A nemzetgazdasági átlagbért egy pedagógus 61 éves korára éri el

2021. október 29. – 12:16

A nemzetgazdasági átlagbért egy pedagógus 61 éves korára éri el
Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke – Fotó: Philip János/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter interjút adott az Inforádiónak, amiben elsőként arról beszélt, hogy nem jellemzőek a gimnáziumokban a koronavírusos megbetegedések, a szakképző iskolákban egy picivel több esetet regisztráltak.

A tanárhiányról elmondta, hogy a természettudományok és az informatika van a leggyengébb pozícióban, és ezen a területen nem várható változás. A kémia- és fizikatanárok átlagéletkora magas, és gyakorlatilag nem indultak új képzések, vagyis nincs utánpótlás.

Horváth szerint meglehetősen nagy a különbség a fenntartók által mondott és a szakszervezetek által jelzett létszámhiány között – utóbbiak tanévkezdéskor 10-12 ezerre tették a hiányzó pedagógusok számát –, de pontos számot ő sem tud mondani. Borúlátó, mert a végzett tanárok is sok esetben nem maradnak a pályán.

Az NPK elnöke nem igazán örült a 10 százalékos béremelésnek, mert a minimálbér legalább 20 százalékkal emelkedik majd, más szektorok elszívó hatása miatt még nehezebb lesz a pályán tartani a kollégáit. Súlyos gond, hogy a tanári béreket nem kötik a minimálbérhez, és már évek óta nem követi az inflációt sem.

A szakszervezetek 100 százalékos alapilletmény-növekedést kérnek, mert ez biztosan vonzóvá tenné a pályát. A nemzetgazdasági átlagbért, ami 440 ezer forint körüli összeg, egy pedagógus az előmeneteli rendszerben, 61 éves korára éri el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!