Medián: Még a fővárosi Fidesz-szavazóknál is a kínai vakcina van az utolsó helyen

2021. február 10. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az országos átlaghoz képest magasabb az oltási hajlandóság a fővárosban, derül ki a Medián és a 21 Kutatóközpont által január végén készített 1000 fős fővárosi közvélemény-kutatásból, melyet a HVG heti kiadása mutat be részletesebben.

A 18 évesnél idősebbek között végzett felmérés alapján Budapesten minden második választókorú biztosan beoltatná magát, 37% mondja, hogy lehet, hogy élne az oltás lehetőségével, és csak 13% állítja biztosan, hogy nem kér semelyik vakcinából. Mindez országos szinten más képet mutat, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) január végi felmérése szerint ugyan javuló tendencia tapasztalható az oltási hajlandóságban, de a biztosan és talán oltók aránya így is csak 67% volt, szemben a budapesti 87%-kal.

A Medián kutatása több jelentős különbséget is talált élekor, illetve párthovatartozás alapján is. Amíg a 18-29 közöttieknél csak 34% mondja, hogy mindenképp beoltatná magát, addig a 65 évnél idősebbeknél ez a szám már 69%. A pártpreferenciát tekintve ugyanakkor nem az ellenzéki összefogás és a kormánypárt mögött állók között van a törés, hanem az egyetlen párthoz sem tartozók, a hagyományos pártokkal, a politikai elittel általában szemben álló szavazók, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk hívei, illetve minden más szavazó között van éles vonal. A biztos kormánypárti szavazók 58%-a oltatná be magát mindenképpen, az ellenzékiek közül 53% mondta ugyanezt, a párt nélküli vagy egyéb szavazók közül viszont csak 38% kérné mindenképp az oltást.

A sor végén a Sinopharm

Az oltástól nem elzárkózók között vizsgálva jelentős különbséget látni az egyes vakcinák támogatottságában. Az európai vagy amerikai vakcinát 84% adatná be magának, az oroszt már csak 43% támogatja, az Orbán Viktor által preferált kínait pedig csak 27%. Szavazótáborra bontva azt látjuk, hogy a kormánypárti választók 79%-a választaná a nyugati, 66%-a az orosz és csak 45%-a a kínait, amennyiben azt kínálnák neki. Az ellenzéki lista mögött állók 90%-a kérné a nyugati oltást, 29%-a az oroszt és 13%-a a kínait. Mindhárom vakcina esetén középen találhatók a pártnélküli vagy egyéb pártra szavazók: 83 százalékuk kérné a nyugati vakcinát, 40 az oroszt és 28 a kínait.

A magyarok oltási hajlandóságával és az oltások körüli állami kommunikációs káosszal ebben a videónkban foglalkoztunk részletesen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!