Márki-Zay: Erkölcsi fogyatékosnak a fideszes pártembereket neveztem, nem a szavazóikat

2021. március 25. – 20:08

frissítve

Márki-Zay: Erkölcsi fogyatékosnak a fideszes pártembereket neveztem, nem a szavazóikat

Másolás

Vágólapra másolva

Nem a Fideszre szavazókról, hanem a fideszes pártemberekről beszélt, amikor azt mondta, hogy sokszor még egy keresztrejtvényt se tudnának megfejteni – erről beszélt a Telexnek Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

Az utóbbi napokban újra Fidesz-közeli médiumok célkeresztjébe került a miniszterelnök-jelölti ambícióit korábban bejelentő ellenzéki politikus. A magára korábbi Fidesz-támogatóként, konzervatívként, jobboldaliként hivatkozó Márki-Zay 1 óra 51 perc hosszúságú vasárnapi Facebook-videójából a következő mondatokat ragadták ki (1 óra 18 percnél kezdődik ez a rész):

  • Az Origo azt írta, hogy „Hódmezővásárhely baloldali polgármestere, Márki-Zay Péter vasárnap a közösségi oldalán gyalázta a Fidesz támogatóit, külön tekintettel a párt vidéki szimpatizánsaira, akik szerinte »egy keresztrejtvényt sem tudnának megfejteni«️”.
  • Majd a Mandiner idézte Márki-Zay azon mondatait, hogy „Az egyébként a Fidesz leépülésének egy nagyon komoly szindrómája, hogy milyen szellemi és erkölcsi színvonalú embereket tudott az elmúlt években bevonzani.” Illetve még azt is írta a Mandiner, hogy „A vidéki Fidesz-szavazókról így vélekedett Hódmezővásárhely polgármestere: »Ha egy vidéki városban a Fidesz összegyűjti a legjobb embereit, valószínűleg egy keresztrejtvényt nem tudnának megfejteni.«️”
  • Aztán a Magyar Nemzet is megírta, hogy „Leépült szellemi színvonalú embereknek minősítette a fideszeseket az ellenzéki polgármester”.

A hosszú vasárnapi videóban, amelyből az idézetek származnak, Márki-Zay a Pesti Tv egyik adásáról beszélt (amit itt meg lehet nézni), amelyben meghívott vendégként szerepelt egy hódmezővásárhelyi fidelitasos férfi, aki az ironizáló Márki-Zay szerint „szórakoztató” dolgokat mondott a dél-alföldi város helyzetéről, de a polgármester arról is beszélt a Facebookon, hogy szerinte az „erkölcsi fogyaték” egy önként vállalt dolog. Úgy látja, hogy „a Fidelitas nem a magasröptű szellemi gondolatoknak a gyűjtőhelye, hanem elsősorban azoké az embereké, akik úgy gondolják, hogy a lopásból meggazdagodott politikusok nyomdokaiba szeretnének lépni, egyszerű megélhetési döntésről van szó ezen emberek esetében”. A Fidesznél sok ilyen embert lát, „különösebb szellemi képességek nem kellenek hozzá, gerinc sem szükséges. (…) Most belépni a Fideszbe vagy a Fidelitasba olyan, mint '89-ben belépni a Munkásőrségbe” – mondta a polgármester a videóban.

És itt hangzik el az a mondat, hogy „Az egyébként a Fidesz leépülésének egy nagyon komoly szindrómája, hogy milyen szellemi és erkölcsi színvonalú embereket tudott az elmúlt években bevonzani.” És azt is itt mondta, „Hogyha egy vidéki városban a Fidesz összegyűjti a legjobb embereit, akkor valószínűleg egy keresztrejtvényt nem tudnának megfejteni.”

„Attól, mert valaki tolvajokra szavaz, még nem tolvaj”

„Nem a Fidesz szavazóit minősítettem, hanem a párthoz tartozó embereket” – mondta a Telexnek a polgármester. Az újságírókra utalva azt mondta, „nem kerestek, nem is szoktak, de pontosan tudják, hogy kire értettem, csak hazudnak. Aki ezeket az újságokat olvassa, az lemond a valóságról.”

Arról is beszélt, hogy erkölcsi fogyatékosnak a fideszes pártembereket tekinti, nem a szavazóikat. „Az erkölcsi fogyatékos kifejezésem onnan indult, hogy februárban készített a helyi Fidesz egy kisfilmet, amiben 36 vásárhelyit szólaltattak meg, úgymond az utca emberét. Mindegyik közismert Fidesz-tag, aktivista, képviselő, volt alpolgármester, volt főjegyző, és két fidelitasos fiatal is volt köztük. Tehát nem tudnak hova nyúlni. Teljesen igaz, hogy Hódmezővásárhelyen nem Márki-Zayt imádják, hanem a Fideszt utálják. De ez nemcsak Vásárhelyen van így. Egyszerűen égő odaállni a tolvajpárt mellé, erkölcsileg vállalhatatlan. Nem találnak ép erkölcsi és szellemi kvalitásokkal rendelkező új embereket.”

„Egy erkölcsi leépülést is látunk, de sajnos a szellemi színvonal sem erős” – mondta.

Megkérdeztük, hogy nem tart-e attól, hogy ezektől az erős kifejezésektől csökken a támogatottsága. „Lehet, hogy nem növekszik tőle a támogatottságom, de ha ez az igazság, és ezt valaki kimondja, az szerintem nem hátrány egy politikusnál. De a szavazókra nem szoktam negatív dolgokat mondani” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!