Kemenesi: Ha minél többen felveszik az oltást, és fegyelmezettek vagyunk, lepattanhat rólunk a negyedik hullám

2021. július 13. – 23:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon valószínű, hogy lesz negyedik hullám, hiszen a természetben így működnek a járványok, de ha megteszünk bizonyos lépéseket, akkor felkészülhetünk rá – írja a Facebookon Kemenesi Gábor virológus.

Arra számít, hogy növekedni fognak az esetszámok, több lesz a fiatal és a nem oltott új fertőzött, idővel a halálozások száma is emelkedni fog, már a nyáron ideérhet, és az ősz is rásegíthet majd.

Úgy készülhetünk fel a következő hullámra, hogy a lehető legtöbben beoltatják magukat, akiknek kell, azok megkapják az emlékeztető oltást, és ha a hatóságok időben meghozzák a megfelelő járványvédelmi intézkedéseket.

Az eddig lezajlott vizsgálatok alapján azok az oltottak, akiknél tapasztalható némi immunválasz, védettek maradnak a súlyos fertőzéssel szemben, és egyelőre úgy néz ki, hogy a gyerekeknél általában enyhébb a betegség lefolyása – bár a hosszú távú hatásokat még vizsgálják.

„Fontos azonban, hogy a krónikus megbetegedéssel rendelkező fiatalok veszélyeztetett csoportnak számítanak, az ő esetükben (és ő értük is) nagyon fontos a maszk-távolságtartás-higiénia hármasának gyakorlása”

– emeli ki Kemenesi.

Szerinte az, hogy a negyedik hullám során szükség lesz-e kijárási korlátozásra, rajtunk múlik. Arra is felhívja a figyelmet, hogy azok az országok, ahol alacsony az átoltottság, a járvány gócpontjaivá válhatnak, ahol újabb variánsok alakulhatnak majd ki.

Az oltás mellett négy érvet hozott fel:

  • ingyenes;
  • a vakcina oltási reakciói néhány nap alatt elmúlnak, a Covid–19 hatásai néhány hónap után se;
  • a vakcina erősebb és jobb védelmet ad a természetes fertőzésnél;
  • a vakcina nem „fertőz”, ellenben a vírust továbbadhatjuk és másokat sodorhatunk bajba.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!