A börtönbe zárandó fideszesektől a meleg fideszesekig – Márki-Zay Péter, a két lábon járó idézetgyűjtemény

2021. október 9. – 13:16

frissítve

A börtönbe zárandó fideszesektől a meleg fideszesekig – Márki-Zay Péter, a két lábon járó idézetgyűjtemény
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, független miniszterelönk-jelölt az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek nyilvános vitája előtt az ATV stúdiójában 2021. szeptember 12-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Most, hogy egyhetes manőverezést követően Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester maradt Dobrev Klára egyedüli ellenfele az ellenzéki előválasztáson, érdemes saját ütősebb megszólalásain keresztül felidézni, miért is tartják őt a hagyományos politikai sémákból kilógó (már ha Trump vagy Bolsonaro után a politikai sémák felrúgása nem vált maga is politikai sémává), öntörvényű politikusnak.

„A Fidesz vezetőségének fele börtönben lesz”

Ahogy a külföldi előválasztásokra, úgy magyarországira is igaz, hogy a jelöltek – az országos választással szemben – szükségszerűen egyfajta radikalizmusversenybe szállnak egymással, melyben egyáltalán nem árt, ha valaki bevállalja az olyan üzeneteket, melyek láttán az Orbán Lapjáról Kitiltottak Társaságának kommentkáplárai is elégedetten nyomják a lájkot. Olyanok alapígéretekre gondolok, mint hogy

a Fidesz vezetőségének a fele börtönben lesz 2026-ra.

Vagy 2018-ból egy szimpla börtönbüntetésnél radikálisabb elszámoltatás sejtetése:

Igen, valóban a magyar néppel nagyon sok mindent meg lehet tenni, amit más népekkel nem. Azt látom, hogy egy baszk, egy ír, egy skót, egy lengyel, annak a küszöb sokkal alacsonyabban van. Egy francia. Ugye, mennyivel többet tüntetnek, néha már túl sokat. De ők kiállnak egymásért, kiállnak az érdekeikért, harcolnak. Azt nem mondom el, hogy mi minden történne, mert akkor engem erőszakos uszítónak fognak tartani, hogy mi történt volna ezzel a kormánnyal, ezekben az országok bármelyikében. Tehát nem akarom mondani, hogy a kandelábereket mire lehet még használni a plakátok ragasztásán és helyezésén kívül.

Vagy az elszámoltatás első lépéseként a NER-közeli korrupciógyanús ügyekre nem igazán reagáló, a baloldal szemében vörös posztónak számító legfőbb ügyész kirúgása:

Polt Péter kormányzásom első napján le lesz váltva.

Vagy hogy a baloldalnak is szüksége van az izomra, és ezért az akkor még Sneider Tamás által vezetett Jobbikot arra győzködte, hogy élessze újra a Magyar Gárdát:

A Jobbikba kellenek zsidók és cigányok is, de radikálisnak kell lenni, mert igenis, a tisztességes és becsületes magyarságért ki kell állni valakinek, igenis kell egy Magyar Gárda, amiben ott vannak a zsidók, a cigányok és a baloldaliak is.

Vagy arra, hogy az Orbán-rezsimet radikális sztrájkmozgalommal kell térdre kényszeríteni:

Ha a tanárok azt mondanák egyszer, sztrájkolunk, és nem megyünk be, megszűnik az oktatás, és Orbán Viktort térdre lehetne kényszeríteni. Ha az összes orvos mondja ugyanezt, megszűnik az egészségügy, összefog 5-6 ember, és azonnal le tudják állítani.

De Márki-Zay többször – például vele készült tavaszi interjúnkban – is világossá tette, hogy a NER egészét illegitimnek tekinti:

Ami most van, az nem jogállam. Aki elfogadja az élethossziglan tartó fideszes kinevezéseket, eleve lemond a jogállamról. Én ebben Elek Istvánra és Vörös Imrére hallgatok, akik elég konkrétan leírták, hogy a Fidesz alkotmányos puccsot követett el 2010-ben, hogy miért érvénytelen a mai rendszer, és hogy hogyan lehet a jogállamot helyreállítani.

Az illegitimitáson kívül akkor sem jön zavarba, ha a NER szereplőit kell ézsaiási átkokkal illetni:

E mögé a rendszer mögé roppant kellemetlen ma odaállni. Akik mégis úgy döntenek, hogy ennek a korrupt rendszernek a kiszolgálói, igenis ma azzal kell számolniuk, hogy az ő gyermekeik és unokáik lehajtott fejjel fognak menni az utcán, ezek az emberek Biszku Bélaként fognak közöttünk élni. Ezt a kormányt akkor is eltakarítjuk, ha ez holnap estére nem következik be, senki ne legyen nyugodt a fideszesek köréből.

Akkor viszont igen, ha konkrétan meg kéne nevezni a Fidesz ellenzékbe beépült vakondjait:

Nagyon lebecsülnénk a Fideszt, ha nem feltételeznénk, hogy minden ellenzéki pártban vannak beépítettjei. Van, ahol tudjuk, de legalábbis sejtjük, kik azok, ugyanis önmaguk ellen szolgáltatnak bizonyítékot.

