Már két budapesti önkormányzatnál elrendelték a kötelező oltást

2021. november 2. – 17:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pokorni Zoltán polgármester kedden elrendelte a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét a Hegyvidéki Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatottak számára, áll az önkormányzat közleményében.

Mint írják, a polgármester a döntését az állampolgárok egészségének és életének megóvása és a közfeladatok akadálytalan ellátása érdekében hozta meg. A védőoltás felvételének határideje – ami egydózisú oltóanyag esetén a védőoltás, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisa – december 15.

A munkaadók szervezeteinek javaslatára a Magyarországon működő cégek előírhatják az oltást az alkalmazottaknak – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Gulyás az önkormányzatokat is felszólította, döntsenek arról, előírják-e saját dolgozóiknak a koronavírus-vakcinákat.

Az önkormányzatok pedig sorra jelentik be, hogy elrendelik-e a kötelező oltást, vagy sem. Egyelőre a hegyvidéki önkormányzat az egyetlen, ahol a kötelező oltást elrendelték.

Debrecen önkormányzata nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás felvételét munkavállalói számára, azonban az intézmények működőképességének biztosítása érdekében ajánlást fogalmaz meg a koronavírus elleni védőoltás minél nagyobb számban való igénybe vételére, áll Papp László polgármester közleményében. A munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezetek tájékoztatása alapján a debreceni dolgozók közel háromnegyede már rendelkezik legalább a második koronavírus elleni védőoltással.

Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám szintén arról nyilatkozott az Egerinfónak, hogy nem teszik kötelezővé a dolgozók számára az oltást. Az egri polgármester ugyanakkor kampányolni fog a vakcina mellett és „elrendeli a védekezés minden más formáját”, tehát a maszk viselése kötelező lesz.

Az újpesti önkormányzat is arról tájékoztatta lapunkat, hogy náluk se vezettek be kötelező oltást, mert nagyon magas az önkormányzati intézményeikben az átoltottság.

Frissítés:

A XVI. kerület polgármestere is elrendelte a kötelező védőoltást, amit december 20-ig minden önkormányzati intézményben dolgozónak fel kell vennie, legyen hivatali, bölcsődei, óvodai, szociális vagy őrszolgálati dolgozó.

Mint beszámoltunk róla, a székesfehérvári önkormányzat teljes mellszélességgel támogatja az oltások beadatását, de Cser-Palkovics András igyekszik elkerülni a kényszerítő intézkedést, ameddig csak lehetséges. A polgármester péntek délután Facebook-oldalán közölte, hogy a polgármesteri hivatal és az önkormányzati cégek dolgozóit sem kötelezik a koronavírus elleni oltás beadatására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!