Az orosz miniszter előbb tud a Szputnyik V magyarországi hatékonysági adatairól, mint a hazai nyilvánosság

2021. november 11. – 06:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a magyar kormány még nem hozta nyilvánosságra, az orosz egészségügyi miniszter Magyarországról kapott adatokra hivatkozva számolt be a Szputnyik V hatékonyságáról. Murasko szavai szerint az orosz vakcinával beoltottak 0,4 százaléka betegedett meg a koronavírus miatt.

Igaz, a TASZSZ hírügynökség által idézett nyilatkozat szerint a miniszter szavai kissé elnagyoltak:

„A napokban kaptunk adatokat Magyarországról, ahol több mint egymillió embert oltottak be a Szputnyik V vakcinával, és csak 0,4 százalékuk lett beteg a Covid–19-től. Ma pedig a többféle vírusvariáns közepette is elmondható, hogy az oltottak megbetegedési aránya nem haladja meg a 3-4 százalékot, ami nagyon jó eredmény.”

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter egy szentpétervári fórumon – Fotó: Alexei Danichev / SPUTNIK / AFP
Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter egy szentpétervári fórumon – Fotó: Alexei Danichev / SPUTNIK / AFP

Nem világos, hogy az idézet végén miért „3-4 százalékról” beszél a miniszter, ha a magyarországi adatok alapján 0,4 százalékos megbetegedési arányt említ meg. A „3-4 százalékot” ezután Oroszországra vonatkoztatva is megismétli a tudósítás a miniszterre hivatkozva, ennek alapján ennyien betegednek meg az oltottak között a vírus delta variánsával.

A Murasko által hivatkozott magyarországi adat azonban azért is nehezen értelmezhető, mert az összes, Szputnyikkal beoltottra vonatkozik – márpedig eleve nem mindenki találkozik a vírussal, így a 0,4 százalék hatékonysági adatként kevéssé hivatkozható. (Ehhez egy adott mennyiségű oltottat és azonos mennyiségű oltatlan kontrollcsoportot vesznek számításba, a hatékonysági adatot pedig az adja meg, hogy mennyien betegednek meg az egyik és mennyien a másik csoportban.)

Nem világos az sem, hogy a miniszternek honnan van megbetegedésre vonatkozó adata Magyarországról – ilyen szintű adatokat a kormány a hazai nyilvánossággal nem közölt. De nem világos az sem, hogy milyen fokozatú megbetegedésekre gondolt. (A tudósítás a miniszter beszédére hivatkozva ráadásul egyszer „fertőződést” említ, ami nem azonos a megbetegedéssel, hiszen az előbbi tünetmentességet is jelenthet.)

Oroszországban a koronavírus negyedik hulláma minden korábbinál magasabb, a miniszter szavai szerint a 143 milliós országban 1,33 millióan vannak „orvosi megfigyelés alatt”, ebből jelenleg 258 ezren vannak kórházban, 30 ezren súlyos állapotban.

Az országban ugyan a legelsők között jelent meg bejegyzett vakcina a koronavírus ellen, és az oltás széles körben elérhető volt – Oroszország háromféle, de kizárólag hazai fejlesztésű, adenovírussal operáló vakcinát használ –, az oltási hajlandóság azonban alacsony. Murasko szerint a lakosság 53 százaléka kapott egy oltást, 4 százaléka pedig újraoltatta magát.

A miniszter hangsúlyozta, hogy fontos lenne, hogy a lakosság minél nagyobb arányban oltassa be magát. Murasko emellett érvelve elmondta: ő maga 17 oroszországi régió kórházában járt és „egyetlen beoltott pácienst sem látott az intenzíven”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!