A Fidesz valamiért szem elől tévesztette a leginkább oltásellenes ellenzéki pártot

Legfontosabb

2021. augusztus 2. – 14:03

A Fidesz valamiért szem elől tévesztette a leginkább oltásellenes ellenzéki pártot
Dúró Dóra független képviselő felszólal a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 29-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Mi Hazánk hetek óta nyíltan kampányol a gyerekek oltása ellen, és amióta bejelentették az egészségügyi dolgozók kötelező oltását, az ellen is. A párt üzenetei erősen relativizálják a vakcinák hasznosságát, a Fidesz mégsem vádolja oltásellenességgel Dúró Dóráékat. Nem úgy, mint az ellenzéki összefogás pártjait: tavasszal, a harmadik hullám alatt a csapból is azt folyt, hogy Gyurcsányék le akarják beszélni az embereket a vakcináról. Ennyire félne a kormánypárt a Mi Hazánktól, ahogyan azt az exjobbikosokból alakult párt állítja – vagy inkább politikai számításból hagyják szó nélkül az oltásellenes sablonokra rímelő megnyilvánulásokat?

Jól emlékezhetünk még: a járvány harmadik hulláma alatt a csapból is az folyt, hogy az ellenzék/baloldal oltásellenes: ahol csak lehetett, erről beszéltek kormánytagok, fideszes politikusok és kormányközeli megmondóemberek. Telefonos és online kampány is indult „az ellenzék oltásellenes” narratíva sulykolására, a Facebookon fizetett hirdetésként pörgött a Fidesz gyurcsányozós videója. Április 2-i rádióinterjújában Orbán Viktor azt fejtegette, hogy az ellenzék azért beszéli le az embereket az oltásról, hogy többen haljanak meg, amitől gyengül a kormány.

Erre Áder János köztársasági elnök is rácsatlakozott nagypénteki ünnepi beszédével, amiben úgy fogalmazott, hogy „jó lenne, ha mindenki tudatosítaná magában, hogy a járvány nem lehet öncélú politikai játékok, a politikai haszonlesés és az alpári beszólásokban való versengés ideje”. De még a hivatalos koronavírus-tájékoztató oldalon (ahol minden reggel közlik a friss fertőzöttségi és halálozási adatokat) is megjelent a kormány közleménye, miszerint „Gyurcsány Ferenc vezetésével a baloldal oltásellenes kampányt indított”. Hasonlóan heves támadásokat kapott Karácsony Gergely a főváros által végzett antitestvizsgálat miatt: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter félelemkeltéssel és az emberek becsapásával vádolta a budapesti főpolgármestert.

Ellenzik a gyerekek oltását, mert rájuk nem is veszélyes a vírus

Hogy az ellenzék oltásellenességéből mi az igaz, arról ebben a cikkünben írtunk részletesen. Röviden a lényeg: a kormány gyakorlatilag egyenlőséget tett az oltásellenesség és aközé, hogy az ellenzéki pártok többször is felszólaltak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem engedélyezett kínai és orosz vakcinák ellen, a transzparenciát és az alapos vizsgálatokat hiányolva. Valójában az ellenzéki pártok egyszer sem szólították fel az embereket az oltás elutasítására, sőt, április elején közös videóban buzdítottak az oltás felvételére.

Van viszont egy ellenzéki párt, amelyik hetek óta nyíltan kampányol a gyerek beoltása ellen, megkérdőjelezi a koronavírus elleni oltások hasznát, a kormány mégsem vádolja oltásellenességgel.

Ez a párt pedig nem más, mint a Mi Hazánk Mozgalom, amelynek elnökhelyettese, Dúró Dóra június 10-i Facebook-bejegyzésében egy félrevezető számokkal operáló kimutatásra hivatkozva azt állította, hogy az oltás háromszor halálosabb a gyerekeknél, mint a koronavírus. „Üzenjük Orbán Viktornak: Hagyják békén a gyerekeinket!” – írta. (Ebben a cikkünkben mutattuk be, hogy miért félrevezető a Dúró Dóra által idézett adatsor.) Ezt az állítását az elmúlt hetekben többször is megismételte Dúró, például itt és itt, legutóbb pedig arról posztolt, hogy elfogadhatatlan, ha bizonyos munkakörökben (például egészségügyi dolgozók) kötelezővé tennék az oltást.

De Dúró Dóra férje és egyben a Mi Hazánk alelnöke, Novák Előd és Toroczkai László pártelnök is hasonló üzenetekkel kampányolt az elmúlt hetekben. Egy július 13-i posztban azt állította a párt, hogy a gyerekekre nem is veszélyes a koronavírus. Ez nem igaz: január végén 40 gyereket ápoltak a Heim Pál Gyermekkórházban koronavírus miatt, a harmadik hullám alatt megtöbbszöröződött a számuk, néhány hetes csecsemők is kerültek kórházba, és sajnos egy 14 éves lány is belehalt a fertőzésbe.