És Márki-Zayt nem érdekli túlságosan a demokratikus politika egyik nagy tabuja, a „Soha ne szidd a választókat!” sem, mert ő Tony Jaaként száll bele az „erkölcsi fogyatékos” fideszesekbe:

Az egyébként a Fidesz leépülésének egy nagyon komoly szindrómája, hogy milyen szellemi és erkölcsi színvonalú embereket tudott az elmúlt években bevonzani. (…) Hogyha egy vidéki városban a Fidesz összegyűjti a legjobb embereit, akkor valószínűleg egy keresztrejtvényt nem tudnának megfejteni.

A politikusra jellemző utólagos pontosításból egyébként kiderült, hogy Márki-Zay a pártemberekre, nem a szavazókra gondolt. De ennél a beszólásnál egyébként a folytatás is érdekes, mivel amikor valaki Márki-Zaynak „vidéki Fidesz-szavazó” aláírással egy teljesen kitöltött és megfejtett keresztrejtvényújságot küldött neki postán, úgy reagált

Fantasztikus, ez a szegény asszony, lehet, hogy asszony, nem tudom, a helyesírása alapján gondolom csak.

„Mindenki tudja, hogy a Fideszben van a legtöbb meleg”

Márki-Zay a megszólalásaiban többször is érintette már a homoszexualitás kérdését – és mondhatjuk, nem finomkodott. A politikus már tavaly október végén kijelentette a borsodi időközi választás előtt, hogy „a Fideszben van a legtöbb meleg”, majd miután Szájer József lemászott az ereszcsatornán, ismét erről értekezett az oldalán.

Majd az idén augusztusban egy saját maga által feltöltött videóban azt mondta:

„Az aggaszt, hogy egy olyan miniszterelnök, akinek adott esetben lehet, hogy az egyik gyereke homoszexuális, hogyan lehet annyira erkölcstelen, gonosz és embertelen, hogy melegek ellen folytat gyűlöletkampányt. Vajon milyen mesekönyvet olvasott Orbán Viktor Orbán Gáspárnak?”

Márki-Zay a Telexnek erről a kijelentéséről azt mondta ezután: nem homofób kampányt folytat, hanem a meleg közösséget szeretné megvédeni. „Akkor fogjuk tudni megvédeni a homoszexuálisokat, ha a város széli kocsmában ugyanúgy fogják kinevetni a buzizó fideszeseket, ahogy az újságírók nevették ki Gulyás Gergelyt a kormányinfón” – jelentette ki a politikus.

Márki-Zay legutóbb a Juhász Péterrel, az Együtt korábbi elnökével folytatott beszélgetésnél is felhozta ezt a témát. Szerinte Orbán Viktor nagy hibát vétett a saját szempontjából, azzal, hogy témává tette a homoszexualitást. „Most már azt is tudja mindenki, hogy a Fideszben van a legtöbb meleg. Most már mindenki tudja, hogy mi az, hogy transzszexuális. Orbán Viktor olyan témává tette, hogy az emberek elkezdtek róla beszélni” – mondta Márki-Zay.

Később azt is mondta:

„bár tudom, kik a melegek, tudom, ki a fiúbarátja az egyiknek, például, a kormányban, az egyik legfontosabb miniszternek a fiúbarátjának a nevét is ismerem, én nem fogom ezt nyilvánosságra hozni. Anonim módon elmondhatom, hogy az egyik legfontosabb és leghomofóbabb kereszténydemokrata politikus meleg. Anonim módon elmondhatom. Ha majd ő kiáll vele és elmondja, vagy ha majd lebukik, mint Szájer József, akkor mindenki más is tudni fogja. Addig csak én mondom neked, anomim módon.”

„A testi fenyítésnek szükségét érzem”

De már-már befogadhatatlan mennyiségű netes tartalmat gyártó politikai influenszerként Márki-Zay is belebonyolódott életvezetési kérdésekbe. A hétgyerekes családapa 2019-ben a Radio Color hódmezővásárhelyi városi internetes rádió családi magazinműsorában hosszasan értekezett a testi fenyítésről és annak árnyalatairól. Például amikor az egyik gyerek nem akarta bekötni a biztonsági övet az autóban:

Ilyen egyszerűen nem fordulhat elő, mert pláne hét gyerekkel az ember soha nem jutna el sehova, egy bevásárlást nem tudnánk elintézni, hogy ha én ráhagynám a gyerekre (...) Tehát nekem az mindig fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak. Ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem. Persze ahogy a gyerekek nőnek, ez teljesen kikopik.

Tegyük hozzá, hogy az idézett műsorban, majd az azt tisztázó nyilatkozatában a politikus mereven elutasította a verés alkalmazását, és végül erre a konklúzióra jutott:

Fenntartom ugyanis, hogy senki nem lett amiatt traumatizált felnőtt, mert az édesanyja ráütött egyet a fenekére, amiért kiszaladt egy autó elé az útra, a kistestvérét püföli a játszótéren, vagy vendégségben eltörte a házigazda kedvenc vázáját. Ezzel szemben az teljes mértékben elfogadhatatlan számomra, ha valaki az indulatait a gyermekén tölti ki, gyermekét bántalmazza, neki szenvedést okoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!