Kötelező lesz az oltás az Országgyűlésben az alkalmazottaknak

2021. november 10. – 18:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás beadása a magyar Országyűlésben, írja az Azonnali egy hírlevélre hivatkozva, amit az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója, Such György küldött ki az érintetteknek.

Frissítés 19:15: Cikkünk eredeti megjelenésekor tévesen azt írtuk, hogy a képviselőknek is kötelező lesz az oltás. Such György azonban a cikkünk megjelenése után jelezte, hogy csak az alkalmazottakat kötelezik a védőoltás felvételére, a képviselőket ugyanis nem kötelezheti erre az Országgyűlés Hivatala. A képviselők ugyanis nincsenek munkaviszonyban az Országgyűléssel, és csak jogszabályban kötelezhetik őket az oltás felvételére.

A levél szerint 2021. december 31-ig az Országgyűlés minden alkalmazottjának kötelező lesz beoltatnia magát valamelyik koronavírus elleni vakcina legalább egy dózisával, az erről szóló igazolást pedig be is kell mutatni a parlament hivatalának. Csak azok mentesülnek a védőoltás felvétele alól, akik egészségügyi okokból nem kaphatnak, és erről orvosi szakvéleményt is mutatnak.

Ha valaki nem oltatja be magát, akkor 2022. január 1-től fizetés nélküli szabadságra küldik őket, ezt távmunkával sem válthatják ki, és az oltás felvételéig nem lesznek jogosultak a teljes körű egészségügyi ellátásra sem. „Valamennyi alkalmazott biztonsága, valamint az egészség és élet megóvása érdekében kérem szíves együttműködésüket” – zárta üzenetét a hírlevélben Such György.

Gulyás Gergely még október végén jelentette be, hogy a munkaadók lehetőséget kapnak arra, hogy előírják az oltást a munkavállalóiknak a munkavégzés feltételeként. Több önkormányzat, például Budapesten a XII. és a XVI. kerület élt is a lehetőséggel, és kötelezővé tették az oltást, de így döntöttek a honvédségnél és az ELTE-n is.

A kormány döntése ellen a nagyobb pártok közül csak a Mi Hazánk lépett fel aktívan: ők már nyár óta azzal kampányolnak, hogy a koronavírus elleni oltásokat ne tegyék kötelezővé, a jövő hétre pedig tüntetést is szerveznek az Alkotmánybíróság elé.

Igaz, a Mi Hazánk korábban már jelezte, hogy a párt minden parlamenti képviselője megkapta a vakcinát.

Ahogy arról beszámoltunk, Kósa Lajos még hétfőn posztolt Facebook-oldalán arról, hogy elkapta a koronavírust. Az országgyűlési képviselő arról beszélt, „tűrhető” az állapota, de az orvosai szerint védőoltás nélkül „csúful járt volna”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!