Az idei volt a harmadik legmelegebb június, 30 fokos a Balaton

2022. július 1. – 11:37

frissítve

Az idei volt a harmadik legmelegebb június, 30 fokos a Balaton
A Dunában hűsölők – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ma tetőzhet a hőség, az alábbi hírfolyamunkban követjük, hogyan birkózik meg az ország a kánikulával. Az ön munkahelyén hány fok van, és hogyan hűti le magát, hogy el tudja viselni a meleget?

Nem mintha hűvösre fordult volna az idő péntek estére, de az már alighanem kijelenthető: a hőséget túléltük. A hétvégén várható némi enyhülés, bár csak átmenetileg, mert utána visszatér, és a jövő hét közepéig marad is a kánikula. Addig is vigyázzanak magukra, és köszönjük a figyelmet, na meg a beküldött tartalmakat!

„Én örülök neki, hogy klímamentes munkahelyen dolgozhatok 4,5 éve, otthon sincs, én inkább kipihegem azt a 28-30 fokot, nem igazán szeretem a légkondit. 8 éve még 18 fokban vacogtam napi 9 órát, utána meg épp, hogy nem ájultam el az utcai melegtől” – írta egy olvasónk. (Arról, hogy a klímahasználattól miért lesz még melegebb, itt írtunk.)

Forrás: Olvasói fotó / Telex
Forrás: Olvasói fotó / Telex

Olvasónk receptje a munkahelyi kánikula ellen: „Ablakok becsukva, függönyök behúzva, fagyasztóból kivett jeges palackokkal pakolom tele az íróasztalom (nem iszom meg, csak valami hideget lead), sportolásra való műanyag, izzadságáteresztő decathlonos pólókban vagyok, nem eszem meleget. Most jobban bírom, mint tavaly ilyenkor, akkor muszáj volt a lábamat vizesvödörbe tenni, csak a munkahelyen ez kicsit ciki... :) Sajnos a számítógépek is pöfögik a meleget, néha kimegyek az előadóterembe, ott picit jobb. Van ventillátor is, még nem indítottam be, még elviselhető a meleg. A kollégám szeret szellőztetni, de kintről sokkal melegebb jön be.”

„Balatonkenese és Akarattya között a napraforgók nem a nap felé néznek, hanem épp ellentétes irányba délután háromnegyed ötkor” – írta kollégánk a helyszínről:

Fotó: Vincze Barbara / Telex
Fotó: Vincze Barbara / Telex

A héten tapasztalt kánikula ellenére egyelőre nem dőlt meg a hazai áramfogyasztási rekord, bár a tartósan magas hőmérséklet jelentősen megemelte a rendszerterhelési értékeket – írja az MTI a Mavir nyomán. Csütörtökön, a 18:45–19:00 óra közötti negyedórában mérték a mostani csúcsértéket, 6802 megawattot (MW), de ez nem haladta meg a tavaly nyári 6940 MW-os országos történelmi csúcsot.

A nyári csúcsfogyasztás egyik oka a klimatizálás egyre nagyobb térhódítása – erről itt írtunk részletesebben is. Rekord fogyasztási értékeket általában a kora esti órákban tapasztal a Mavir, amikor az irodaházak, bevásárlóközpontok mellett az otthoni, háztartási méretű klímaberendezések is működnek. A korábbi tapasztalatok alapján napi 27 Celsius-fokos átlaghőmérséklet fölött minden foknövekedés 100 MW-os fogyasztásnövekedést is generálhat.

A Mavir szerint ha a kánikula tartós marad a következő időszakban, az további növekvő fogyasztási igényeket eredményez, és akár az eddigi történelmi rekord is megdőlhet. A villamosenergia-igény csökkenése a korábbi évek tapasztalata szerint július közepétől, a nyári szabadságok ideje alatt várható.

Szicíliában kellemesen enyhe az idő a pestihez képest, a dél-keleti parton fekvő faluban, Punta Seccán 33 fokra csökkent a hőmérséklet a pár nappal ezelőtti 38-ról, a víz 26 fokos.

