Közlekedő Tömeg: Uniós jogszabályt sérthet az, hogy bezárnak tíz vasúti mellékvonalat

2023. július 25. – 15:29

Közlekedő Tömeg: Uniós jogszabályt sérthet az, hogy bezárnak tíz vasúti mellékvonalat
A Veszprém felé tartó személyvonat áll a zirci vasútállomáson – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint európai uniós jogszabályba ütközik a MÁV és Lázár János mellékvonal-bezárási terve. Király Bence, a civil szervezet elnökségi tagja egy Facebook-posztban tette közzé álláspontjukat.

Szerintük mellékvonalat bezárni szabályosan nem a MÁV, hanem a közszolgáltatást megrendelő minisztérium tud, a megszűnő vasúti szolgáltatást új, buszos szolgáltatással pedig szabályosan akkor tudná helyettesíteni, ha arra nyílt pályázatot írnának ki. „Ha pedig már pályázat, akkor miért nem a vasúti mellékvonali szolgáltatást pályáztatják meg, amelyen bárki elindulhat, olyan is, aki nem csak eresztő hűtővizű, negyvenéves Bz-motorvonatokat tud felvonultatni” – tették hozzá.

Néhány példát is felsoroltak:

  • „Magyarországon is jelen van a cseh magánvasút RegioJet, napi két vonatot közlekedtetnek Bécsbe és Prágába. Amikor a szlovák közlekedési minisztérium megpályáztatott egy Pozsony környéki vasúti mellékvonalat, nyertek. Az eredmény: sűrűbb menetrend, alacsonypadlós, légkondicionált motorvonatok, több utas.
  • Magyarországon is jelen van a német államvasút tulajdonában álló Arriva cégcsoport, Budapest kék buszainak harmadát ők üzemeltetik. Amikor Csehországban egy sor regionális vasútvonalat magpályáztattak: nyertek. Az eredmény: sűrűbb menetrend, alacsonypadlós, légkondicionált motorvonatok, több utas.”

A Közlekedő Tömeg felszólítja Lázár Jánost, hogy vonja vissza a mellékvonal-bezárási terveket, és emellett panaszt tesznek az Európai Bizottság tagállami szabálytalanságokat bejelentő rendszerében.

A MÁV pénteki bejelentése szerint augusztustól tíz magyarországi vasútvonalon megszűnik a közlekedés. Vitézy Dávid volt államtitkár szerint a döntés rossz, és egy sor érvet felhoz amellett, hogy miért nem lenne szabad ezt meglépni. A MÁV a bezárást azzal indokolta, hogy jármű- és személyzethiány van.

A vasútvonalak bezárása ellen egyébként mások mellett Balassagyarmat fideszes polgármestere is tiltakozott, ő levélben kérte Lázár Jánost, hogy gondolja meg a döntést. A MÁV problémáiról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!