Magyar állami deallel szerezne pénzt egy cseh milliárdos, hogy beszálljon a West Ham United futballklubba

Legfontosabb

2021. november 2. – 12:57

frissítve

Magyar állami deallel szerezne pénzt egy cseh milliárdos, hogy beszálljon a West Ham United futballklubba
Daniel Křetínský – Fotó: Thomas SAMSON / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A régióban van egy cseh üzletember, Daniel Křetínský, akinek a vagyona immár egyedül is bőven veri Csányi Sándorét és Mészáros Lőrincét együttvéve. Egyre stabilabb a szóbeszéd, hogy azon a pénzen vásárolná be magát a Premier League egyik csapatába, amit az MVM-től kap Szlovákia második legnagyobb áramdisztribútorának kisebbségi tulajdonáért.

Daniel Křetínský cseh milliárdos üzleti súlyát magyar mértékkel nehéz leírni, mert nálunk nincsenek ilyen gazdag és ennyire globális alakok. A 46 éves, brnói illetőségű jogász-üzletember egy topértelmiségi családba született (felmenői neves professzorok, jogászok), ő maga pedig ma már egy valóban teljesen nemzetközi üzletember, nem is szereti, ha csak kelet-európaiként tekintenek rá.

Mindenevő Daniel

Křetínskýt a két legismertebb titulusa Csehországhoz köti – egyrészt 94 százalékban övé az EPH, a régió egyik legértékesebb energetikai cége, másrészt ő a Sparta Praha focicsapatának elnöke és 40 százalékos részvényese –, de emellett tényleg rengeteg nagy nyugati érdekeltsége is van.

Michal Tomeš, a cseh Denik N újságírója szerint azért még mindig főleg az energiaszektorban erős, vezetékei, nagy erőművei, így a Mehrum német szénerőmű, cseh és szlovák disztribútorok vannak a birtokában, de nagyon sokat fektetett a médiába, az e-kereskedelembe és egy csomó nemzetközi cégbe.

  • Övé a francia Le Monde 49 százaléka,
  • kisebbségi részesedései vannak a brit és a holland postában,
  • már 40 százaléka van a 100 ezer főt alkalmazó, eredetileg német, de multinacionális, itthon is aktív Metro AG élelmiszerláncban, és itt deklaráltan többségre tör,
  • de szívesen szállt be, majd részben szállt ki olyan nagy cégekbe is, amelyek a Covid miatt leértékelődtek, így a Foot Locker cipőláncba, a Macy's, a Sainsbury's vagy a spanyol Eroski, illetve a francia Casino cégekbe, ezekben az üzletekben sokszor a szlovák Patrik Tkáč volt a társa, akivel van egy VESA Equity nevű befektetőcége.

Most a West Ham United van soron

A cseh milliárdos most a Premier League egyik legjobb, bár talán kevésbé ismert futballcsapatát, a kelet-londoni „kalapácsosokat”, vagyis a West Ham Unitedet vette célba. E sorok írásakor (november 1.) a csapat negyedik volt az angol első osztályban, és ez nem csak egy véletlen előretörésnek tekinthető, hiszen az előző idényben is hatodik lett a klub.

A kultikus WHU-nak olyan híres szurkolói vannak, mint Barack Obama, Bruce Dickinson (Iron Maiden), Rod Stewart, Macaulay Culkin vagy Andy Murray teniszező. A West Hamnek ráadásul két neves cseh játékosa is van, Tomáš Souček és Vladimír Coufal, mindketten a West Ham és a cseh válogatott meghatározó tagjai.

Na de miért mondjuk, hogy magyar segítséggel, illetve egészen pontosan magyar állami segítséggel vásárolhat be a jelenleg 4 milliárd dollárosra becsült vagyonnal rendelkező üzletember a klubba?

Azért, mert a cseh és a szlovák, de még a magyar energetikai piacon is elterjedt, hogy az üzletember a magyar állammal készül egy nagy, eurómilliárdos tranzakcióra. Állítólag a második legnagyobb energetikai cégből, a zsolnai központú SSE-ből szállna ki, és a vevő a magyar MVM lehet.

West Ham játékosainak gólöröme az Európa-liga West Ham United és KRC Genk közötti mérkőzésen Londonban 2021. október 21-én – Fotó: Federico Maranesi / MI News/ NurPhoto / AFP
West Ham játékosainak gólöröme az Európa-liga West Ham United és KRC Genk közötti mérkőzésen Londonban 2021. október 21-én – Fotó: Federico Maranesi / MI News/ NurPhoto / AFP

A fő mozgásai

Történetünkhöz sok cseh és szlovák segítséget kaptunk, de mielőtt a most készülő lépésre részleteiben is rátérnénk, előbb mutassuk be, hogy Daniel Křetínský mitől zseniális, hogyan növeli folyton a vagyonát. Ahogy ismerői leírják, három dolgot nagyon tud.

