Felforrt a levegő egy meghibásodott vonaton a Keletinél, az ablak betörésével tudtak kijutni a rajta rekedt utasok

2022. július 1. – 13:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Utasokkal a fedélzeten húztak tárolóvágányra egy meghibásodott személykocsit csütörtök este a Keleti pályaudvaron. A félreállított kocsiban a klíma hiánya miatt felmelegedett a levegő, ezért egy utas végső megoldásként betörte a kocsi ablakát, majd az utasok a vésznyitóval kinyitották az ajtókat. A kitört ablak miatt rendőrségi helyszínelésre volt szükség, így a vonat csak hajnalban tudott elindulni – közölte pénteken a MÁV-Start Zrt.

A menetrend szerint 20:40-kor Zürichbe és Münchenbe közlekedő Wiener Walzer – Kálmán Imre nemzetközi vonaton műszaki hiba és a rendkívüli hőség miatt meghibásodott az energiaellátó berendezés, ezért nem volt áram a kocsiban. „A személykocsi helyett az utasok komfortja és biztonsága érdekében a MÁV-Start egy tartalék kocsit állított volna be. A kocsik rendezéséhez, a meghibásodott kocsi kihúzásához szükséges tolatási műveletet úgy kezdték meg, hogy utasok maradtak a fedélzeten” – áll a MÁV-Start közleményében.

Hozzáteszik: az eset részletes kivizsgálása azonnal megkezdődött, és a belső vizsgáltuk többek között kitér arra is, hogyan fordulhatott elő, hogy utasokkal a fedélzeten a tárolóvágányra húzták a meghibásodott kocsit.

Azt írják, az utasok kártalanítását teljes körűen biztosítják. Kérik az érintett utasokat, jelentkezzenek a MÁVDIREKT éjjel-nappal hívható telefonszámain vagy emailben. A MÁV elnézést kér az utasoktól az őket ért kellemetlenségek miatt.

A Telex megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte: „A rendelkezésre álló adatok szerint 2022. június 30-án este egy, a Keleti pályaudvarról induló vonat meghibásodott. Miután hangosbemondón elhangzott, hogy az utasok szálljanak le, a szerelvényt 22 óra körül kivontatták az állomásról, félreállították és áramtalanították. Több kocsiban azonban fennmaradtak az utasok, akik a vésznyitó elektronika segítségével tudtak leszállni. Az egyik kocsiban ez sem működött, innen végül az egyik ablak betörésével tudtak kijutni a bent rekedt emberek.”

A körülmények tisztázása érdekében a BRFK VIII. kerületi rendőrkapitánysága foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Frissítés: A történtek miatt a Technológiai és Ipari Minisztériumban működő Közlekedésbiztonsági Szervezet is szakmai vizsgálatot indított – közölte a minisztérium az MTI-vel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!