Olasz tévésorozatokat kedvelő olvasóinknak ismerős lehet a kép jobb oldalán látható terasz, ez bizony Montalbano felügyelő háza, legalábbis a forgatókönyv szerint itt lakik. A valóságban az épület egy elég drágán kivehető szálláshely, ami pont tegnap nyílt meg ismét, a „télen” teljesen felújították. Az olaszok imádják ezt a sorozatot, amiből 1999 óta évente csak két rész készül, kicsit olyan, mintha a mai napig folytatódnának Ötvös Csöpi kalandjai a Balatonnál.

Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

A fagylalt pedig egy egyszerű szicíliai típus, ricotta alap, mandarin, fahéj és némi grillázsszerű mag. A „drága-e a magyar fagyi” kérdéskört szívesen boncolgatók kedvéért lemértem (akinek kovásza van, annak mérlege is van, bármerre is járjon a világban): 9,5 deka a piccolo, ami nagyjából 2 otthoni gombócnak felel meg, és 2 euró az ára.

Az idei volt a harmadik legmelegebb június az 1901 óta vezetett mérések sorában Magyarországon: 22,1 fok volt az átlaghőmérséklet a hónapban. Egyes délkeleti területeken pedig 122 éve nem volt ilyen meleg és száraz a június – írja az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) nyomán.

Az előzetes és automata adatok alapján a délkeleti országrészben, valamint az ország legkeletibb részén 2022 júniusa ráadásul a legszárazabb is volt a 20. század eleje óta. A Dunántúlon több csapadék hullott ugyan, de az országos átlag még így is 27 százalékkal elmaradt az 1991–2020-as éghajlati normáltól – közölte az OMSZ.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) tette közzé a Facebook-oldalán az alábbi képet arról, hogy egy betegágy melletti készülék a nagy meleg miatt nem tudta elvégezni a tesztelést, amelyre használni szokták:

A 444 kérdésére a MOK azt írta, hogy a kép egy olyan kórteremben készült, ahol volt mobilklíma, de az sem tudta megfelelő hőmérsékletre hűteni a termet. A gépet egyébként a D–dimer-szint mérésére használják, azaz vérrögképződésre utaló jeleket keresnek vele. A mérést a központi labor elvégezte a gép helyett, így egy kicsit tovább tartott ugyan, de nem járt komolyabb következménnyel, hogy a gép feladta a harcot a hőség ellen – írták.

Olvasónk, Csaba küldte az alábbi képet Csömör határából, de később jelezte, hogy már sikerült megfékezni a tüzet, már csak kisebb gócok füstölnek.

Forrás: Olvasói fotó / Telex
Forrás: Olvasói fotó / Telex

Utasokkal a fedélzeten húztak tárolóvágányra egy meghibásodott személykocsit csütörtök este a Keleti pályaudvaron. A félreállított kocsiban a klíma hiánya miatt felmelegedett a levegő, ezért egy utas végső megoldásként betörte a kocsi ablakát, majd az utasok a vésznyitóval kinyitották az ajtókat. Az eset miatt a rendőrséget is be kellett volna, hosszabban itt írtunk a miértekről.

Délután három óra előtt 30 Celsius-fok fölé melegedett a Balaton vize:

(Időkép)

A VIP részlegen felfújható állatokon, kagylókon élvezhetik a fesztiválozók a Balatont. Aki nem VIP, azért az sem panaszkodhat a víz mellett.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője Solymáron a vízhiánnyal kapcsolatban. Azt mondta, hogy kérésére a honvédelmi miniszter újabb két darab, 8 köbméteres lajtos kocsit küld a településre, hogy fel tudják tölteni a víztározókat. A sajtótájékoztatóról és a solymári helyzetről itt írtunk.