  • Hitelt felvenni és számolni. Mivel mindig rendesen törleszti a hiteleit, könnyen kap nagy kölcsönöket is. Ha pedig ő kiszámolja, hogy egy egymilliárd eurós energetikai eszközt (vezetéket vagy egy szolgáltatót) 4 százalékos hitelből meg tud venni, de 6 százalékos hozammal tud működtetni, akkor megcsinálja a dealt, és keres rajta évi 2 százalékot, azaz 20 millió eurót (7 milliárd forintot). Ilyen üzlete pedig nem is egy van.
  • De nagyon jól tud a kelet-közép-európai átpolitizált tranzakciókon is extraprofitot realizálni. Ebben a térségben mindig vannak nagy politikai nekibuzdulások, állami ügyletek, reprivatizációk, regionális terjeszkedések, befektetések és „kifektetések”, Daniel Křetínský pedig odamegy, segít vagy éppen bekavar – de biztos, hogy nagyon sokat keres.
  • Illetve, ahogy már utaltunk rá, remek érzékkel szokott tőzsdézni. Ha egy részvénytársaság nehéz időszakot él át, például a Covid agyoncsapja az árfolyamát, az üzletember beszáll, ott is keres egy adag pénzt, majd kiszáll.

Cseh–szlovák hálózat

Prágában és Pozsonyban az hírlik, hogy Daniel Křetínský imád a magyarokkal üzletelni. Csehországban és Szlovákiában régóta tarol három, egymással ezer szálon együttműködő kör.

  • A PPF, vagyis Petr Kellner helikopterbalesetben elhunyt milliárdos (a régiónk messze leggazdagabb emberének) pénzügyi, távközlési, internetes csoportja, amely itthon a Telenor tulajdonosaként ismert,
  • az EPH, vagyis Daniel Křetínský energetikai birodalma,
  • és a J&T Group, a szlovák Tkáč testvérek pénzügyi csoportja.

Ez a három kör sokszor együtt dolgozik, közös befektetéseik is vannak, Daniel Křetínský volt például a J&T ügyvédje, illetve partnere is, ráadásul Petr Kellner lányának a párja (amit amúgy Petr Kellner állítólag nagyon nehezményezett). Anna Kellnerova amúgy alanyi jogon is ismert, mert cseh lovasként (díjugratóként) a tokiói olimpián is képviselte hazáját.

E három csoport mellett vannak további nagypályás, amolyan old school szlovák–cseh befektetők. Ilyen Andrej Babiš élelmiszeripari és műtrágyacsoportja, vagy Jaroslav Haščák és a Penta Group befektetései (ők is aktívak Magyarországon is, de mostani történetünkben nem szereplők).

A magyar szál

Na de hogyan találkozik a fenti csapat, vagyis Křetínskýék a magyar gazdasággal? 1993-ban a sztori úgy indult, hogy az egykori Csehszlovákia legrafináltabb pénzügyesei összeálltak, hogy egy mindenkinél gigantikusabb céget építsenek.

Két iskolai osztálytárs, Ivan Jakabovič és Patrik Tkáč Pozsonyban létrehozták a J&T csoportot (a cégnév a két vezetéknévből ered), majd bevették Patrik testvérét, Jozefet is, és elkezdtek hihetetlen üzleteket kötni.

Hamar kinőtték az egykori Csehszlovákiát, Oroszországban, Mexikóban, illetve a karibi térségben is mozgolódtak. Daniel Křetínský 1999-ben csatlakozott a J&T Grouphoz, amely egyre többször találkozott magyar ügyekkel is, hol ütközött a Mollal, hol segítette a Molt, egyszerű volt a szempont: mindig oda álltak, ahol több pénzt lehetett keresni.

Csiki-csuki

Amikor a Mol Nyrt. például elkezdte nagy nemzetközi menetelését, elsőként szerette volna megvenni a szlovák Slovnaftot, ám ez a brókercég keresztbe feküdt, emlékezetes csaták indultak, az egyik közgyűlésen állítólag még egy pisztoly is előkerült. Erről itt olvasható a Portfolio.hu egykori cikke.

Ám ha azt gondoltuk, hogy ettől örökre megromlott a sok pénzt kereső Daniel Křetínský és a magyar cég viszonya, tévedünk, mert nem ez történt. Pár évvel később Horvátországban, a J&T Group már a Mol mellett kavart a horvát állam elleni részvényesi harcban az INA ügyében.

