Indul Dobrev és Márki-Zay nagy versenye, mától lehet szavazni

Legfontosabb

2021. október 10. – 07:26

frissítve

Indul Dobrev és Márki-Zay nagy versenye, mától lehet szavazni
Szavazósátor a budapesti Móricz Zsigmond körtéren az ellenzéki előválsztás második fordulójában 2021. október 10-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap reggel elkezdődik az ellenzéki előválasztás második fordulója, és a mostani tervek szerint jövő szombat estig lehet leadni a szavazatokat személyesen az országban bárhol, vagy az erre kifejlesztett internetes felületen. Ketten maradtak versenyben, jövő hét vasárnapra eldől, Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter lesz az ellenzék vezetője 2022-ben.

Az ellenzéki előválasztás első fordulója után azt már tudjuk, kik lesznek az ellenzék (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) közös egyéni jelöltjei az ország 106 választókerületében a jövő évi országgyűlési választásokon. A második fordulóra már csak az maradt a kérdés, hogy ki lesz az ellenzéki lista vezetője, Orbán Viktor kihívója 2022-ben.

Hárman jutottak tovább a második körbe, ám közel egy hetes tárgyalás és üzengetés után Karácsony Gergely péntek délelőtt bejelentette visszalépését.

Így csak Dobrev Klára és Márki-Zay Péter neve lesz ott a szavazólapon.

Mivel a szavazólapokat már kedden elküldték a nyomdába, így a főpolgármester nevét a sátrakban filctollal húzzák ki. Ha Ön mégis olyan szavazólapot kapna, amelyen ezt nem tették meg, a szervezők azt kérik, adja vissza a lapot és kérje meg a szavazóbiztost, hogy törölje róla Karácsony Gergely sorát és szavazási rubrikáját.

Karácsony nevét lehúzták a szavazólapról – Fotó: Huszti István / Telex
Karácsony nevét lehúzták a szavazólapról – Fotó: Huszti István / Telex

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció jelöltje, Márki-Zay Péter pedig civil szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként indul, de Karácsony Gergely és Pálinkás József mellett a Momentum is beállt mögé a második fordulóra. Fekete-Győr Andrásék még azelőtt döntöttek a hódmezővásárhelyi polgármester támogatása mellett, hogy Karácsony visszalépett volna, szerintük vele van a legnagyobb esély legyőzni jövőre Orbánt.

A főpolgármester indulását támogató három párt közül az MSZP és LMP nem támogatja Márki-Zayt, a Párbeszéd (amely társelnöke Karácsony) pedig mindeddig nem foglalt nyíltan állást. A Jobbik az első forduló vége óta kitart amellett, hogy nem áll be egyik jelölt mögé sem, és majd csak a győztest fogják támogatni a Fidesz elleni küzdelemben.

Az első fordulóban a DK miniszterelnök-jelöltje összesen 216 248 szavazatot kapott, míg a hódmezővásárhelyi polgármester – Karácsony mögött közel 43 ezer szavazattal lemaradva – 126 628 szavazatot gyűjtött össze. Térképünkön meg tudja nézni, hogy az egyes választókerületekben melyik miniszterelnök-jelölt szerezte a legtöbb szavazatot az első fordulóban:

Bárhol lehet szavazni az országban

Az első fordulóhoz hasonlóan most is azok a magyar állampolgárok szavazhatnak, akiknek van állandó bejelentett magyarországi lakcímük és elmúltak 17 évesek, de jövő áprilisra betöltik a tizennyolcat (azaz 2004. március 31-én, vagy azt megelőzően születtek). A fiatalok számára fontos tudnivaló, hogy a 18 év alattiak online és személyes formában is csak írásos szülői hozzájárulással tudnak szavazni, a nyilatkozatot innen lehet letölteni.

Személyesen és online is van lehetőség szavazni. Ehhez mindenkinek szüksége lesz:

  • érvényes személyi igazolványra / jogosítványra / útlevélre, és
  • lakcímkártyára.