Letesztelték az Időkép munkatársai csütörtökön, hogy a forró homokra tett serpenyőben meg tudnak-e sütni egy tojást. Azért Fülöpháza mellett tesztelték ezt, mert ott találhatók a legnagyobb magyarországi homokbuckák. A kísérlet idején 37-38 Celsius-fok volt, a homok, és így a serpenyő is 50 Celsius-fok fölé hevült. És hogy mi lett a tojással?

„Azt tapasztaltuk, ahogy az a hőkamerás felvételek alapján is megfigyelhető, hogy hiába forrósodik fel a serpenyő, amint belekerül a tojás, az ”kvázi tükörként„ viselkedik, visszaveri a fényt és a beérkező sugarakat, így lehűti a serpenyő közepét, főleg a sárgáját”, írták.

Azért a fotók tanúsága alapján nem maradt teljesen nyers a tojás, de át sem sült igazán.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Dél körül a Batthyány téri vásárcsarnok – egyébként klimatizált – emeletén minden padon üldögéltek emberek, többségük úgy tűnt, a hőség elől térte be olvasgatni”, kaptunk információt az I. kerületből.

A MÁV-Start a hőségriasztás ideje alatt, június 27-től 10 és 17 óra között a budapesti fejpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon ásványvizet biztosít utasainak. A Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyeken, a nagyobb forgalmú buszpályaudvarokon oszt ásványvizet. A vízosztástól függetlenül fontos, hogy mindenki készüljön fel a hőségre, és vigyen magával vizet. (Vitézy Dávid / Facebook)

A meghosszabbított hőségriasztás miatt a teljes hétvégére felfüggesztették a kamionstopot. A kamionstop az általános szabályok szerint júliusban és augusztusban minden szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig tart. Ugyanakkor a közlekedésért felelős miniszter a korlátozást a környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett, indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti.

A Technológiai és Ipari Minisztérium azt írta, hogy a felforrósodott vezetőfülkében várakozás nemcsak egészségtelen, de a továbbindulás után jelentősen leronthatná a hivatásos sofőrök koncentrációs képességét. Emellett a hétvégi forgalomkorlátozás feloldását a szállított áruk minőségének megőrzése, az árukárok megelőzése, a termékek mielőbbi célba juttatása is indokolja. Az intézkedésről itt írtunk bővebben.

Ez itt egy fagyizó Balatonakarattyáról, amiről egyik kolléganőnk küldött képet. A fotó pénteken készült, és azért meglepő, mert:

ÜRES.

Fotó: Telex
Fotó: Telex

„Koncz Andrea a fagyizó tulajdonosa mondta el, hogy ilyenkor nem fagyiznak, akkora a hőség. Általában nagy a sor még hétköznap is napközben, de olyan perzselő a forróság, hogy kiürül minden.”

Az országos tisztifőorvos négy nappal meghosszabbította a hétfő óta érvényben lévő hőségriasztást, így tehát hétfő 24 óráig harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben. A kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők vannak különösen veszélyeztetett helyzetben. Erről itt írtunk.

Péntek éjjel hidegfront érkezik, ami átmenetileg pár fokkal mérsékelni fogja a hőmérsékletet, vasárnapra viszont vissza is tér a kánikula. Igazi hőségzáró hidegfrontra csak a jövő hét közepén lehet számítani. Szombaton pár fokkal mérséklődik a nagy meleg, a Dunántúlon 28–31, a Dunától keletre még 31–36 Celsius-fokra számíthatunk. Az előrejelzések szerint hőségzáró hidegfront csak a jövő hét közepe táján érkezhet, akkor van esély arra, hogy nagyobb területet érintő zivatarlánc alakuljon ki, és legalább 10 fokkal visszaessen a hőmérséklet. Erről itt írtunk részletesen.

