Több százan gyűltek össze a Mi Hazánk tüntetésén a Vigadónál, a Kossuth térre vonultak át

2021. március 15. – 11:30

frissítve

Több százan gyűltek össze a Mi Hazánk tüntetésén a Vigadónál, a Kossuth térre vonultak át
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Több százan gyűltek össze 11 órára azon a tüntetésen, amit a Mi Hazánk Mozgalom a Vigadó térre hirdetett meg a lezárások ellen március 15-re, jelentette helyszíni tudósítónk. A rendőrök jelezték, hogy mindenkit szabálysértési eljárás alá vonnának, aki ott van a helyszínen, mivel tilos gyülekezni.

Toroczkai László, a párt elnöke mondott beszédet, miután egy kaszinó elé vonultak. 6 pontot hirdetett, amiben többek között az szerepelt, hogy ne zárják le a gazdaságot, ne legyen kötelező oltási könyv. Utána a Kossuth térre terveztek átvonulni, először vitatkoztak az útjukba álló rendőrökkel, de nem sokkal később megindultak a tér felé.

A Kossuth térhez érkezve Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője elmondta, hogy a hat pontot benyújtják a Miniszterelnökségnek is. Felszólalt Ecsényi Áron, a Le az Adók 75%-ával minipárt vezetője is, szerinte a kormány gazdasági kérdésekben is virológusokra hivatkozik, a lezárások pedig nem működnek.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Helyszíni tudósítónk szerint a térnél sok volt a rendőr, folyamatosan igazoltatták a résztvevőket, és felszólították őket a távozásra. Fél egyre már csak néhány tucatnyian maradtak a tér szélén kisebb csoportokban.

A tüntetésről és a vonulásról szóló Facebook-élőnket itt tudják visszanézni>>>

Az operatív törzs pénteki tájékoztatásán is külön kiemelték, hogy a hatályos jogszabályok értelmében továbbra is tilos gyűlést szervezni vagy gyűlésen részt venni, így hiába jelentett be több magánszemély rendezvényt Budapesten március 15-ére, azokat nem szabad megtartani.

Ez vonatkozott a Mi Hazánk Mozgalom tiltakozására is. Az operatív törzsön mindenkit arra kértek, hogy kerüljék el a csoportosulásokat és tartsák be a szabályokat.

A Kossuth térre Gődény György gyógyszerész vírusszkeptikus mozgalma is szervezett tüntetést a lezárások ellen. Tudósítóink szerint 11 környékén a Kossuth téren néhány tucatnyian voltak. Végül nagyjából 100-an gyűltek össze ezen a tüntetésen, ők sípolva a Múzeum Kerthez vonultak.

A Mi Hazánk szerint gumibottal megütötték egy politikusukat, a rendőrség szerint ezt semmi nem támasztja alá

Dúró Dóra közleményében azt írta, hogy még a Vigadó téren, a tüntetés kezdete előtt gumibottal gyomorszájon ütötték egy igazoltatás során a Mi Hazánk VI. kerületi elnökét, Tanberger Tibort. A Police.hu-n megjelent rendőrségi közlemény szerint az esettel kapcsolatban nem érkezett bejelentés, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonnali kivizsgálást indított.

A BRFK aztán kiírta, hogy az állítást sem a térfigyelő kamerák felvételei, sem a környéken szolgálatot teljesítő rendőrök elmondása nem támasztotta alá. Azt írták, hogy miután elérték az érintett politikust, a férfi zavarosan adta elő az igazoltatás körülményeit, azt sem tudta megmondani, hogy milyen típusú autóval parkolt le, végül pedig azt mondta, nem követtek el ellene bűncselekményt, hamisan vádolni senkit nem akar.

A Mi Hazánk nem sokkal később újabb közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy a rendőrség közleményével szemben ők továbbra is azt állítják, hogy bántalmazták Tanbergert. Novák Előd, a párt alelnöke egy rendőrezredesnél panaszt tett az ügyben, és azt írják, hogy rajta keresztül a VI. kerületi elnök bediktálta az autója rendszámát is a főtisztnek.

Tanberger a közleményben azt írta, hogy ügyvéde tanácsára állt el a hivatalos panasztételtől a bántalmazás miatt, mert egy „bizonyítási hiányt könnyen átfordíthatnak hivatalos személyt érintő hamis vádi eljárásba, a Mi Hazánk Mozgalom lejáratásába.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!