Dobrev vs. Márki-Zay: elindult a harc Karácsony Gergely és Jakab Péter szavazóiért

Legfontosabb

2021. október 11. – 18:01

frissítve

Dobrev vs. Márki-Zay: elindult a harc Karácsony Gergely és Jakab Péter szavazóiért
Szavazók az ellenzéki előválasztás második fordulójának első szavazási napján a budapesti Széll Kálmán téren – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 90 ezer szavazat volt a különbség az ellenzéki előválasztás első fordulójában Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között. Karácsony Gergely visszalépése után azonban kiélezett küzdelem alakult ki kettejük között. A felmérések szerint a DK miniszterelnök-jelöltjének van nagyobb esélye győzni, félmillió szavazó felett azonban könnyen megfordulhat az állás. Márki-Zay a jobboldali és bizonytalan szavazók mozgósításában bízik, az MSZP-Párbeszéd politikusai pedig nem követték Karácsony kérését, és a hétvégén sorra álltak ki Dobrev mellett. Márki-Zay hazaárulózik és szerinte zsarolják ezeket az embereket, Dobrev fideszes gyűlöletkampánnyal vádolja ellenfelét. A szavazás második napjára minden egyes jobb- és baloldali szavazóért harc folyik.

Amikor Karácsony Gergely bejelentette visszalépését pénteken, arra kérte az őt támogató pártokat, szervezeteket és közösségeket, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. A főpolgármester vasárnap kortesbeszédet mondott a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének kampányrendezvényén is, hétfőn pedig leadta a szavazatát a hódmezővásárhelyi polgármesterre Szél Bernadett és Wittinghoff Tamás, budaörsi polgármester társaságában.

Az MSZP-Párbeszéd több politikusa nem követi Karácsonyt, és inkább Dobrev mellé áll

A Karácsony indulását támogató három párt (MSZP, Párbeszéd, LMP) azonban szemmel láthatóan nem követte a főpolgármestert. A szocialisták és az LMP már röviddel a pénteki sajtótájékoztató után sietett leszögezni, hogy ők nem állnak be Márki-Zay mögé, majd csak a második fordulóban győztes miniszterelnök-jelöltet támogatják 2022-ben.

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes a Hvg.hu-nak ezt azzal indokolta, hogy a párt tagsága megosztott volt a kérdésben, és párt vezetése így nem akart állást foglalni Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter mellett. Kunhalmi arra számít, hogy a szocialista szavazók egy része Dobrev Klárára szavaz a második fordulóban, de főleg a fiatalok inkább Márki-Zay Péter mellett teszik le szerinte a voksukat, és persze lesznek olyanok, akik inkább otthon maradnak, miután Karácsony Gergely nevét lehúzták a szavazólapról.

A párt több népszerű politikusa viszont letette a garasát a hétvégén Dobrev mellett. A DK miniszterelnök-jelöltjét támogatja többek között Nemény András szombathelyi polgármester, Hiller István a párt volt elnöke, országgyűlési képviselője, valamint Horváth Csaba, Zugló, Gajda Péter, Kispest és Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere is. A DK politikusa mellett foglalt állást Gőgös Zoltán, a szocialisták korábbi parlamenti képviselője és Teleki László, az MSZP nemzetiségi tagozatának elnöke is.

Az MSZP-ből korábban távozó Botka László szegedi polgármester ugyanakkor Márki-Zay mögé állt be, vele együtt szavazott hétfő délelőtt. Hasonlóan Márki-Zayt támogatja Vajda Zoltán, aki a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként nyert az előválasztáson a XVI. kerületben, viszont az MSZP frakciójába ül jövőre, ha bejut a Parlamentbe.

Karácsony pártja, a Párbeszéd egészen vasárnapig csendben maradt, és akkor is mindössze annyit közöltek, hogy elkötelezettek az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett.

„Hiszünk Magyarország újraegyesítésében, a szociális és zöld fordulat megteremtésében.” A párt szóvivője és újbudai alpolgármestere, Barabás Richárd ugyanakkor Dobrevre szavazott, és így tett Erőss Gábor józsefvárosi alpolgármester is, aki a Párbeszéd elnökségének tagja. Mindez azért is érdekes, mert ha Márki-Zay Péter jövőre Csongrád-Csanád megye 4. választókerületében, Hódmezővásárhelyen és környékén egyéni jelöltként mandátumot szerez, akkor a Párbeszéd frakciójába ül be. Az is előfordulhat, hogy pont az ő mandátumán múlik, tud-e frakciót alapítani a Párbeszéd. Az előválasztáson ugyanis a hódmezővásárhelyi polgármester mellett csak hat jelöltjük jutott túl, és Karácsony visszalépésével jelentősen romlott a tárgyalási pozíciójuk a listás helyekről.

Karácsony Gergely még miniszterelnök-jelöltjeként tartott sajtótájékoztatót október 6-án, mögötte az őt támogató pártok, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP képviselői – Fotó: Bődey János / Telex
Karácsony Gergely még miniszterelnök-jelöltjeként tartott sajtótájékoztatót október 6-án, mögötte az őt támogató pártok, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP képviselői – Fotó: Bődey János / Telex

Beindult a hazaárulózás

Márki-Zay Péter az ATV Híradójának úgy nyilatkozott, szomorú, hogy a korábban Karácsonyt támogató politikusok a második fordulóban Dobrev Klárát támogatják.

„Nem csak Karácsony Gergelyt árulják el ezzel, hanem a hazánkat.”

– fogalmazott igen élesen a miniszterelnök-jelölt, és így folytatta: „És nem tudom, hogy kit mivel vesznek rá, de sokan panaszkodnak, hogy folyamatos nyomás alá vannak helyezve, és kényszerítik őket mindenféle módszerekkel, arra, hogy álljanak ki Dobrev Klára mellett, miközben ők is pontosan tudják, hogy ezzel Orbán Viktort tartják hatalomban”. Márki-Zay neveket nem akart mondani, de állítása szerint két politikusról tud, akiket zsarolni próbáltak.

„Hazaárulózni a Fidesz szokott. Senki nem hazaárulózott le eddig senkit az ellenzéki összefogásban. Soha. Mert ez tönkretesz mindent, amiért évek óta közösen dolgozunk” – reagált Dobrev Klára Facebookon. A DK politikusa szerint olyan határt lépett át ellenfele, amit mindenki átléphetetlennek tartott.

„Ez már valódi gyűlöletkampány. Jól ismerjük ezt sajnos Magyarországon”

– fogalmazott Dobrev a bejegyzésben.

A Momentum Márki-Zay mellett, a Jobbik semleges

A Momentum egyértelműen letette a voksát a második forduló előtt. Fekete-Győr Andrásék még azelőtt beálltak Márki-Zay Péter mögé, hogy a főpolgármester visszalépett volna. A Momentum azóta lemondott elnöke azt ígérte, minden támogatást megadnak az MMM jelöltjének, és a párt tagjai, aktivistái azóta meg is kezdték a kampányt az MMM jelöltje mellett. Hogy ebből mit tud profitálni Márki-Zay, arról itt írtunk pár órával Karácsony bejelentése előtt.

A Jobbik továbbra is tartja semleges álláspontját. A párt elnöksége és frakciója korábban úgy határozott, nem állnak be egyik jelölt mögé sem a második fordulóban. Márki-Zay Péter péntek este a Partizánban ugyanakkor arról beszélt, a felmérések alapján arra számít, hogy a Jobbik szavazói elmennek rá szavazni. A jobboldali szavazókat véleménye szerinte ő tudja a legjobban megszólítani, mint ahogy a bizonytalanokat is.

Valóban sok múlik azon, hogy a Jobbik szavazóit tudja-e mozgósítani Márki-Zay a következő napokban,

Jakab Péter ugyanis nagyjából annyi szavazatot kapott az első fordulóban, mint amekkora különbség volt Dobrev és a hódmezővásárhelyi polgármester között a DK-s politikus javára.

A felmérések alapján Dobrevnek van nagyobb esélye, de Márki-Zay nagyon számít a Jobbik szavazóira

Azt Márki-Zay is elismerte a Partizánban, hogy a közvélemény-kutatások alapján jelenleg Dobrev Klára áll jobban kettejük közül, pedig múlt héten a felmérésekre hivatkozva próbálta meggyőzni Karácsonyt, hogy lépjen vissza.

A Medián október eleji felmérése szerint az egy az egy elleni küzdelemben Dobrev lehet a befutó (46-39 százalék) Karácsony visszalépésével, igaz, ezt még azelőtt készítették, hogy a főpolgármester valóban kiszállt volna a versenyből. Hétfőn aztán a felmérés egy további részletét is publikálták. Ez már azt mutatja, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester listavezetésével 3 százalékkal beelőzheti az ellenzék a Fidesz listáját, míg Karácsony vagy Dobrev vezetése esetén Orbán Viktorék lennének előnyben.

A Závecz október eleji kutatása szerint a bizonytalan szavazók aktivizálásával is még csak döntetlenre hozhatja a versenyt a hódmezővásárhelyi polgármester.