A Mi Hazánk lezárásellenes tüntetése Budapesten 2021 márciusában – Fotó: Bődey János / Telex
A Mi Hazánk lezárásellenes tüntetése Budapesten 2021 márciusában – Fotó: Bődey János / Telex

A Mi Hazánk egyébként nem tartja magát sem oltásellenesnek, sem vírustagadónak, a Telexnek küldött korábbi válaszukban azt írták: annak hívei, hogy a megfelelő tájékoztatás birtokában mindenki maga dönthesse el, a vírus vagy az oltás kockázatát vállalja. „Aki felnőttként úgy érzi, hogy rá fertőzésveszélyt jelenthet egy oltatlan személy, az önmagát beoltathatja. Mindenki dönthessen a maga sorsáról, ne diszkriminálják a másként gondolkozókat!” – olvasható a párt petíciójában. Ez a gondolatmenet egyébként nagyon erősen hasonlít a közepesen hardcore, vagyis a mikrocsipes/5G-s konteókat azért elutasító oltásellenesek érveire.

Mindezt tovább árnyalja például Dócs Dávid alelnök áprilisi nyilatkozata, amelyben úgy fogalmazott: „Folyamatosan derülnek ki visszásságok egyes oltóanyagok kapcsán, melyek közül van, ami az átlagnál lényegesen magasabb arányban okoz mellékhatásként egészségkárosodást vagy legrosszabb esetben elhalálozást is.” Ugyanebben a közleményben az oltás hasznosságát is relativizálta a Mi Hazánk politikusa, szerinte azzal, hogy a beoltottak is terjeszthetik a vírust, sok esetben veszélyt jelentenek az oltatlanokra. Nem véletlen, hogy a Medián februári felmérése szerint a párt szimpatizánsai körében jelentősen alacsonyabb az oltási hajlandóság, mint akár a kormánypárti szavazók, akár az ellenzéki összefogás pártjainak támogatói körében. A Mi Hazánk nemcsak a koronavírus elleni oltásoknak ment neki: tüntetést szerveztek a lezárások ellen, és az Alkotmánybírósághoz fordultak a szerintük diszkriminatív védettségi igazolvány miatt.

Fontos lenne a gyerekek beoltása

Hogy a Fidesz ennyire látványosan szó nélkül hagyja a Mi Hazánk viselkedését, amellyel az gyakorlatilag igyekszik lebeszélni az emberek az oltásról, azért is érdekes, mert tavasz óta az oltás a járvány elleni védekezés Szent Grálja a kormánykommunikációban. Nem számított, hányan haltak meg a vírus következtében, a hivatalos kommunikáció csak arra koncentrált, hogyan alakul a beoltottak száma, a korlátozások feloldásának ütemét is ehhez kötötték.

Bár Orbán Viktor szerint a járvány harmadik hullámát legyőztük, a veszély nem múlt el, hiába tűnhet úgy, hogy a nyár megérkezésével a vírus is szabadságra ment. Szakértők szerint a jóval fertőzőbb delta variáns miatt nagyon valószínű, hogy lesz negyedik hullám, éppen azért, mert elég magas az oltatlanok száma. (És a kormány is ezzel számol.) Tehát az, hogy minél többen oltassák be magukat, továbbra is kulcskérdés. És itt jön képbe a gyerekek beoltása, ami ellen Dúró Dóráék nagy erőkkel tiltakoznak.

Külföldi példák is azt mutatják, hogy az új variánsok megjelenése miatt fontos lenne a gyerekek beoltása, enélkül biztosan nem lesz meg az áhított nyájimmunitás. A járványkezelés szempontjából bezzegországnak tartott Izraelben az oltatlan gyerekek robbantották be újra a vírus terjedését. A magyar kormány is tisztában lehet ezzel, mert augusztus végére oltási kampányt hirdettek a 12–15 évesek körében. Egyébként nem túl népszerű ebben a korosztályban (vagyis inkább a szüleik között) az oltás, György István, az országos oltási munkacsoport vezetője nemrég azt nyilatkozta, hogy csupán 15 százalék kapta meg eddig a vakcinát. 390 ezer 12–15 éves van az országban, vagyis körülbelül 60 ezer gyereket oltottak be eddig, itt tehát van még bőven tartalék.

Az oltási program drasztikusan lelassult az elmúlt időszakban, az 5 millió beoltott is jó egy hónapos csúszással lett meg a kormány eredeti terveihez képest. A június elejére tervezett 7 millió beoltott pedig elérhetetlenül távolinak, sőt szinte lehetetlennek tűnik, mert vélhetően elértük az oltási hajlandóság plafonját. Gulyás Gergely május végén azt mondta, talán a 6 millió beoltott meglesz még valahogy, Orbán is ezt tartja reálisnak. Július 28-ig 5,61 millió embert oltottak be, úgy, hogy az 5,5 millió beoltott július 2-án lett meg, vagyis az azóta eltelt bő három hétben mindössze 111 ezren vették fel a vakcinát.

