Két újabb lajtos kocsi érkezik Solymárra a vízhiány kezelésére

2022. július 1. – 09:19

frissítve

Két újabb lajtos kocsi érkezik Solymárra a vízhiány kezelésére

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője Solymáron a vízhiánnyal kapcsolatban. Azt mondta, hogy kérésére a honvédelmi miniszter újabb két darab, 8 köbméteres lajtos kocsit küld a településre, hogy fel tudják tölteni a víztározókat.

A vízművek szakembereivel történt egyeztetésen úgy döntöttek, hogy a Kerekhegyen élők érdekében, a Jókai utcai tározóból átirányítják a Kállai utcai tározóba a vizet, hogy oda is jusson, ahol 3-4 napja nincs. A szakemberek szerint ha négy kocsi tölti a tározókat, akkor elegendő víz tud feljutni a vízhiányos területekre.

Ha kell, akkor elé állok, én innen autót nem akarok elengedni

– jelentette ki a képviselő arra a kérdésre, hogy meddig marad a négy lajtos kocsi a településen.

„Folyamatosan számokat kérek, időnként kapok, időnként nem, de tettünk lépéseket előre. Azt mondják a szakemberek, hogy ha a négy autó folyamatosan dolgozik, akkor időszakos jelleggel mindenhol lesz víz” – mondta Menczer Tamás. „Az a célunk, hogy olyan helyzet ne alakuljon ki, hogy 3-4 napig ne legyen víz” – mondta. Menczer Tamás ismét felhívta a lakosság figyelmét a takarékos vízfogyasztásra, és azt kérte, hogy ne ivóvízzel töltsék fel a medencéket, és ne azzal öntözzenek, mellőzzék az autómosást, a járófelületek, utak, járdák locsolását.

„Nincs befolyásom az időjárásra, és korlátozott befolyásom van arra, hogy a lakók hogyan viselkednek” – mondta a képviselő arra a kérdésre, hogy meddig tart a vízhiányos állapot.

Éjjel hiába hordták a vizet a lajtos kocsik, nem jött víz a csapból reggel

Éjszaka hiába hordták a lajtos kocsik a vizet a tározókba, péntek délelőtt továbbra sem volt víz Solymár magasabban fekvő részén, ahol már hétfő délután is hiába nyitották ki a csapokat.

„Katasztrofális a helyzet, pedig éjszaka lajtos kocsis utántöltés folyt, ettől azt vártuk, hogy megindul a vízellátás, de ez nem történt meg”

– mondta a Telexnek Solymár polgármestere.

„Hiába került be 160 köbméter vagy még több víz is a tározóba, nem tudják, hogy a szivattyúk miért nem kaptak elég vizet” – mondta péntek reggel Szente Kálmán. A polgármester elmondása szerint a kerekhegyi területen hajnalban néhány óráig volt víz, aztán elapadt. „Már nem tudom komolyan venni azt, amit a vízművek mond” – mondta Szente Kálmán.

A polgármester a csütörtök esti lakossági fórumon azt mondta, péntekre lesz víz a magasabban fekvő területeken. A lakók továbbra is lajtos kocsikból juthatnak vízhez, hogy tudjanak mivel fürdeni, mosni, vécét öblíteni, és legyen ivóvizük is. A helyzet körülbelül ezer háztartást, háromezer embert érint.

A solymári önkormányzat szerdán rendelt el vízkorlátozást Solymár magasabban fekvő részén, a Kerekhegyen. A helyzetről csütörtökön helyszíni riportban számoltunk be, ezt itt olvashatják el újra.

A helyi operatív törzs most is egyeztet a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. szakembereivel, a katasztrófavédelem szakembereivel és Menczer Tamás fideszes országgyűlési képviselővel is. „Dolgozunk” – válaszolta a Telex megkeresésére a képviselő, és későbbre ígért tájékoztatást.

Kerekhegyen indul a 4. nap víz nélkül, 38 fok lesz

Több helyi lakos is írt a Telexnek arról, hogy már negyedik napja nincs víz a solymári Kerekhegyen, ami kb. 330 méter magasan van. „Negyedik napja nincs egy csepp vizünk sem. Oké, hogy eljárunk ismerősökhöz mosni, mosogatni, fürdeni, de a wc három gyerek mellett a legégetőbb probléma mindannyiunknak szerintem” – írta egy helyi lakó. Több olvasónk is azt írta, hogy elsősorban a vécéhasználat okoz gondot, és nem értik, hogy miért nem helyeznek ki mobilvécéket az érintett területen.

Egy másik olvasónk azt írta, hogy a Hutweide és a Mező utcában már van víz, normál nyomással.

A vízhiány miatt a DMRV a következő utcákban biztosít vízellátást:

1. Berzsenyi u. – Kölcsey u. sarok

2. Budai Nagy Antal u. – Kisfaludy u. sarok

3. Mészégető u. – Méhes utca sarok

4. Barlang utca – Ásvány utca sarok

5. Katona J. u. – Hársfa u. sarok

6. Vörösmarty u. 47.

7. Budai Nagy Antal u. 20.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!