Aztán a J&T már nem csak „kavart”, de annyira megkedvelte az energetikát, hogy 2009-ben elhatározta, hogy jobban beszáll az akkor éppen alacsony olajárral sújtott szektorba. Az új cégnek (ez lett az említett EPH) végül Daniel Křetínský lett a felelőse.

Mellette az indulásnál benne volt az EPH-ban Petr Kellner is, az egész régió legvagyonosabb embere is. Az EPH-nak pedig nagyon komoly lett a politikai támogatottsága is, Szlovákiában és Csehországban mindenképpen, de jók voltak a cég orosz kapcsolatai is, például odafértek az egyik legfontosabb orosz–nyugati gázvezeték szlovák szakaszához, az Eustreamhez.

Křetínskýé lett a cég

Daniel Křetínský olyan jól sakkozott, hogy a többiek rovására hamarosan megszerezte az EPH-t, végül már 94 százalékos tulajdonos lett, és ő is elkezdett alanyi jogon is terjeszkedni, például médiabirodalmat épített.

Michal Tomeš szerint az üzletember Csehországban még ma is azért főleg az energiára (fűtésre) és a hulladékszállításra összpontosít (tulajdonosa az AVE cégnek, amely a közelmúltban történt törvényi változások fő haszonélvezője).

Illetve a Sparta Praha meghódítása mellett a Czech News Center médiacégnek is a többségi tulajdonosa lett (ez az ország legnagyobb médiacége, a Blesk bulvárlap, a Sport sportújság, az E15 gazdasági folyóirat kiadója). Emellett Csehországban társtulajdonosa a Mall.cz-nek, amelynek szintén tulajdonosa a PPF is, és amely az Alza fő helyi versenytársa az e-kereskedelem területén.

Verseny a Szlovák Villamosművekért

Említettük már, hogy a csapat hol a magyarok ellen, hol mellettük üzletelt, de pár éve volt egy minden eddiginél komolyabb csörte. Magyarország régóta szerette volna növelni a szlovák energetikai jelenlétét, de ez politikailag mindig nehézkes volt.

Egyrészt, miután a Mol már elvitte a helyi olajcéget, a Slovnaftot, jobban odafigyeltek a szlovák politikában, hogy ne legyen minden magyar, másrészt az elmúlt hetekben is megfigyelhettük, hogy amikor Magyarország földet, épületet, céget szeretne venni a szomszédban, az jó eséllyel helyi ellenérzést szül.

Slovnaft töltőállomás Presov közelében, Szlovákiában 2021. szeptember 23-án – Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / AFP
Slovnaft töltőállomás Presov közelében, Szlovákiában 2021. szeptember 23-án – Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / AFP

Ettől függetlenül a Mol és az MVM, vagyis a két nagy magyar energetikai óriás korábban együttesen megpróbálta megszerezni a Szlovák Villamosműveket (Slovenské Elektrárňe vagy rövidítve: SE) de az atomerőműveket, vízierőműveket, hőerőműveket birtokló és némi napenergiát is előállító cég pakettjéért vívott versenyben az EPH beelőzte a magyarokat.

Daniel Křetínský közben magyar erőműveket is vett, egy ideig birtokolta, de mára már eladta a Budapesti Erőművet.

Majd életének egyik legjobb döntése az volt, hogy az EPH-val beszállt a Mátrai Erőműbe is, az azt megvásárló Mészáros Lőrincék mellé.

Sőt, még irányítási jogot is szerzett a cégben, amit aztán Mészárosék megbántak, igen drágán kivásároltak a cseheket. Daniel Křetínský megint keresett egy csomó pénzt, és nem neki kellett később bajlódnia a szennyező szenes erőművel, igaz végül Mészáros Lőrincéknek sem, mert az állami MVM azóta megvette az Opus-csoporttól a Mátrai Erőművet.

A mostani tervek: SSE

Daniel Křetínskýnek azonban még mindig vannak potenciálisan értékesíthető eszközei, és természetesen megint örömmel várja a magyar érdeklődőket. A pozsonyi és prágai, de már Budapesten is elterjedt híresztelés szerint a West Ham Unitedbe tervezett gigantikus befektetés (állítólag 27 százalékot venne a cseh milliárdos elsőre a klubból) fedezete az EPH egy másik érdekeltsége, a zsolnai központú (tehát szlovák) SSE áramcég kisebbségi pakettjének eladása lenne.

Ma már túl nagy jelentősége nincsen, de Zsolna annyiban pikáns, hogy itt volt 16 éven át polgármester a szélsőségesen magyar- és cigányellenes politikus, Ján Slota, aki sorozatos botrányai után mára kikopott a szlovák közéletből.

