Cser-Palkovics nem írta elő az önkormányzati dolgozók kötelező oltását

2021. október 29. – 16:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A székesfehérvári önkormányzat teljes mellszélességgel támogatja az oltások beadatását, de Cser-Palkovics András igyekszik elkerülni a kényszerítő intézkedést, ameddig csak lehetséges. A polgármester péntek délután Facebook-oldalán közölte, hogy a polgármesteri hivatal és az önkormányzati cégek dolgozóit se kötelezik a koronavírus elleni oltás beadatására.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a munkaadók lehetőséget kapnak arra, hogy előírják az oltást a munkavállalóiknak a munkavégzés feltételeként. Azt is mondta, hogy az önkormányzatoknál a polgármester joga lesz erről dönteni.

Csütörtök délután még a polgármesterek a részletszabálokra vártak. Botka László, Szeged és Nemény András, Szombathely polgármestere azt kifogásolta, hogy az önkormányzatok nem kapnak adatokat a helyi fertőzöttségről, anélkül pedig nem lehet felelősen döntést hozni. Késő este aztán megjelent a rendelet, amit péntek reggel kezdtek értelmezni az önkormányzatoknál és vállalatoknál.

Cser-Palkovics András délután Facebook-oldalán jelentette be a legfrissebb döntését.

„Minden szempontot figyelembe véve most (…) úgy döntöttem, hogy egyelőre nem írom elő a polgármesteri hivatal dolgozói számára a koronavírus elleni védőoltás beadatását.”

Mint írja, az ő értelmezésük szerint nem a polgármesternek kell döntenie az önkormányzati tulajdonú vállalatok munkavállalóiról, hanem a cégvezetőknek. A város cégeinek vezetőivel pedig abban állapodtak meg a pénteki egyeztetésükön, hogy a járványhelyzet jelenlegi szakaszában egyik önkormányzati cég sem teszi kötelezővé, de továbbra is ajánlja a védőoltás beadatását munkavállalói részére.

A döntésnek két oka van Cser-Palkovics bejegyzése szerint. Az egyik, hogy az országos átlagnál jóval magasabb (87 százalékos) a beoltottak aránya a polgármesteri hivatal dolgozóinak körében, és ő elég magasnak tartja ezt az arányt ahhoz, hogy most ne kelljen kötelezővé tennie az oltásokat.

„A második, hogy hiszek a meggyőzés és az értelmes párbeszéd erejében, amit most, és mindig magasabbra tartok, mint a kényszerítő intézkedést. Utóbbit igyekszem elkerülni, ameddig csak lehetséges”

– fogalmaz a polgármester. Azt reméli, hogy a tapasztalatok, a szakemberek higgadt meghallgatása és a társadalmi felelősségvállalás érzése egyre többeket rávezet majd a védőoltás beadatására. Az önkormányzati intézmények (bölcsőde, óvoda, szociális és kulturális intézmények) vezetőivel kedden fog egyeztetni, és utána döntenek a kötelező oltások kérdésében.

„Sajnos mindannyian sejthetjük, hogy ezek az intézkedések az eddigi tapasztalatok alapján nem a korlátozások végét, hanem azok kezdetét jelentik”

– írta csütörtök délután Cser-Palkovics a kormányinfó után. Hogy a következő hetekben milyen döntéseket kell még meghozni, a polgármester szerint nagyban függnek a betegek számának alakulásától és a kórházak leterheltéségétől is.

Székesfehérváron kötelezően előírták a Városháza épületeiben a maszkot a külső látogatók számára. Kötelező továbbá maszkot viselni az önkormányzati fenntartású szociális intézményekben is a látogatóknak és ügyfeleknek, illetve az ellátottakkal vagy ügyfelekkel közvetlen kapcsolatban álló dolgozóknak. Látogatási korlátozást és kijárási tilalmat rendelt el Cser-Palkovics az idősotthonokban, ami azt jelenti, hogy csak előzetes időpont-egyeztetés alapján, a kijelölt látogatópontokon lehet a bentlakó ellátottakat felkeresni.

Az ATV híradójának Baranya, Szigetvár és Letenye polgármestere is úgy nyilatkozott, hogy nem teszik kötelezővé az oltást. Megkérdezték Pécs és Debrecen vezetését is, de mindkét nagyvárosban még egyeztetnek az érintettekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!