Az ellenzéki szavazók 50 százaléka Dobrevre, 43 százalékuk Márki-Zayra tette le a voksát a felmérés szerint, és 7 százalék a bizonytalanok aránya.

Kérdés, ez mennyit változott a múlt pénteki bejelentés után. A Závecz kutatásában megnézték azt is, hogy a pártok szavazói miként döntenek a második fordulóban, ha Karácsony visszalép. Míg a Jobbik és Momentum szimpatizánsainak túlnyomó többsége az MMM jelöltjét támogatja, az MSZP-Párbeszéd szavazói láthatóan megosztottak voltak, és körükben csak 6 százalék Márki-Zay előnye.

A Republikon felmérésében (szintén Karácsony visszalépése előtt készült) már jóval szorosabb volt a küzdelem a két versenyben maradt jelölt között. Mindössze 3 százalékkal előzte Dobrev Klára (47 százalék) Márki-Zay Pétert (44 százalék).

Azok a szavazók, akik Karácsony Gergelyre voksoltak az előválasztás első fordulójában, a Republikon kutatása szerint 67 százalékban Márki-Zay Péterre szavaznak, míg több, mint negyedük, 26 százalékuk inkább Dobrev Klára mellett teszi le a voksát.

Magas részvételi arány kell Márki-Zay győzelméhez

Az első fordulóban 216 248 szavazatot kapott Dobrev Klára. Legalább ugyanennyire most is számíthat, mert a DK-nak elkötelezett tábora van, a párt jól tud mozgósítani, és a második forduló tétje is nagyobb, mint az első fordulóban, ahol nem volt meglepetés, hogy Dobrev továbbjut. A DK szerint Dobrev tudja a vidéket és a bizonytalanokat is megszólítani, ami fontos lehet jövőre az ellenzék számára. Egy friss – ám részleteiben még nem ismert – Závecz-kutatása hivatkozva hétfői közleményükben azt írták, a DK jelöltje képes megszólítani a vidéket, „márpedig, mint minden választás, a 2022-es is vidéken fog eldőlni, nem Budapesten”.

Míg az első fordulóban az elkötelezett DK-s szavazók mozgósításán, aktivitálásán dolgozott Dobrev kampánystábja, péntek óta szemmel láthatóan az a cél, hogy minél több DK-n túli baloldali szavazót is meg tudjanak szólítani, mert azzal tudnák bebiztosítani jelöltjük győzelmét. Ennek szólt a párt hétfői Facebook-bejegyzése is, amelyben azt írták: az elmúlt 10 év bőven elég volt az Orbán vezette keresztény-konzervatív kurzusból, és ennek csak egy progresszív baloldali miniszterelnök-jelölttel lehet véget vetni. Nagy kérdés, hogy mindezek után például a pesterzsébetiek Karácsony Gergelyre vagy Hiller Istvánra hallgatnak, vagy Szombathelyen Nemény András vagy Karácsony Gergely szavára adnak-e többet azok a baloldali szavazók, akik az első fordulóban Karácsonyra voksoltak.

Ha sikerülne Karácsony és Fekete-Győr szavazatait is behúznia, Márki-Zay nyerne, de az elmúlt napok nyilatkozatai azt mutatják, nem automatikus az átszavazás. Hiába kéri Karácsony a szavazóit, hogy helyette az MMM jelöltjét támogassák, biztosan lesznek olyan szavazók, akik a DK jelöltjére szavaznak át, vagy csak egyszerűen otthon maradnak. A DK-nak ez utóbbi se rossz feltétlen.

Márki-Zaynak várhatóan akkor lehet esélye győzni a második fordulóban, ha legalább 500 ezer ember részt vesz az előválasztáson.

Így számol ő maga is, erről szintén a Partizánban beszélt pénteken.

A szavazás első napján, vasárnap 78 612 ember vett részt. Ha szombatig minden nap ennyien mennének el voksolni, akkor több mint félmilliós lesz a részvétel. Kérdéses persze, rossz időben, hétköznapokon hogy alakul a szavazói kedv. A következő napokban mindenesetre Márki-Zay Péternek egyszerre kell azért dolgoznia, hogy elmenjenek szavazni a Jobbik és a Momentum szimpatizánsai, de ennél is komolyabb harc lesz a DK-val Karácsony szavazóiért.

A szavazás első napján a Móricz Zsigmond körtérnél kérdeztük a szavazókat, hogy mit gondolnak Karácsony visszalépéséről, és kit támogatnak a második fordulóban:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!