerősítése előtt, péntek reggel írt levelet Lázár Jánosnak Balassagyarmat fideszes polgármestere, Csach Gábor, arra kérve a minisztert, hogy gondolja át a döntést. A levelet a Facebook oldalán tette közzé.

A polgármester azért írt Lázárnak, mert az egyik megszűnő vasútvonal Balassagyarmat és Ipolytarnóc között húzódik. Ezt a vonalat pont augusztus 1-re újítják fel az árvízkárok után.

„Információkérés és tiltakozás miatt kérelmet írtam Lázár János miniszternek legalább a határon átmenő, meglévő vasútpályával rendelkező vasútvonalak megtartására és a nemzetközi közlekedés újraindítására” – írja a polgármester a Facebook-oldalán

Csach a levélben azt írta, „nagyfokú felelőtlenség” lenne a nemzetközi közlekedési kapcsolatok elvágása.

A megszüntetésre ítélt mellékvonalak közül ugyanis ez az egyetlen, amely meglévő, kiváló állapotú és teherszállításra ma is használt határon túli kapcsolattal rendelkezik Losoncig.

Szerinte hosszú távon az ilyen kapcsolatok elvágásáról szóló döntések a Kárpát-medence „vérkeringésének” további csonkulásával járnak.

Hozzáteszi, a vonal megszüntetésével a már megkezdett felújítási munkálatok is teljesen értelmetlenné válnak, ami a MÁV vezetőség részéről „nem éppen szakmai következetességre vagy stratégiai gondolkodásra vall”.

Csach azt is nehezményezte, hogy a minisztérium menetrendjében nyoma sem volt ennek a döntésnek, így az érintetteknek sem volt esélye reagálni rá.

A vasúttársaság közleménye szerint a bezárt vonalakon a jövőben vonathelyettesítő autóbuszok fognak közlekedni. A MÁV kiemelte, hogy nem az utasbiztonsággal kapcsolatos kérdések indokolják az tíz mellékvonal bezárását, hanem a jármű- és személyzethiány, amelynek enyhítésére folyamatosan toborozzák a munkatársakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!