„Lapos tetős családi házban lakom a felső szinten. Én úgy próbálom hűvösen tartani a lakást, hogy figyelem a külső és belső hőmérsékletet. Ahogy eltűnt a nap a horizont mögött, belocsolom a ház körüli betonfelületeket, amit felmelegített, hogy este ne verjék vissza a házra a meleget, majd ha a külső hőmérséklet alacsonyabb a belsőnél, ajtó, ablak csutkára kinyit, ventilátor az egyik ajtó elé úgy, hogy a kinti hűvösebb levegőt befelé fújja. Éjszakára azért bezárkózom, de még napkelte előtt kora hajnalban felkelek, és megint mindent kinyitok, ventilátor szintúgy az ajtó elé belefelé nézzen. Munkába menet előtti utolsó pillanatban redőny leenged, ablak, ajtó becsuk. Ezzel a módszerrel szinten tudom tartani a benti klímát, kb. 30 fok körül marad a legmagasabb hőmérséklet” – kaptuk emailben a hűsítő módszert.

Komárom-Esztergom, Tolna, Baranya és Fejér megyére citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre, ha zivatar lesz, az jelenthet némi enyhülést a kánikulában. (met.hu)

Nem csak az emberek, a kutyák is szenvednek a melegben.

  • Biztosítsunk árnyékos helyet számukra!
  • A sétáltatást próbáljuk a korai vagy a késő esti órákra időzíteni!
  • Terítsünk le egy hűvös törölközőt a talajra, amin feküdhetnek!
  • Fürdessük meg őket gyakran hűvös vízben!
  • Számukra is fontos a folyadékfogyasztás, figyeljünk rá, hogy mindig legyen elérhető víz a közelükben!

A hőguta jelei kisállatoknál: gyors zihálás, tágra nyílt szemek, bő nyáladzás,
forró bőr, rángó izmok, hányás és kába tekintet. (Medivet)

24 fok van:

Fotó: Telex
Fotó: Telex

Ahogy forrósodik a bolygó, gyakrabb és súlyosabb hőhullámok sújtják a Kárpát-medencét is. Egyre többen légkondival védekeznek a kánikula ellen, ami érthető is, hiszen a nagy meleg életveszélyes. A mesterséges hűtés azonban csak tovább hevíti a köztereinket. Erről részletesen itt írtunk.

Kedden mérte meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt., hogy milyen hőmérsékleten dolgoznak a munkatársaik. Azt írják, a munkákat a hőségriadó idején igyekeznek a hajnali, kora reggeli órákra vagy estére ütemezni.

„Hőkamerás drónnal megmértük a káli mérnökségünk területén dolgozó csapatnál kedden a levegő hőmérséklete a bokros terület környékén közel 34, míg ugyanott az aszfalt már több mint 52 fokos volt” – írták. (Magyar Közút / Instagram)

Az M7-esen már 11 után is nagy a forgalom, az autópálya kivezető szakaszán alig lehet 100-ra felgyorsítani, máris le kell fékezni 60-ra, volt olyan, hogy meg is kellett állni. A fékezős-gyorsítós zsúfoltság nagyjából a 33. kilométerkőig tart, de a Velencei-tónál sem lehet 100-110-nél gyorsabban haladni még a belső sávban sem, és többször bele kell taposni a fékbe is, írták onnan pénteken délben. Budapestről, a Széll Kálmán tértől a velencei lehajtóig 55 perc volt az út.

Az egész országot sújtó kánikula és az extrém szárazság miatt szombattól az ország teljes területén elrendelték a tűzgyújtási tilalmat. Szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban. A Nébih azt javasolta, hogy a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjanak, mert a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelésnél az égő zsarátnokok több száz méterre is képesek elrepülni és meggyújtani az ott található növényzetet. (MTI)

A mérőpontok közül Siófoknál a leghűvösebb a Balaton vize, ott csak 26,2 Celsius-fokra tudott még felmelegedni, Gyenesdiásnál viszont már 29,1 Celsius-fokban úszhatnak a nyaralók. Olyan meleg van, hogy még a Duna is 24-25 fokos (Bajánál 24.7, míg Budapestnél 25,7 fokot mértek).

A Velencei-tó vize Agárdnál 27,5 Celsius-fokos, a Tisza pedig 27,7 fokig is fel tudott melegedni Szegednél.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!