Felső határt szabott a kormány az üzemanyagárra

2021. november 11. – 10:43

frissítve

Felső határt szabott a kormány az üzemanyagárra

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délelőtt újra jön a kormányinfó, melyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelenti a kormány legfrissebb döntéseit, és válaszol a média aktuális ügyekben feltett kérdéseire is. Kövesse élőben a Telexen!

Miután a kormány eltitkolja a Covid-szövődményekkel kórházban kezeltek statisztikai adatait – elsősorban az oltatlanok arányát – az odavetett megjegyzésekből, és egyes orvos-szakértők nyilatkozataiból kell kihámozni az adatokat. Ezek azonban részben ellentmondanak egymásnak: Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta: négy egyetem adatai alapján csak oltatlanok vannak jelenleg lélegeztetőgépen. A professzor szerint 60 év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba emberek, olyan személy sincs, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna. Merkely egy másik nyilatkozatában azonban önmagának is ellentmondott, amikor arra utalt, hogy az idősek immunrendszere gyengébb, így ők ritkán az oltás ellenére is súlyosabb állapotba is kerülhetnek. Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa ráadásul saját tapasztalatai alapján az ATV Híradónak azt mondta, hogy minden tizedik oltatlanra jut egy oltott, aki a kórházban van.

Gulyás nem igazán oldotta fel az ellentmondásokat, de leszögezte:

Bármelyik adatból indulunk ki, 9-10-szer, de lehet, hogy 100-szor nagyobb az esélye a súlyos megbetegedésnek az oltatlanoknál.

Gulyás azt mondta, jelenleg nincs teljes adatbázisa a kormánynak, de reméli, hogy a következő kormányinfón már képes lesz átfogó adatokat bemutatni.

Mit gondol Wahorn kijelentéseiről? – kérdezték Gulyástól. Minden jóérzésű ember elfogadhatatlannak tartja az ilyen jellegű megnyilatkozásokat – mondta Gulyás.

A minisztert arról kérdezték, le kéne-e mondania Demeter Szilárdnak a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztjáról, miután a magyar kultúrpolitika egyik meghatározó irányítója a Telexnek adott interjújában kijelentette, gyűlöl színházba járni, és hogy kukázná a magyar irodalom 80 százalékát. Gulyás Gergely azonban nem érzi magát elég kompetensnek ahhoz, hogy „kulturális vitákban” vegyen részt.

Államtitoksértés volt Kósa Lajos részéről, hogy elkotyogta, hogy a Belügyminisztérium vette meg a Pegasus-kémszoftvert? Ezt a hatóságoknak kell megállapítaniuk – mondta Gulyás. Egy állam soha nem árulja el, hogy milyen technológiát használ a lehallgatásokhoz, titkos megfigyelésekhez. Jogellenes titkos információgyűjtés nem volt 2010 óta – mondta Gulyás.

„A Fidesz-frakcióban mindenkitől elvárjuk, hogy be legyen oltva” – mondta Gulyás, és ő úgy tudja, hogy a Fidesz frakcióban mindenki be van oltva. De a képviselők esetében ezt általánosan nem lehet kötelezővé tenni alkotmányjogi okokból. A kérdést azért kapta a miniszter, mert az országgyűlési dolgozók számára kötelezővé tették az oltást.

– kérdezte az ATV riportere Gulyástól. A miniszter azt kérte, hogy bővebben fejtse ki, mire gondol. Az orosz egészségügyi miniszter ismertette a Szputnyik vakcina hatékonyságára vonatkozó adatokat, ezt a magyar kormány miért nem tette meg eddig? – érkezett a kérdés.

Gulyás szerint van egy olyan magyar tanulmány, ami egységesen, világosan megállapítja az összes itthon alkalmazott vakcina hatékonyságát, és más fontos adatokat is, amit az előző hullámok során nyilvánosságra hoztak, és most is arra kérték a Népegészségügyi Központot, hogy hozzák azokat nyilvánosságra. Az összes vakcinára vonatkozóan nyilvánosságra fogják hozni a legfontosabb hatékonysági adatokat.

A Szputnyikra vonatkozó adatokat, amiket az orosz miniszter említett, valóban a magyar hatóságok küldték nekik, más hatóságoktól, más vakcinákra vonatkozóan nem érkezett ilyen kérés a magyar hatóság felé.

Gulyás újságírói kérdésre tisztázta, hogy a benzinre és a gázolajra is vonatkozik az üzemanyagárak 480 forintos maximalizálása. A korlátozás november 15-én lép életbe, az intézkedést három hónap után vizsgálja felül a kormány (azaz legalább ennyi ideig fog tartani).

Napi 1000 fölött jár már az illegális határátlépések száma, ezért meg kell erősíteni a magyar határ védelmét. Ehhez az Európai Bizottságtól is pénzügyi hozzájárulást kérnek.

A rezsiárakkal kapcsolatban a kormány azt állapította meg, hogy Európában nagyon súlyos a helyzet, a földgáz ára például 400 százalékkal emelkedett. Az európai országok nem tudták elkerülni a rezsiválságot, Magyarország viszont fenntartja a szabályozott árat, mert a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak is ez az érdekük. A magyar gazdaságnak ez versenyképességi előny.

A benzinárakat is tanulmányozták, nálunk még mindig az olcsóbbak közé tartozik a kontinensen, alig van pár ország, ahol kevesebbe kerül az üzemanyag, mint nálunk. Viszont az infláció is nagyban függ a benzinártól, ezért 480 forintos literenként áron maximálják az árát.

Gulyás szerint a tetőzés az oltási program lendületétől is függ majd, és a sajtó segítségét is kérte a koronavírus elleni oltás népszerűsítésében.

A pedagógus-szakszervezeteket pedig arra kérik, hogy tagjaikat ösztönözzék az oltás felvételére.

A járványügyi adatok ismertetése után Gulyás Gergely a harmadik, megerősítő oltás fontosságáról beszélt, fél év elteltével csökken a védettség mértéke, ezért nagyon ajánlott a harmadik oltás. Kötelező oltást továbbra sem rendel el a kormány, de a munkáltatóknak megadta a lehetőséget arra, hogy ezt előírják a dolgozóiknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!