Jön a kánikula, harmadfokú hőségriasztást adtak ki

2022. június 24. – 14:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása alapján jövő hét hétfő (június 27.) 0 órától jövő csütörtök (június 30.) 24 óráig harmadfokú hőségriasztást adott ki. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot, írja közös közleményében az NNK és a katasztrófavédelem.

Egyúttal kérnek mindenkit, hogy a nagy melegben ügyeljenek a fokozott folyadékbevitelre. Célszerű kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 15 óra között senki ne tartózkodjon a napon, csak óvintézkedésekkel: fontos a bőrvédelem a megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával. Sok helyen magas, akár extrém magas is lesz az UV-sugárzás. Kérik, hogy különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók.

Az autóval közlekedők figyelmét arra hívták fel, hogy figyeljenek fokozottan, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11–15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot.

Jó tudni, hogy a nagy melegben megnőhet a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert ilyenkor légdugó alakulhat ki a kéményben. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiákhoz is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Az Időkép előrejelzése szerint szinte egész jövő héten embert próbáló meleg lesz, a legforróbb tájakon 37-38 fok jön. Bár már már most is nagy a szárazság, amit jól mutat, hogy hat megyében tűzgyújtási tilalom is van, a legnagyobb hőségre délen és az aszály sújtotta alföldi tájakon kell készülni: a kapás növények öntözés nélkül teljesen elpusztulhatnak. Az éjszakák sem mindig hoznak majd enyhülést, legtöbbször nem megy 20 fok alá a hőmérséklet olyankor sem. Felfrissülést hozó záporokra legkorábban a hét közepén lehet majd számítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől