Márki-Zay Péter: Az önök érdekében vagyok radikális

2021. október 10. – 15:31

frissítve

Márki-Zay Péter: Az önök érdekében vagyok radikális
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Miután a Karácsony–Márki-Zay visszalépési birkózómeccs Márki-Zay állva maradásával zárult, gyűlésezett a Mindenki Magyarországa Mozgalom Budapesten.
  • A rendezvényen felszólalt többek között Karácsony Gergely, Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Király Júlia (a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke), de levelet küldött Pálinkás József és Botka László is.
  • A beszédek többnyire az összefogás szükségességére tették a hangsúlyt, mindenki hitet tett amellett, hogy az előválasztáson győztes miniszterelnök-jelölt mögé feltétel nélkül be kell állni. Az MMM-szimpatizáns színpadra lépők többsége ugyanakkor nem gondolja, hogy Dobrev Klárával esélyes megverni a Fideszt jövőre.
  • Hadházy Ákos arról beszélt, a kutatások szerint jelenleg nem áll elég jól az ellenzék egy 2022-es választási győzelemhez, és nagyon sok fog múlni azon is, kik kerülnek fel a közös listára, illetve hogy lesz-e 20 ezer ellenzéki aktivistájuk.
  • Karácsony Gergely arra próbálta rávenni csalódott baloldali szavazóit, menjenek azért el Márki-Zayra voksolni a második fordulóban, gondolják végig, „nem jobb-e most egy Márki-Zay Péter, mint holnap egy Orbán Viktor”.
  • Márki-Zay Karácsonyt méltatta, és még a DK-sokat is arra buzdította, szavazzanak rá. Több szociáldemokrata és liberális közpolitikai intézkedést is felsorolt, amit szívesen képviselne kormányra kerülése esetén.

Budapesti gyűléssel indította be második fordulós előválasztási kampányát Márki-Zay Péter, az esemény vasárnap délután 3-kor kezdődött a Madách Imre téren. A Mindenki Magyarországa Mozgalom élőben közvetítette a beszédeket, ezt itt lehet visszanézni, de hamarosan a Telexen is közzéteszünk szerkesztett videót.

Márki-Zay Dobrevvel szembeni talpon maradásának előzménye, hogy közel egyhetes huzavona után Karácsony Gergely főpolgármester visszalépett a javára, noha az első fordulóban ő kapta a több szavazatot. Karácsony most arra kéri támogatóit, szavazzanak Márki-Zay Péterre, és támogatása jeléül a vasárnapi gyűlésen is beszédet mondott.

Helyszíni tudósítónk szerint a Madách téren nagyjából ezer Márki-Zay-szimpatizáns jelent meg, a tér háromnegyede telt meg, a szervezők ennél jóval több, 4-5 ezer jelenlévőről beszéltek.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Szembenézni az elmúlt 30 év hibáival

Karácsony Gergely a színpadra lépésekor hatalmas ovációt kapott a tömegtől már a beszéde előtt. A főpolgármester szerint ami ma történik Magyarországon, „az egy szelíd forradalom, hogy felszabadítsuk és újraegyesítsük Magyarországot”, aminek a legfontosabb szereplői az előválasztáson részt vevő magyar állampolgárok. Karácsony ismét elmondta, miért vállalta, hogy miniszterelnök-jelölt legyen: hogy újraegyesítse az országot. Ehhez szerinte elsősorban a politikát kell megváltoztatni, és az előválasztás ebben gyökeres fordulatot hozott, ugyanis világossá teszi, hogy a demokráciában a nép uralkodik. Azt is megmutatja, hogy olyan emberek képesek is az együttműködésre, „akik között vannak véleménykülönbségek, de elismerik egymásról, hogy igaz hazafiak”.

