78 ezren szavaztak az előválasztás második fordulójának első napján

2021. október 11. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy kevesebb helyen lehet a második fordulóban szavazni, az első napon is rekordközeli számban keresték fel az előválasztási szavazópontokat az ellenzéki választópolgárok, írja közleményében az Országos Előválasztási Bizottság. A számok egészen pontosan:

  • sátorban megjelent: 63 223 fő,
  • interneten keresztül adta le szavazatát: 15 389 fő.

Összesen tehát 78 612 ember szavazott a második forduló első napján. Összehasonlításképp: az előválasztás első fordulójának első napján 66 955 ember szavazott.

Az előválasztás második fordulója az eredetileg tervezettnél hat nappal később kezdődött el, és hét napon át tart. Vasárnap reggel kezdődött az előválasztás második fordulója, és a mostani tervek szerint jövő szombat estig lehet leadni a szavazatokat személyesen az országban bárhol, vagy az erre kifejlesztett internetes felületen. Ketten maradtak versenyben, vasárnapra eldől, Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter lesz az ellenzék vezetője 2022-ben.

Az OEVB most is jelezte, hogy a hideg idő és a rövidebb szavazási időszak miatt kevesebb szavazópont fog üzemelni a második fordulóban, de az online választási rendszer megnövelt kapacitásokkal működik.

Az online szavazással az első fordulóhoz hasonlóan most is volt egy kis fennakadás, amit több olvasónk is jelzett vasárnap. A szervezők a hivatalos Facebook-oldalon elismerték a hibát, azt írták, hogy kétszer is terheléses támadás érte az informatikai rendszerüket a nap folyamán. Előbb azt írták, hogy dolgoznak a rendszer védelmén, és türelmet kérnek, majd délután öt előtt már azt jelezték, hogy bár a támadás picit lelassította a rendszert, leállítani nem tudta, és mostanra maradéktalanul elhárult a veszély.

Az első napról készült videónkat pedig itt tudják megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!