Felső határt szabott a kormány az üzemanyagárra

2021. november 11. – 10:43

frissítve

Felső határt szabott a kormány az üzemanyagárra

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délelőtt újra jön a kormányinfó, melyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelenti a kormány legfrissebb döntéseit, és válaszol a média aktuális ügyekben feltett kérdéseire is. Kövesse élőben a Telexen!

Mi is zárjuk közvetítésünket.

Az olyan külföldi vásárlásoknál, ahol a cég részben állami tulajdonban van, a magyar állam tekintettel szokott lenni az adott kormány véleményére.

– reagált Gulyás arra a sajtóhírre, miszerint Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter nem támogatja, hogy a magyar MVM-é legyen Szlovákia egyik legnagyobb energiaszolgáltatója, a Közép-szlovákiai Elektromos Közművállalat (SSE) részvényeinek 49 százaléka. A magyar miniszter nem akarta kommentálni szlovák kollégája elutasító nyilatkozatát, és kifejtette, hogy „a magyar kormány kiterjesztő módon értelmezi a szuverenitást”.

Hiszen azok közel harminc évvel ezelőttiek, akkor még nem azt jelentette például egy telefonos megfigyelés, mint amit ma, amikor már sokkal több adat van a készülékeken – vetette fel kollégánk.

Gulyás szerint ma már az adatok nagy részét nagy techcégek birtokolják, ők lényegesen több adat birtokában vannak, mint az államok. Ez, a cégek általi információgyűjtés sokkal kevésbé szabályozott, sokkal inkább szürkezóna.

– ismerte el Gulyás a Telex kérdésére, és utólag igazoltnak látja a magyar kormány álláspontját, mely – az Oroszország elleni 2014-es szankciókhoz hasonlóan – nem tartotta hatékony eszköznek a minszki rezsim elleni büntetőintézkedéseket. Gulyás azonban annak ellenére, hogy lát hatékony szankciós eszközt az EU kezében, nem érezte magát illetékesnek a kérdésben, és arról sem nyilatkozott, hogy a magyar kormány tett-e diplomáciai lépéseket a belarusz kormánynál.

– kérdezte kollégánk. Ezt vagy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy a magyar kormány engedélyezheti – válaszolta Gulyás, de konkrétumot nem mondott. Ha arra jut az Európai Gyógyszerügynökség, hogy ilyen korú gyerekeknek is lehet adni oltást, akkor bőséggel áll rendelkezésre vakcina Magyarországon.

– kérdezte a helyszínen telexes kollégánk. Gulyás szerint akkor, amikor az összes oltással kapcsoltban nyilvánosságra hozzák majd az erre vonatkozó adatokat.

Miért nem lehet tudni azt, hogy a kórházba került oltottak milyen arányban és mivel vannak beoltva. Gulyás egyetért az igénnyel, nyilvánosságra fogják hozni ezeket az adatokat.

„És úgy érzi, hogy nem jelent nemzetbiztonsági fenyegetést (például nem terrorista)?” – jön a kérdés a 444 részéről arra hivatkozva, hogy Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatása után újságíróknak beismerte, hogy a Belügyminisztérium vett az izraeli Pegasus kémszoftverből. Gulyás szerint a nemzetbiztonsági törvény szerint panasszal lehet élni, ha valaki úgy érzi, hogy jogtalanul figyelik meg, de emellett – a Fidesz többi politikusához hasonlóan – hosszasan igyekezett cáfolni, hogy Kósa szavai valóban azt jelentették, amit.

– mondta Gulyás arra, hogy Karcagon helyi és környékbeli diákoknak kötelezően részt kellett venniük az Elk*rtuk vetítésén.

A 444 újságírója a Martos Dániel-féle ügyre kérdezett rá, arról érdeklődött, folyik-e valamilyen vizsgálat. A miniszter arról beszélt, minden közbeszerzésnek megvannak a kritériumai, a miniszter reméli, hogy az érintett szervezetek ennek megfelelően jártak el.

