Március 1-jéig biztosan maradnak a korlátozások

2021. január 28. – 12:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtöki kormányinfó legfontosabb pontjai:

  • A kormány március 1-jéig biztosan nem enyhít a korlátozásokon, mert amíg nincs elég átoltottság, bármilyen enyhítés csak egy újabb járványhullámhoz és durvább szigorításokhoz vezetne.
  • A kormány saját hatáskörben 15 napra meghosszabbítja a rendkívüli jogrendet, Gulyás pedig arra kérte az országgyűlést, hogy azt plusz 90 nappal hosszabbítsák meg.
  • Minden világban alkalmazott vakcinát, amivel több mint egymillió embert oltottak be, és amik vészhelyzeti engedélyt kaptak, azok Magyarországon is ideiglenes vészhelyzeti engedélyt kapnak.
  • Az enyhítéseknél előbb a vendéglátóhelyeket fogják kinyitni.
  • Másodlagos, hogy a vakcina mennyibe kerül és mennyi marad belőle, a lehető legtöbbet kell beszerezni.
  • Pénzzel nem lehet előrébb kerülni az oltási sorban.
  • Varga Judit etikusan és törvényesen járt el a csok-kal, most csak „gusztustalan hadjárat” folyik ellene.

Újra egyetlen kérdésünket sem olvasták be.

Az Azonnali kérdezett arról, hogy egyes vendéglátóhelyek polgári engedetlenségként azt tervezik, hogy kinyitnak február 1-jén. Gulyás szerint ezt tévedés polgári engedetlenségnek nevezni, ez egyszerűen csak jogszabálysértő lenne, a kormánynak pedig a jogszabálysértéssel szemben kötelező fellépnie. Ilyen esetben a hatóságok legalább 6 hónapra be fogják zárni a helyet, aki pedig odamegy, az is szabálysértési bírsággal számolhat. Hozzátette, hogy értik a nehézségeket, próbálnak segíteni, ezért is tervezik a bértámogatások kifizetésének felgyorsítását.

A Pfizer árától nem tér el lényegesen a kínai vakcina ára sem, mondta Gulyás.

Egyelőre kizárólag állami oltási program van, más szereplő vakcinát szerezni nem tudott, ezért aligha valószínűsíthető, hogy szolgáltatók olthassanak, válaszolta Gulyás az mfornak a magánszolgáltatóknál történő oltakozás lehetőségével kapcsolatos kérdésére. A sorrenden nem lehet változtatni, pénzzel előbbre kerülni nem lehet, mondta.

2010 óta közel 130 százalékos minimálbér emelkedés volt, ha ezt így folytatjuk, előbb-utóbb elérjük az osztrák színvonalat.

Március 15-ig adhatja be a kormány a keresetet az uniós jogállamisági eljárás ügyében, ezt meg is fogják tenni a határidőig. Lengyelországgal konzultálnak.

Most még zajlik a járványkezelés, addig Orbán Viktor és Gulyás sem lesz ott a rendkívüli parlamenti ülésén, amit az ellenzék hívott össze, egyébként sem vehető ez komolyan a miniszter szerint.

Gulyás szerint reálisan a következő hónapban 500 ezer kínai vakcinát kaphatunk, ami 250 ezer ember beoltására elég. Tárgyalnak, és azt remélik, hogy a lehető leghamarabb az ideiglenes engedélyezés megtörténik.

Hatósági előírásnak megfelelően fognak minden vakcinát alkalmazni, az AstraZeneca uniós engedélyt még nem kapott, csak magyart. De a hírekkel ellentétben az AstraZeneca is megfelel arra, hogy 65 év felettieket oltsanak vele, mondta Gulyás.

A kormány azt reméli, hogy még az érettségi előtt tudnak változtatni a távoktatáson az érettségizők esetében, de egyelőre március elsejéig ezen a téren is maradnak a meglévő szabályok.

„Kellően gusztustalan balliberális hadjárat” zajlik most a médiában Varga Judit csok-os ügyeivel kapcsolatban, de a miniszter „etikusan és törvényesen járt el”.

Gulyás szerint az ő hibája az egész, mert ő maga kérte fel Varga Juditot, hogy jöjjön Budapestre dolgozni. Erről itt írtunk bővebben.

A megmaradó vakcinákról kérdezték Gulyást: szerinte a valóságtól elrugaszkodott erről beszélni, szeretnének már itt tartani. A tavalyi évben a járvány a magyar gazdaságnak napi szinten több mint 10 milliárd forint kárt okozott. Szinte lényegtelen, hogy marad-e vakcina, mert olyan nagy ára van a gazdaságban is a jelenlegi szabályoknak, annak, hogy a rendes menetében nem folyhat az élet, hogy ehhez képest másodlagos, hogy a vakcina mennyibe kerül és mennyi marad belőle, a lehető legtöbbet kell beszerezni.