Egy gyermekorvos egy 12 éves fiút a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. június 23-án – Fotó: Balázs Attila / MTI
Egy gyermekorvos egy 12 éves fiút a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. június 23-án – Fotó: Balázs Attila / MTI

Persze kérdés, hogy egy, a teljes népesség körében 1 százalékos támogatottsággal bíró pártnak (a Republikon Intézet július elején ennyire mérte a Mi Hazánkat), mennyi hatása van az emberek oltási hajlandóságára – főleg most, hogy lassan mindenki beoltatta már magát, aki akarta. Mindenesetre a Mi Hazánk pont annak a korosztálynak a beoltása ellen kampányol félrevezető adatokkal és csúsztatásokkal, ahol elég rosszul állunk átoltottságban. Ez azért is baj, mert ahogy Ferenci Tamás biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense fogalmazott a Telexnek korábban: önmagában legitim vita lenne, hogy szükség van-e a gyerekek beoltására, van is olyan ország, ahol nem élnek ezzel. A szakértő megérti azokat a szülőket, akik konkrét adatokat szeretnének látni ahhoz, hogy erről döntsenek, csakhogy a felmerülő etikai-szakmai dilemmákra nincsenek egymondatos válaszok. A Mi Hazánk viszont ilyesmit sugall a „hagyják békén a gyerekeinket” -felütésű posztjaival.

Kiesett a pixisből a Mi Hazánk

A Fidesz és a Mi Hazánk viszonyának szempontjából is érdekes, amit most látunk oltásügyben. A 2018 nyarán alapított Mi Hazánkról az a kép alakult ki a közvélemény jelentős részében, hogy gyakorlatilag a Fidesz szatellitpártja. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy az ellenzéki politikusokkal ellentétben rendszeresen megszólalási lehetőséghez jutottak a kormánypárti médiában, az 2019-es EP-kampányban olcsón jutottak plakáthelyekhez, és helyenként az önkormányzati politikában is szorosan együttműködött a két párt. Más ellenzéki pártok vezető politikusaival szemben mindennaposak a kormányközeli sajtóban és a közösségi médiában a karaktergyilkos, lejárató kampányok, a Mi Hazánk esetében nem látunk ilyesmit.

De sokaknak volt gyanús az is, hogy nem volt tiszta, miből van pénze az újonnan alakult pártnak. (Minderről Fábián Tamás írt részletes cikket a régi Indexen.) A Fidesznek hasznos volt a Mi Hazánk felfutása, mert gyengítette az egyik legerősebb ellenzéki pártnak számító Jobbikot és vele az egész ellenzéki összefogást; másrészt a Mi Hazánkkal a Fidesz fel tudta mutatni, hogy a jobboldalon van náluk is szélsőségesebb párt.

Előző cikkünkben rákérdeztünk a Mi Hazánknál, hogy szerintük miért nem érte őket az oltásellenesség vádja. Válaszukban azt írták: a Fidesz fél, hogy egy másik erős párt is legyen a nemzeti oldalon, és ezért az utóbbi időben inkább nem vesznek tudomást a Mi Hazánkról. Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója másképpen látja ezt. Nincs annyira jelentős a Mi Hazánk, hogy a Fidesz érdemben reagáljon a párt oltásellenességgel kacérkodó megnyilvánulásaira, a kormánypárt legfőbb politikai ellenfele az egyesült ellenzék, ez határozza meg kommunikációjának irányát – mondta. Korábban a Fidesz nemegyszer médiahátszelet biztosított a Mi Hazánknak, mostanra ez némileg megváltozott, annyira hasonlót mond ideológiailag bizonyos kérdésekben (lásd a melegellenessé tett pedofiltörvény) a két párt, hogy a Mi Hazánk akár a Fidesztől is elszipkázhat szavazókat azzal, hogy még egy fokkal radikálisabb és szókimondóbb. Ezért sem érdeke a Fidesznek, hogy beemelje a közbeszédbe a Mi Hazánk üzeneteit, kvázi ingyen reklámot biztosítva nekik.

Másrészt a kormánypárt szavazói között is találni oltáselleneseket, vélhetően ezért sem támadják nyíltan Toroczkaiékat, tette hozzá Róna. Az elemző szerint a 2022-es választásokig már nem valószínű, hogy a Mi Hazánk újból olyan sok megszólalási felületet kapjon például a közmédiában, mint a megalakulása után. (A Hír TV-ben 8 percen keresztül beszélhetett Dúró Dóra a Meseország mindenkié című mesekönyv ledarálásáról tavaly.) Ez addig működött, ameddig a Mi Hazánk a Jobbikot gyengítette, a Jobbik politikája viszont annyit változott mostanra, hogy erre már sokkal kevésbé alkalmas az exjobbikosokból alakult párt.

A Fideszt is megkérdeztük, mi az álláspontjuk arról, amit oltásügyben mond a Mi Hazánk, és ezek alapján oltásellenesnek tartják-e Dúró Dóráékat. A választ teljes terjedelmében közöljük:

„Mindenki, aki a Magyarországon elérhető biztonságos és hatékony vakcinák ellen beszél, az oltásellenes, és hátráltatja a vírus elleni küzdelmet.”

A kormánynak is elküldtük ezzel kapcsolatos kérdéseinket, de nem kaptunk rájuk választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!