Ha valóban fennáll a gyanú, akkor büntetőfeljelentést kell tenni – mondta Gulyás. Nem látja a miniszter, hogy hol lenne ebben a kormány szerepe. Csak feltételezések vannak, semmilyen érdemi gyanú nincs. Ha a cég bármilyen közterhet nem fizetett meg, vagy hasonló törvénytelenséget követett el, akkor eljárást kell indítani. De a konkrét esetben nem lát ilyet.

Semmilyen negatív üzenete nincs, mondta Gulyás, aki nem szereti az álszentséget. A klímavédelmi megállapodásokat be kell tartaniuk az országoknak, ez a lényeg.

Ezt azért kérdezték Gulyástól, mert a résztvevők négyszáz magánrepülőgéppel érkeztek a klímacsúcsra, ahelyett, hogy menetrend szerinti járatokkal mentek volna, ami kevesebb károsanyag-kibocsátással járt volna. Áder is különgéppel utazott.

A kormány nem tartja diszkriminatívnak azt, hogy egyéb üzemanyagokra nem terjed ki a 480 forintos korlátozás, mert így is „a társadalom 98 százalékának problémáját tudja kezelni”. Gulyás elmondta, hogy

bezárják azokat a benzinkutakat, melyek nem tartják be az árstopot.

Bár Brüsszelben bármire képesek, nem fognak tudni az atomenergia ellen fordulni, mert ugyan törekednek erre, de jó pár, nagyon fajsúlyos tagállam (köztük Franciaország) kéri az atomenergia tiszta energiaként való elfogadását, ennek Brüsszel nem fog tudni ellentmondani.

A kormány adatai szerint több olyan intézmény is van, ahol lényegében csak az egészségügyi okok miatt a koronavírus-vakcinától eltanácsoltak nem kaptak védőoltást.

De azt állította, jelenleg „bőségesen elegendő” a rendelkezésre álló kórházi ágyak, lélegeztetőgépek és az egészségügyi személyzet száma.

Gulyást arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy Bige László arról beszélt, annyi pénzt ad Márki-Zay Péternek, amennyit kér. A minisztert ez nem lepte meg, nem meglepő, hogy egy baloldali milliárdos támogat egy baloldali politikust.

De arra felhívta az érintettek figyelmét a tárcavezető, hogy a kampánytámogatásnak is megvannak a törvényi keretei, nem baj, ha erre is fordítanak figyelmet Bigéék.

Gulyás szerint abban a pillanatban, hogy magyarországi vagy uniós hatóságok engedélyezik az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus-oltását, a magyar kormány is elkezdi a gyerekek oltási programját. A gyerekek oltásával kapcsolatban felmerülő kérdésekre itt próbáltunk válaszokat keresni.

16 ezernél több 60 évnél idősebb ember kapott Sinopharm-oltást harmadik oltásként, ki döntött arról, hogy erre legyen lehetőség? – érkezett a kérdés. Azok a betegek, akik ezt az oltást kérték – mondta Gulyás.

De a 60 évesnél idősebbek esetén az adatok nem azt mutatják, hogy 60 felett annyira hatásos lenne. Gulyás szerint sokkal jobb, ha valaki kap valamilyen oltást annál, mint ha semmilyen oltást nem kap.

Gulyás arra a kérdésre válaszul, hogy várható-e a pedagógusoknál is olyan mértékű béremelés, mint az orvosoknál, felhívta a figyelmet arra, hogy január 1-én lesz pedagógus-béremelés, és ha a Fidesz 2022 tavaszán újból megnyeri a választást, az egyik első feladatuknak a pedagógus-bérfelzárkóztatást tekintik. Orbán Viktor pénteki Kossuth rádiós interjújában bejelentette, hogy jövőre 10 százalékos béremelésre lehet számítani, ami 2023-ban „látványosabb” lehet. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter azonban nem igazán örült a 10 százalékos béremelésnek, mert közben a minimálbér legalább 20 százalékkal emelkedik majd, és így más szektorok elszívó hatása miatt még nehezebb lesz a pályán tartani a kollégáit.

