Orbán: A jövő héttől oltják azokat, akik regisztráltak

Másolás

Vágólapra másolva

Új szakasz kezdődik a koronavírus-járvány elleni védekezésben, a jövő héttől oltják azokat, akik regisztráltak, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. Eddig kétmillióan jelezték a kormányzati honlapon, hogy felvennék az oltást. Orbán Viktor azt mondta, ő megvárja a kínai vakcinát, abban bízik.

A legidősebbekkel kezdenek, azokat tudják behívni, akik jelentkeztek. Az egészségügyi dolgozók oltásával végeztek, most a szociális otthonokban élők és dolgozók vannak soron, és a hét végéig az ő oltásuk is befejeződik.

A csütörtöki kormányinfón jelentették be, hogy a jövőben minden olyan vakcina, amelyet a világban már több mint egymillió embernek beadtak, külön hatósági vizsgálat nélkül megkaphatja a magyar vészhelyzeti engedélyt. A Magyar Közlönyben meg is jelent az erről szóló rendelet, erről itt írtunk részletesen.

Orbán a leginspirálóbb országnak nevezte Szerbiát, ahol kínai vakcinával is oltanak, és az egész európai oltási rangsorban az elsők között vannak. „Szerbiában kipróbálják nekünk azokat a vakcinákat, amikkel nekünk még fenntartásaink vannak”, tette hozzá. Mindennap jelentést kap az ottani helyzetről.

Akármilyen nehéz is most, a szigorú szabályoknak maradniuk kell, ezt mondják a járványügyi szakemberek. „Húsvét tájékán radikálisan más helyzetben találhatjuk magunkat”, mondta Orbán, aki inkább annak a híve, hogy egyből nagyot nyissunk több kis lépés helyett.

„Fájó szívvel kellett igazat adnom a járványügyi szakembereknek, akik a szigorítást javasolták, ne áldozzuk fel az eddigi eredményeket”.

„Ha túl korán enyhítünk a korlátozásokon, akkor semmi sem érnek az eddig elért eredmények”, – tette hozzá. Szerinte az indulatok most másodlagosak, a döntéshozóknak hidegvérrel kell kezelniük a helyzetet.

„Nem az a döntő érv, hogy ki fog megharagudni” – mondta. Azt kérte, hogy ne tartóztassanak le senkit, válaszolta arra a kérdésre, hogy a vendéglátósok hétfői akciójára hogyan reagálnak majd a hatóságok. Egy csoport „Tüntetés az életért és a szabadságért” címmel szervezett demonstrációt vasárnapra a Hősök terére, másnapra pedig „tömeges üzletnyitást” terveznek.

Orbán szerint a gazdaságban most a munkahelyek megvédése a legfontosabb, a gazdaság újraindítása később jön. „A gazdaság újraindítását szolgáló akcióterv legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz, olyan egyetemfejlesztési program indul Magyarországon, amilyenre még nem volt példa, 1500 milliárd forintot fektetnek be a magyar egyetemekbe”, mondta a miniszterelnök.

Mint arról korábban írtunk, az egyetemeken modellváltás zajlik, amit a Semmelweis csütörtökön meg is szavazott. Január első napjaiban a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemek rektorait is behívták az Innovációs Minisztériumba (ITM), ahol Palkovics László miniszter közölte velük: saját kérésükre kikerülnek az állami fenntartásból.

A gyöngyösi polgármester esetéről megértően nyilatkozott a kormányfő, „elemi, emberi ösztön van mögötte, mert egy-két napon is múlhat az ember élete”. A jog majd elrendezi a helyzetet szerinte. Hiesz Györgyöt, Gyöngyös szocialista polgármesterét soron kívül oltották be Pfizer-vakcinával január 11-én. Bár többen követelték a távozását, nem mond le posztjáról. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón úgy reagált a történtekre, hogy elfogadhatatlan Hiesz György gondolkodásmódja, „nem előzheti meg egy közösség vezetője a közösség tagjait az oltás tekintetében, különösen akkor, ha ő nem tartozik a veszélyeztetett korosztályba”.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth Rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz. Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!