A szlovák miniszter nem támogatja az MVM részvényvásárlását, mert nem jönnek be neki a magyar kormány lépései

Legfontosabb

2021. november 10. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Richard Sulík gazdasági miniszter nem támogatja, hogy a magyar MVM-é legyen Szlovákia egyik legnagyobb energiaszolgáltatója, a Közép-szlovákiai Elektromos Közművállalat (SSE) részvényeinek 49 százaléka – írja a Paraméter.

Richard Sulík a szerdai kormányülésre tartva mondta ezt, a DenníkN pedig úgy tudja, erre két oka is van:

  • Nem látja az értelmét, hogy a Közép-szlovákiai Elektromos Közművállalat (Stredoslovenská energetika) egyik ország tulajdonából egy másik ország tulajdonába vándoroljon.
  • A magyar kormány utóbbi időszakban tett lépései nem jönnek be neki.

A közműszolgáltató részvényeinek meghatározó részét a Daniel Křetínský és Patrik Tkáč által irányított cseh EPH cégcsoport kínálja eladásra. A legkomolyabb érdeklődők között tartották számon a magyar MVM-et, amelyik rálicitált a már ajánlatot is tevő cseh ČEZ nevezetű vállalatra, de az érdeklődők között van a német E.ON is. A Közép-szlovákiai Energetikai Vállalat az ország harmadát látja el árammal, az átlagos éves nyeresége 100 millió euró körül mozog, így az eladási ára az 1 milliárd eurót (kb. 362 milliárd forint) is meghaladhatja.

A Paraméter azt írja: a csehek 900 millió eurót ígérhettek a részvénycsomagért, amely összeget a magyar állami vállalat vagy 300 millió euróval megfejelt, felnyomva az SSE árát majdnem 1,2 milliárd euróra.

Richard Sulík korábban azt mondta: szerinte az állam nem jó tulajdonos, és kész tárgyalni az MVM-mel is. A miniszterre ugyanakkor a kormánypárt néhány politikusa, az ellenzék legerősebb pártja és az egyik befolyásos munkáltatói szervezet is nyomást gyakorolt. Tomáš Malatinský, a Szlovák Munkáltatói Szervezetek Szövetségének (AZZZ) vezetője azt mondta: egyenesen Szlovákia polgárainak arcul köpésével érne fel az, ha eladnák az SSE 49 százalékos részét egy szomszédos ország állami vállalatának.

Mint korábban megírtuk, a háttérben érdekes üzleti összefonódások vannak. Daniel Křetínský cseh milliárdos be szeretne szállni a West Ham United focicsapatába, és emiatt szeretné eladni a magyar MVM-nek az SSE-ben lévő energetikai részesedését. Az MVM nagyon szeretné ezt az érdekeltséget. A magyar áramóriásnak Csehországban már erős pozíciója van az Innogy birtoklásával, és éppen egy magyar–szlovák–cseh „hálózat” kiépítésén dolgozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!