Karácsony azt mondta, neki ambivalens érzései vannak azzal kapcsolatban, hogy hatalma van dolgok felett, mert olyan országban élünk, ahol a miniszterelnök mániákusan szereti a hatalmat. Szerinte most nem politikusokra, hanem államférfiakra és államnőkre van szükség, akik a kicsinyes játszmáik helyett a nagy egészet nézik. Visszalépési döntéséről azt mondta, nehéz is volt, mert 170 ezren szavaztak rá, akik közül most sokan csalódottak.

Nekik azt üzente, hogy azért támogat most egy jobbközép politikust, mert az ő baloldali politikája sem fog tudni érvényesülni, ha Orbán Viktor hatalmon marad.

Ő most azt szeretné, hogy „amit Péter mond, hogy csak felfelé, ezt minden honfitársunk megérezhesse”, utalva a társadalom szegényebb rétegeire. Ez akkor történhet meg a főpolgármester szerint, ha Márki-Zay lesz a közös miniszterelnök-jelölt. Ugyanakkor azt is mondta, hogy akik ma ott vannak velük, nem azért kampányolnak, hogy ne Dobrev Klára legyen jelölt, mert ők igent mondanak. Ugyanakkor hisz abban, hogy olyan politikai ajánlat kell, ami nem csak az elmúlt 10 év, hanem elmúlt 30 év hibáit belátja, és ennek a programnak Márki-Zay Péter tud többséget szerezni.

„Arra kérem azokat a szociáldemokrata és zöld szavazókat, akik most nem tudják, mitévők legyenek, hogy fontolják meg: nem ezerszer jobb-e most egy Márki-Zay Péter, mint holnap egy Orbán Viktor” – mondta Karácsony. Márki-Zayt is megkérte, hogy az ilyen szavazók hitét próbálja meg visszaadni.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„A szeretet fogja legyőzni a gyűlöletet”

Márki-Zay Péter beszédét azzal kezdte, hogy ennek a hétnek egy győztese van, Karácsony Gergely. Szerinte az elmúlt héten zajlott, visszalépés körüli huzavona során őket valójában a hazaszeretet vezette, a főpolgármester pedig végül ennek a folyamatnak a hőse lett, „egy igazi államférfi”, aki „kilépett a saját árnyékából, fölemelte a nemzetet”. Márki-Zay szerint mindenkinek be kellene lépnie Karácsony 99 Mozgalmába, ahogyan ő is tette,

majd megosztotta, hogy a minap beszélt Puzsér Róberttel, Karácsony egykori riválisával és nagy kritikusával, és ezt a teljesítményt (mármint a visszalépést) még ő is elismeri.

A kutatások mutatták ki Márki-Zay szerint, hogy a legnagyobb esély Orbán leváltására vele van, Karácsony Gergely olyan felmérést osztott meg vele, amely szerint 7 százalékkal több szavazatot kapna egy általa vezetett ellenzéki lista, mint a kormánypártoké.. A magyar jövőt az árkok betemetése kell hogy meghatározza mostantól, közölte, majd szót ejtett arról, hogy a pártok vezetése többnyire még „kivár”, azaz nem állt be mögé, de azért vannak támogatói: a Momentumon felül a Székelyek Világszövetsége, „a Fidesz fogságából kiszabadult Kisgazdák”, az Új Világ Néppárt, és több vidéki jobbikos alapszervezet. Arra kérte a települési polgármestereket, álljanak be mögé minél többen, minél nyíltabban.

Szerinte a pártok attól félnek, hogy az ő támogatása szétfeszíteni az együttműködés kereteit, de ha az egykori liberális politikus Juhász Péter lement hozzá, interjút tesz közzé vele, és Osváth Zsolt, Gulyás Márton és más „influenszerek” is meghallgatják, akkor kimondható, hogy „az internet népét már megnyerték”. Sokan talán azért találják túl radikálisnak a stílusát szerinte, mert ő nem fél. Egy kereszténynek nem szabad félnie, mondta, ezt vallja édesapaként is,

és ha bárki kritizálja azért, mert harcias, radikális, azoknak azt üzeni, hogy „az önök érdekében vagyok radikális”.