Természetesen a magyar kormány együttműködik az unióval, mert minden uniós felajánlást elfogadtunk, de valami elcsúszott a vakcinabeszerzéseknél, mondta Gulyás. „Ha tudunk segíteni, segítünk is”.

Az orosz Szputnyik V-ről: Oroszország arra volt képes Gulyás szerint, hogy február végéig 300 ezer emberre elég oltóanyagot adjon Magyarországnak.

A kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy Gyöngyös polgármestere, Hiesz György soron kívül beoltatta magát, mondta Gulyás. Hiesz pár nappal ezelőtt mondta, hogy azért oltatta be magát, mert az aznap megmaradt vakcinát máskülönben kukába öntötték volna.

Gulyás Gergely szerint pontosan látja a kormány, hogy milyen nagy nehézséget jelent a helyzet a szolgáltató szektornak, azon belül is a vendéglátásnak. Tárgyaltak a vendéglátók érdekképviseleti szerveivel. A bértámogatási kifizetések felgyorsítását tervezik. Eddig mintegy 27 milliárd forintra nyújtottak be támogatási igényt. Ez 100 ezer ember támogatását jelenti. 7 milliárd forint utalása már megtörtént. Először a vendéglátóhelyeket fogjuk kinyitni, mondta Gulyás.

45 milliárd forintot adnak a falvakban működő kisboltok támogatására.

A minimálbér négy százalékkal emelkedni fog, mondta Gulyás.

Minden világban alkalmazott vakcinát, amivel több mint egymillió embert oltottak be, és amik vészhelyzeti engedélyt kaptak, azok Magyarországon is ideiglenes vészhelyzeti engedélyt kapnak, azért, hogy az engedélyezési eljárást felgyorsítsák, mondta Gulyás.

Ezeket még a felhasználás előtt a Nemzeti Népegészségügyi Központ külön is ellenőrzi.

A novemberben hozott intézkedésekkel sikerült kordában tartani a járványt, de a szakértők egyetértenek abban, hogy amíg nincs átoltottság, addig nem lehet enyhíteni a korlátozásokon, így azokat március 1-jéig meghosszabbítják, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A kormány saját hatáskörben 15 napig meghosszabbítja a rendkívüli jogrendet, de Gulyás most azt kérte az országgyűléstől, hogy azt 90 nappal hosszabbítsa meg. Erre szerinte azért van szükség, mert kijárási tilalmat például egyébként nem rendelhetnének el.

Gulyás szerint az unióból „rendkívül kevés” vakcina érkezik, a Pfizer 27 milliót szállított ki a világba, ebből 8,5 millió jutott az uniós országokba. Így aztán a magyar kormány máshonnan is beszerez vakcinát.

A Szputnyik V-t az OGYÉI „alapos, két hónapos vizsgálat után” engedélyezte, az biztonságos, mondta Gulyás. Az Európai Gyógyszerügynökséget pedig arra is sürgeti a magyar kormány, hogy az AstraZenecát engedélyezze az unióban.

1569 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 363 450-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 93 beteg, így a halottak száma 12 291-re emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 249 003, az aktív fertőzöttek száma 102 156. 3669 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 161 215 kapott oltást, közülük 26 293-an már a második oltásukat is megkapták. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása napokon belül lezárul, mától az idősotthonokra összpontosul az vakcináció.

A sajtónak a kérdéseket emailen kellett elküldenie a kormányinfót megelőző nap 15.00 óriáig. A Telex ezekre vár választ a mai tájékoztatón:

  • Lemond-e Varga Judit, miután kiderült, hogy a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) szabályait megszegve, nem életvitelszerű ottélésre hivatkozással vett fel 10 millió forintos állami támogatást egy ingatlan megújításához?
  • Miért cenzúrázták a Hétköznapi Csalódások punk zenekar raktárkoncertjét úgy, hogy a kormányt leginkább kritizáló számokat vágták ki az adásból?
  • Miért vágták ki teljesen az adásból a fellépésen központi szerepet kapó színészt, aki egy bohócot alakított?
  • Terveznek még valamilyen támogatási konstrukciót kitalálni a turizmus-vendéglátás szektor számára, hogy elkerüljék a tömeges csődöket?
  • Miért tartoznak más kategóriába az éttermek, mint a üzemi étkezdék? Utóbbiak nyitva tarthatnak, oda – a legtöbb esetben – bárki bemehet, és helyben fogyaszthat. Miben más ez, mintha valaki étterembe menne és ott fogyasztana?
  • Több lap egymástól függetlenül is úgy értesült, hogy a Szputnyik V vakcinának az OGYÉI úgy adta meg az engedélyt, hogy a hatóság által felkért szakértők aggályokat fogalmaztak meg a vakcinával szemben, amelyekre nem kaptak megnyugtató választ, és az engedély megadása után ki is szálltak a közös munkából. Tud arról a kormány, hogy az engedély megadását a szakértők nem javasolták, és ha igen, mit szól hozzá?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!