Az SSE, vagyis a Stredoslovenská energetika a.s. Szlovákia második legnagyobb áramdisztribútora, a zsolnai, a besztercebányai és a trencséni térség egy részének szolgáltatja. 51 százalékban a szlovák állam, 49 százalékban az EPH tulajdonában áll. A cégben nem világos, hogy arra is van-e esély, hogy végül mindenki kiszálljon, vagy csak az EPH értékesítene, de az egyik kiszemelt vevő a magyar állami MVM lenne (mint lett végül a Mátrai Erőműben is). Az ügyben megkerestük az MVM-et, de még nem kaptunk választ, ha érkezik, természetesen közöljük.

Konštantín Čikovský, a szlovák Dennik N szerkesztője viszont megerősítette nekünk, hogy Szlovákiában valóban elterjedt már az energetikai piacon, hogy az MVM tárgyal az SSE 49 százalékára.

Az EPH amúgy Szlovákiában további jelentős részesedésekkel is rendelkezik az energiaszektorban. Az állammal együtt hasonló felosztásban (51 százalék az államnál, 49 százalék, illetve + menedzsmentjogok az EPH-nál) tulajdonosa az Eustream földgázvezetéknek, az SPP Distribúcia gázelosztó társaságnak, valamint 33 százalékos részesedéssel és további 33 százalékos opcióval rendelkezik az említett SE villamosenergia-óriásban, de övé a Nafta gáztárolók többsége is.

Azt hallottuk, hogy a szlovák piacon 1,2 milliárd eurós vételárról regélnek az SSE kisebbségi pakettjére, ami forrásaink szerint csak akkor érheti meg a vevőnek, ha végül az MVM valahogyan a többséget is meg tudja szerezni.

Az MVM nehéz helyzetben

Az MVM eközben nincs könnyű helyzetben, a hazai áram és gázpiacon most sok kellemetlensége, potenciális vesztesége van a magas árak miatt (részben ugyanis a cég szenvedi el a magas piaci gáz- és áramárak, valamint a limitált rezsiárak között feszülő veszteséget).

Ilyen piaci helyzetben eleve van feladat elég, de a magyar állam eléggé önsorsrontó módon éppen a súlyos energiapiaci zavarok és több folyamatban levő pénzügyi tranzakció (cégvásárlások és nemzetközi kötvénykibocsátás) közben még fokozta is a saját baját. Az MVM vezetése ugyanis pont ekkor változtatott – állítólag maga Orbán Viktor kormányfő kérésére –, és ez több ügyletben is zavart keltett; mint emlékezetes, Kóbor György korábbi első embert a Szerencsejáték éléről érkezett Czepek Gábor váltotta.

Az új vezető, Czepek Gábor érkezése lelassította a folyamatokat – hallottuk, mert ő egy hivatalosabb és persze lassabb vezetői stílussal próbálkozott (magázódást vezetett be, a mobiltelefonszámát eleinte nem adta meg, bürokratikusabb hivatali utakat kért), ami egy deal és egy másodpercek alatt változó energetikai környezetben nem működött, így aztán az új vezér állítólag már elég gyorsan „lazított”.

A piac úgy tudja, hogy a problémákat azért valamiképpen mégiscsak észlelte az állam, és annyiban nem volt rest felülbírálni a döntését, hogy az elküldött Kóbor György azért valamilyen tanácsadói szerepben továbbra is dolgozik a nemzetközi üzleteken, de például a személycsere miatt a folyamatban levő pénzügyi tranzakció (vagyis a nemzetközi kötvénykibocsátás) már meghiúsult.

Az MVM Balance Zrt. Észak-budai Kogenerációs Fűtőerőműve 2021. szeptember 20-án – Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Az MVM Balance Zrt. Észak-budai Kogenerációs Fűtőerőműve 2021. szeptember 20-án – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Máshova koncentrál

Michal Tomeš szerint az SSE amúgy kiszámítható, stabil üzlet, és ha Křetínský végül valóban kiszáll, az tényleg azt jelezheti, hogy máshol van szüksége a pénzre.

Az elmúlt években ugyanis már egyre inkább az e-kereskedelemre és bizonyos klasszikus iparágakra koncentrált, de az nem valószínű, hogy teljesen ki akarna vonulni az energiaszektorból.

Ráadásul a körülötte lévők továbbra is a szén és a fosszilis tüzelőanyagok szükségességéről szoktak beszélni, így az EPH-t még nem érte el a zöld paradigmaváltás. Igaz, Kelet-Közép-Európa legglobálisabb milliárdosa annyiban már megértette az idők szavát, hogy most éppen Németországban, Észak-Írországban és Olaszországban is gázerőműveket fejleszt, amelyek a most a rendkívül drága kiegyenlítő árampiacon jelenthetnek hasznos kapacitásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!