A második fordulóban az egész ország egyetlen választókerületnek fog számítani, azaz az ország összes szavazópontján le lehet adni a szavazatot személyesen, nem csak az állandó lakcím szerinti egyéni választókerületben. A szavazópontok egy része ismét úgynevezett „fix sátor” lesz, melyek a teljes szavazási időszakban ugyanott és ugyanolyan nyitvatartás szerint működnek. Ezek mellett lesznek mozgó sátrak is, amelyek más-más helyszíneken fognak rövidebb időre kinyitni.

Az első fordulós tapasztalatok, valamint a második fordulóban rendelkezésre álló erőforrások és az időjárási körülmények változásait figyelembe véve az előválasztást szervező Országos Előválasztási Bizottság csökkentette némileg a szavazópontok számát. Hogy hol lehet személyesen szavazni, és mikor, azt itt tudja megnézni.

A szavazás folyamata nem változott a korábbiakhoz képest. Először ki kell tölteni egy értéknyilatkozatot, majd a szavazóbiztosok rögzítik a választó adatait, beolvassák („becsippantják”) a lakcímkártyát, hitelesítik („lecsippantják”) a szavazólapot, és utána lehet ikszelni, majd bedobni az urnába a szavazólapot.

Gyorsabb lehet az online szavazás, mint az első fordulóban

A második fordulóban is az elovalasztas.hu oldalán lehet online szavazni, ahol minden szükséges információt megtalál a voksolás menetéről.

A lakcímkártya és a személyi igazolvány / jogosítvány / útlevél mellett az online szavazáshoz egy email címre, stabil internetkapcsolatra, valamint számítógépre vagy okostelefonra és videókamerára is szükség van. Utóbbi azért kell, mert a regisztráció után videóhívással azonosítják a szavazókat.

Fontos változás ugyanakkor, hogy aki az első fordulóban már regisztrált online, annak elég csak rákattintani a „már szavaztam az első fordulóban” opcióra, és miután megadja a nevét és a személyi számát, rögtön eljut a videós azonosításhoz. Aki az első fordulóban nem szavazott online, annak először be kell gépelnie egy fényképes igazolványának (személyi, jogosítvány, vagy útlevél) és a lakcímkártyájának adatait, majd ezután léphet tovább a videós azonosításra. A hívás során a korábban használt két igazolványt kell megmutatni a szavazóbiztosnak a kamera segítségével.

Munkában az online azonosítást segítő operátorok az MSZP Villányi úti székházában – Fotó: Huszti István / Telex
Munkában az online azonosítást segítő operátorok az MSZP Villányi úti székházában – Fotó: Huszti István / Telex

Az online regisztráció és a videós azonosítás az elovalasztas.hu oldalon a második forduló alatt minden nap reggel 9 és este 9 óra között üzemel. A rendszer az azonosítást követően küld egy szavazólinket, amire kattintva akár azonnal, akár később, a második forduló végéig le lehet adni a szavazatot.

A második forduló eredetileg október 4. és 10. között lett volna, de az már hetekkel ezelőtt kiderült, hogy későbbre kell halasztani, mert a tervezettnél több időt vett igénybe a szavazólapok és az urnák eljuttatása a szavazókörökbe, és az informatikai rendszert is át kellett még hangolni. Az előválasztási rendszer összeomlása miatt ráadásul az előválasztás első fordulóját két nappal meghosszabbították, így az csak múlt kedd este zárult le.

A szervezők azt ígérik, a második fordulóra már nem lesz rendszerösszeomlás, és így várhatóan nem is kell meghosszabbítani a szavazási időt.

A jelenlegi tervek szerint tehát szombat este zárják az urnákat, és október 17-én, vasárnap kezdik összeszámolni a szavazatokat egy központi helyszínen, Budapesten. A szervező ellenzéki pártok célja, hogy október 23-án egy színpadon tudjanak ünnepelni a közös miniszterelnök-jelölttel és a 106 közös egyéni jelölttel, akikkel nekivághatnak a jövő évi országgyűlési választásnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!