Az elmúlt 11 évben elege lett abból, hogy az ellenzék „nem tudja leváltani az elmúlt ezer év legkorruptabb kormányát”, ezért lett ilyen radikális, közölte. Márki-Zay szükségesnek tartja a családi pótlék emelését, de ettől még meg akarja tartani a családi adókedvezményeket is, támogatná fiataloknak fecske-lakások kialakítását, az állami bérlakásrendszert, és a közszféra fizetésemeléseit. Szót ejtett a megújuló energiatermelés fontosságáról, a fenntarthatóságról, az oktatás digitálissá tételéről, mobilitási funkciójának visszaállításáról, és azt mondta, nem hiszi, hogy van olyan polgármester, aki többet tett volna nála a cigányok felzárkóztatásáért. A liberálisoknak pedig azt üzente, rengetegszer kiállt az azonos neműek jogaiért, míg a baloldaliak megnyugtatására azt mondta, „Jézus is baloldali ember volt”. A gyűlöletet, a megosztottságot szerinte csak a szeretet fogja legyőzni, ezért az ellenzék most fogjon össze szeretetben.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az elmúlt száz évben Magyarország fejlődését a megosztottság hátráltatta, és ebből a gödörből kell kimászni. A nemzetet egyesíteni egy olyan jelölt képes, aki a leginkább elfogadható minden oldal számára – mondta hozzátéve, hogy a 2022-t elsősorban a következő 7 nap fogja eldönteni. Szerinte ha nem rá voksolnak az előválasztási szavazók, akkor „csak a Fidesznek lehet jövőre kétharmada”. Ezért kér mindenkit, menjen el szavazni, és minél több embert győzzön meg erről. A külföldön élő magyarokat és a határon túliakat is szavazásra buzdította Márki-Zay, hogy olyan ország legyen Magyarország, ahonnan nem menekülni kell, hanem érdemes hazajönni.

Sőt, a DK-soknak is azt üzente, hogy Dobrev Klára helyett rá szavazzanak, mert ha ő lesz a jelölt, akkor szerinte a DK nem fogja tudni végrehajtani a programját, hiszen úgyis Orbán nyer. Majd utalt arra a reggeli mondására, hogy a Fidesz is mozgósíthat Dobrev jelöltté válása érdekében. Alulról szerveződő kampány szükségességéről beszélt: a támogatóit, az ellenzéki szavazókat kérte, hogy állítsák át a profilképüket, telefonáljanak, beszéljenek rá másokat a szavazásra, nyomtassanak ki híreket, mert nekik nem lesz pénzük drága reklámkampányra. Márki-Zay végezetül felhívta maga mellé Karácsony Gergelyt a színpadra, és azt mondta, mindenkinek meg kell hoznia azt a döntést ezen a héten, amit a főpolgármester már meghozott.

A „zuglói üzenet” megértése

Hadházy Ákos arról beszélt, nagyszerű időket élük, az előválasztás a legjobb dolog, ami az elmúlt évtizedben az ellenzéki térfélen történt, és ez akkor is igaz, ha úgy látja, túl sok indulat veszi körül a második fordulót. Hadházy sok olyan üzenetet kap, hogy ha az egyik vagy másik jelölt nyer, el se megy szavazni az illető 2022-ben, de ő bizakodó, szerinte ha lezajlik a második forduló, ez csillapodni fog. Szerinte kizárt, hogy Márki-Zay Péter „második Orbán Viktorrá” váljon, ha nyer (amitől többen tartanak beszámolója szerint), mert most „nem királyt választunk, hanem feladatot”.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Mint mondta, van egy rossz híre: az ellenzék egyelőre nem áll nyerésre, pedig még meg sem kezdődött Orbán nagy pénzosztása. Szerinte erről fontos őszintén beszélni, és önbecsapás azt hinni, hogy „összefogás ide vagy oda, a győzelem már a zsebünkben van”. Ezt mindenkinek át kell gondolnia, aki esetleg fontolgatja, hogy ne menjen el szavazni valamelyik jelölt miniszterelnök-jelöltsége esetén, állítja.