Lényegesen nagyobb mértékben emelte a kormány a minimálbért, mint amit az infláció indokolt volna. Az átlagos béremelkedés mértékéhez képest is jelentősebb a minimálbér-emelés mértéke.

Szögezte le Gulyás, de álláspontját nem fejtette ki bővebben. A kormány október 23-ra és halottak napjára is felfüggesztette az akkor érvényben lévő (meglehetősen szerény) járványügyi korlátozásokat.

– mondta Gulyás, ezért nem tudja, miért kellene kommentálnia a hírt. Az RTL riportere felhozta, hogy Király Júlia a kormányzat köreiből érkező nyomásra tette ezt. Onnantól, hogy a lemondás a saját döntése volt, nincs mit hozzáfűzni az ügyhöz – tette hozzá Gulyás.

– kérdezték a minisztertől. „Nem akarunk senkit eltanácsolni a maszkhasználattól” – válaszolta, de a legfontosabb az oltás. A meccsre egyébként védettségi igazolvánnyal lehet bemenni, de a maszk nem kötelező a több ezer drukker számára.

Belarusz pedig nem minősül biztonságos országnak, ezért az EU-nak a kibocsátó országhoz – azaz jelen esetben Afganisztánhoz – közelebbi országoknak kell támogatást nyújtania a menekültek befogadásához – ismertette a miniszter a kormány álláspontját a belarusz–lengyel határon generált menekültválságról, melynek hátteréről itt olvashat egy alapos elemzést.

Nem túl kedvezőek a járványügyi adatok, miért nem hallgat a kormány a szakértőkre, miért nem szigorítanak az előírásokon? – érkezett az RTL kérdése. „Ha szükség lesz majd rá, szigorítani fogunk” – mondta Gulyás. Nincs arra vonatkozó általános döntés, hogy a halasztható műtéteket felfüggesztik, csak azokban az intézményekben, ahol erre szükség van.

válaszolt Gulyás Gergely a HírTV „kérdésére”. A Papp László Budapest Sportarénába november 14-re szervezett MTV-gála nem titkoltan készül a kormány LMBTQ-ellenes intézkedései elleni tiltakozásra. Chris McCarthy, az MTV Entertainment Group Worldwide elnök-vezérigazgatója például azt mondta,

nagy megtiszteltetés az is, hogy kiállhatok az LMBTQ+ testvéreim mellett, amikor a 2021-es MTV EMA ünnepet Magyarországról közvetítjük.

Gulyás azonban azt mondta, „mi itt is azt tartjuk iránymutatónak, hogy szabadság van, legalábbi ebben az országban szabadság van – Európa más országaival ellentétben”.

– mondta Gulyás. Már nincs ehhez a pártcsaládhoz tartozó kormányfő jelenleg a kontinensen, kivéve Ausztriában. Bécstől nyugatra egyetlen néppárti miniszterelnök sincs, pedig korábban volt 8-9. Ez a következménye annak, hogy minden elvüket feladták a hatalom megtartása érdekében, de még a hatalmat sem sikerült megtartani.

„Biztos nem!” – mondta Gulyás. „Miért, van ilyen?” – kérdezett vissza Gulyás. „Van” – válaszolta a kormányközeli Hír TV riportere.

Két év alatt nem készült el a Városháza melletti park, amit megígértek. Most meg lebuktak azzal, hogy mérlegelték a Városháza eladását.

  • 3 millió Pfizer, és ebből folyamatosan érkezik az utánpótlás
  • 1 millió Moderna
  • 1 millió Jansen
  • 2 millió Sinopharm
  • a Szputnyik V gyakorlatilag elfogyott

Arra kitérő választ adott, hogy van-e valaki, aki Sinopharmot adat be magának, azt elárulta, hogy a beadott vakcinák kétharmada Pfizer.

Két megyéből is késve jelentették az adatokat. De ez vétkes hanyagság, ezért fegyelmi intézkedésekre is sor került. Egy nap egyszer jelenti a központba az adatokat egy kórház – mondta a miniszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!