Néhány hetes csecsemők is kerültek kórházba a harmadik hullámban

2021. március 13. – 10:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben az elmúlt hat hétben megháromszorozódott a koronavírus miatt kórházi ellátásra szoruló gyerekek száma, nyilatkozta a Blikknek Dr. Szabó László, a kórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa. Korábban is voltak covid-pozitív betegeik, de többségük valamilyen egyéb gyerekbetegség miatt szorult kórházi ellátásra, kevés esetben jelentkeztek koronavírus-fertőzés okozta légúti tünetek.

Most viszont sokkal több olyan gyerek kerül hozzájuk, akinek tipikus covidos tünetei vannak: elhúzódó láz, nagyon rossz közérzet, szaglásvesztés, köhögés, tüdőgyulladás. Az orvos szerint emiatt az ellátásuk is hosszabbra nyúlt. Február óta három gyerek került lélegeztetőgépre, erre sem volt példa korábban. Szerencsére mindhármuk állapota javult, és lekerülhettek a lélegeztetőgépről. (A gyerekek és a koronavírus kapcsolatáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.) Január végén azt írtuk, hogy már 40 gyereket ápoltak a Heim Pál Gyermekkórházban koronavírus miatt, az átlagéletkoruk 8-9 év volt, többen voltak súlyos állapotban közülük.

Az orvos szerint a járvány korábbi szakaszaiban inkább serdülőkorú betegeik voltak, ez is megváltozott azóta: egyre fiatalabbak a betegeik, 2-3 hetes újszülöttek is vannak köztük.

„A szülők elkapják a koronavírust, a csecsemő ott él velük egy családban, és csakhamar nála is jelentkezik a láz, az étvágytalanság, a rossz közérzet, a PCR-tesztje pedig pozitív lesz. Csecsemőkorútól a 18 éves gyerekig minden betegünk van most.”

Ez egybe vág azzal, amit a felnőttek ellátásában lehet tapasztalni: egy kórházi Covid-osztályt vezető orvos beszámolója szerint míg az első és a második hullám idején többségben voltak az idősebb betegek, most arányaiban sokkal több a fiatalabb ember.

Azt nem vizsgálják, hogy melyik variáns okozta a megbetegedést, a Heim Pál Gyermekkórház orvosa szerint az ellátást sem befolyásolja ez. Arra következtetnek, hogy valamelyik változat állhat a megnövekedett esetszám mögött.

Az elmúlt félévben 50 gyereket kezeltek a koronavírus szövődményeként jelentkező, MIS-C (multisystem syndrome in children) névre hallgató gyulladásos immunreakció miatt, sokan kerültek intenzív osztályra. A MIS-C jellemző tünetei (hasfájás, légúti tünetek, bőrtünetek és kötőhártya-gyulladás) általában a koronavírusos megbetegedés után 2-3 héttel jelentkeznek. Részletesen ebben a cikkünkben írtunk a gyerekeknél jelentkező lehetséges szövődményekről. Azt még nem látják, hogy a harmadik hullámban hány gyereknél alakulhatnak ki szövődmények. Nem tartanak attól, hogy a betegszám növekedésével nem lesz elég férőhely a kórházban, 520 ágyuk van, szükség esetén át is tudnak csoportosítani ezekből.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!