Jakab reagált a Momentum felszólítására: A Jobbik továbbra is azt a jelöltet fogja támogatni, aki megnyeri az előválasztást

2021. október 7. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

„A Momentum beállt Márki-Zay Péter mögé. Tiszteletben tartom a döntésüket. Azt viszont nem szeretem, amikor a szövetségeseink sajtótájékoztatókon felszólítanak arra, hogy mi, jobbikosok mit tegyünk, és mit ne” – így reagált Jakab Péter, a Jobbik elnöke Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András csütörtök délutáni felszólítására.

„Most a Momentum mégis felszólított arra, hogy valljak színt, kit támogatok az előválasztás második fordulójában. Akkor most elmondom még egyszer: tiszteletben tartva az előválasztás szellemiségét, és vigyázva valamennyi jelölt szavazótáborára, a Jobbik azt a jelöltet fogja támogatni, aki megnyeri az előválasztást. Nem pozícióért, nem ilyen-olyan titulusért, hanem azért, mert tiszteljük a választói akaratot.

A választó pedig dönteni fog. Méghozzá aszerint, hogy kit tart alkalmasnak, felkészültnek, alázatosnak. És nem aszerint, hogy pártvezetők mit mondanak nekik. Az olyan fideszes. Azt meg nem szeretjük...” – írta Facebook-oldalán Jakab, aki az ellenzéki előválasztás első fordulójában a szavazatok 14,08 százalékát kapta, amivel nem jutott be a második fordulóba.

Csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Fekete-Győr András, hogy a Momentum Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás vasárnap kezdődő második fordulójában, és azt várják a Jobbiktól, hogy ők is álljanak be valamelyik jelölt mögé. Márki-Zay szeretne egy jobbközép frakciót a következő országgyűlésben, de ha ez nem jön össze, a Párbeszéd frakciójához csatlakozik.

A Jobbik az elmúlt napokban többször is deklarálta, hogy semleges marad a második fordulóban, azaz nem állnak be egyik versenyben maradt miniszterelnök-jelölt mögé sem. „A Jobbik elnöksége és frakciója egyhangú döntést hozott. Azt a jelöltet fogjuk támogatni, akit a választók megneveznek” – fogalmazott Jakab Péter a Telexnek adott interjúban.

Az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára nyerte 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay, aki a szavazatok 20 százalékát gyűjtötte össze.

Az előválasztás második fordulója vasárnap reggel indul, és egy hétig tart, a lebonyolítás technikai részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!