A legfontosabb dolog a választások megnyerésében Hadházy véleménye szerint az, lesz-e az ellenzéknek legalább 20 ezer aktivistája, és lesz-e minden körzetben ellenzéki szavazatszámláló.

A majdani ellenzéki lista összetételének fontosságát is hangsúlyozta a zuglói képviselőjelölt, ennek azt kell tükröznie, hogy „a pártok megértették a zuglói üzenetet”, magyarán hogy ne legyenek problémás személyek befutó helyeken. Végezetül arra kérte az embereket, hogy arra szavazzanak, aki meg tud majd szólítani plusz 300-400 ezer embert a valódi választáson.

A duzzogók is menjenek el

A gyűlésen ezt megelőzően felszólalt még több más, Márki-Zay Péter mögött álló politikus és közszereplő.

Az MMM által is támogatott, az előválasztás első fordulójában a budapesti 13-as választókerületben nyertes Vajda Zoltán, jelenleg XVI. kerületi önkormányzati képviselő első körben megköszönte, hogy az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is mellé állt, és elmondta, nem túl régi a kapcsolata az MMM-mel, de nagyon sokat köszönhet a mozgalomnak.

Vajda az összefogás fontosságát hangsúlyozta, hiszen állítása szerint az előző parlamenti választáson is győzött volna, ha már akkor is közösen támogatják a pártok. „Együttműködésre, szövetségre vagyunk ítélve, és ez így van jól”, mondta. Szerinte a második forduló „az ész választása, nem a szívé”, ezután ugyanis nincs második esély, a választás tétje óriási, a következő 4 év vagy akár a következő évtized hangulata is múlhat rajta. Vajda Zoltán méltatta Karácsony visszalépését, szerinte a főpolgármester „emberi nagyságról tett tanúbizonyságot”, de ebben a helyzetben Márki-Zayon óriási a felelősség, mindenképpen nyernie kell.

Arra kérte azokat, akik Karácsony-szavazók voltak, és most „duzzognak”, hogy azért menjenek el Márki-Zayra szavazni, mert mérlegelnünk kell a Dobrev Klára jelöltségével járó kockázatot.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha a többség Dobrevre szavaz, akkor ő lesz az ellenzék vezére, és nem lehet majd fanyalogni, hiszen mindenki vállalta, hogy a közös jelöltet támogatni fogja. De ugyanezt várják a DK-tól Márki-Zay győzelme esetén is, figyelmeztetett.

Ezután Király Júlia közgazdász, az MNB volt alelnöke beszélt, aki azzal kezdte, hogy soha életében nem beszélt kampányrendezvényen, most mégis itt van. Megköszönte az ellenzéki előválasztást megszervezőknek, hogy most „néhány hétig úgy érezhettük, hogy egy normális országban élünk”, újra voltak értelmes viták a közéletben.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Király azt mondta, Gulyás Márton (Partizán) Márki-Zay-jal készített életútinterjúja indította el a hódmezővásárhelyi polgármester támogatása irányába.

Az MNB volt alelnöke azt állítja, Márki-Zay nyitott a baloldali értékekre is, és bár ő és budapesti, liberális barátai is felszisszennek néha Márki-Zay egy-egy mondatán, de mivel „Péter nyitott és meggyőzhető”, lehet vele beszélni, ez nem probléma.

