Kötelezővé tették az oltást az ELTE-dolgozóknak

2021. november 4. – 21:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete (JOKT) bejelentette, hogy az egyetem minden alkalmazottja köteles beoltatnia magát a koronavírus elleni védőoltások valamelyikével – olvasható az egyetem honlapján. A dolgozóknak december 15-ig kell igazolniuk, hogy be lettek oltva.

A döntés alapja az a kormányrendelet, ami kötelezővé teszi az oltást az állami és önkormányzati intézményekben dolgozóknak.

Azokból az oltásokból, amikből két adag kell a teljes védettség kialakulásához, mindkettőre szükség van.

A JOKT jelentése szerint a tanév elején készítettek egy oltási felmérést, amit 1302 oktató, kutató, tanár (61 százalékuk) és 906 fő támogató munkatárs (55 százalék) töltött ki, valamint 19 540 diák (ez a hallgatók több mint fele). Ez alapján a kitöltő oktatók 97 százaléka, a válaszoló támogató dolgozók 90 százaléka és a kérdőívet kitöltő hallgatók 87 százaléka már megkapta az oltást. A válaszadók nagyjából 93,5 százaléka rendelkezett védőoltással.

Az új szabály alól kivételt képeznek azok, akik

  • egészségügyi okokból nem kaphatják meg az oltást (ezt egy üzemorvosnak is igazolnia kell);
  • a tartós távollévők.

A beoltott dolgozóknak vagy az uniós digitális, vagy az oltóorvos által kiállított igazolást kell bemutatniuk.

Ha valaki nem hajlandó beoltatni magát, akkor a főnöke fizetés nélküli szabadságra küldheti, egy év után pedig ki is rúghatja. Amint bemutatja az oltási igazolását, azonnal újra munkába állhat. Az oltásra nem hajlandó külsős oktatók szerződését az egyetem felmondja, és nem vesznek fel senkit anélkül, hogy a lehetséges új alkalmazott be nem mutatná az igazolását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!