Alulról szerveződik az ország átformálása

Szél Bernadett – aki Budakeszin lesz az ellenzék közös jelöltje jövőre – azzal kezdte a beszédét, hogy Orbán Viktorék gyűlöletté züllesztették a demokratikus vitákat, és egy ilyen országban fantasztikus az, hogy egy előválasztás közepén vagyunk. Szerinte csalódtak azok, akik arra számítottak, kutyakomédiába torkollik az előválasztás, és alulról szerveződve elkezdődött az ország átformálása. Szél azért figyelt fel Márki-Zay Péterre, mert civil jelöltként, alul szerveződő mozgalommal indult a választásokon olyan munkát végezve, amit ő mindenkitől látni szeretne. Azt mondta, nincs lehetetlen, csak olyan, hogy valamit nem akarunk eléggé, erre bizonyíték a hódmezővásárhelyi polgármester teljesítménye is, amitől rengeteg ember reményt kapott. „Péter a sokszor számomra is nagyon elgondolkodtató stílusában ezt az emberközeliséget képviseli”, tette hozzá.

Szél sokat olvasta elemzésekben, hogy a választás valójában a 106 körzetben fog eldőlni, és hangsúlyozta, hogy nem szabad olyan nyilatkozatokat tenni, amivel egymást gyengítik a pártok (márpedig az utóbbi időben volt rá példa). „Sokkal több az, ami összeköt minket, mint az, ami elválaszt, mindannyian az elmúlt évek vesztesei vagyunk”, indokolta.

Ezután Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke levelét olvasták fel a szervezők. Pálinkás is indulni akart a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, ám nem tudta összegyűjteni az ehhez szükséges 20 ezer aláírást. Üzenetében azt írta, Magyarország most szelíd határozottsággal közli a kormánnyal, hogy a nép szolgálatát várná el tőle, nem a saját hatalma és vagyona gyarapítását.

Arra kért mindenkit, most ne a csetlés-botlással, nézetkülönbségekkel foglalkozzon, hanem „adjuk vissza a nép hitét”, hogy az övé a hatalom.

Kabai Tibor, az MMM nyugdíjas tagozatának elnöke is felszólalt, első körben megerősítve Hadházy mondását, miszerint a 2022-es választás még nincs megnyerve. Megemlítette, hogy a nyugdíjasok 60 százaléka Fidesz-szavazó egy felmérés szerint, és ennek a korosztálynak csak 30 százaléka internethasználó, emiatt nagyon fontos lesz a tájékoztatás, különösen a „nyomtass te is” mozgalom. Az ellenzéki Közös Alap néven futó programvázlatról azt mondta, nagyon bíztató, de figyelmeztetett arra is, hogy a nyugdíjrendszert feles törvény szabályozza, és ezen mindenképpen változtatni kell majd a következő ciklusban, átvéve például a németek jó példáját.

Kabai végül közvetlenül a nyugdíjasokhoz szólt, azt üzente, szervezkedjenek, lépjenek be hozzájuk vagy más szervezetekbe, alapítsanak tanácsokat. „Ne forduljon elő, hogy nélkülünk döntenek a mi bevonásunk nélkül.”

Botka László, Szeged független polgármestere is küldött egy levelet a rendezvényre. Az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje szerint most a közelében vagyunk, hogy a teljes összefogás leválthassa Orbán rendszerét, de ehhez szükség van a rendszerkritikus, hitüket vesztett civilekre is. Az ő megszólításukra pedig Márki-Zay Péter a legalkalmasabb szerinte.

Gyurcsik Ádám, az MMM ifjúsági tagozat (Minden Fiatal Magyarországa) elnöke szerint az utóbbi időben megnégyszereződött a tagságuk, holott korábban fiatal ismerősei csodálkoztak, hogy Márki-Zay Péternek kampányol. Gyurcsik bírálta a kormányt, ami szerinte nem adott semmit a fiataloknak az elmúlt évtizedben, a fiatalok nem tudják megfizetni a lakhatást, még a Diákváros helyett is Fudan egyetemet építenének Orbánék. Mint mondta, Márki-Zay egy közös nevező tudna lenni („hogy egy kampányszöveget most lenyúljak Karácsony Gergelytől”). Arra kérte a fiatalokat, hogy mivel bennük még megvan az energia, csatlakozzanak az ellenzékhez (elsősorban a Minden Fiatal Magyarországához) aktivistaként, így segítve a kormányváltás ügyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!